Inici VINARÒS Fridays for future Vinaròs, un any d’emergència climàtica

Fridays for future Vinaròs, un any d’emergència climàtica

449

Un any després d’haver estat aprovada al plenari, el 26 de setembre de 2019, la moció presentada per Fridays For Future Vinaròs i APNAL-Ecologistes en Acció Vinaròs, per a la declaració de l’emergència climàtica al municipi de Vinaròs, les organitzacions signants volem manifestar l’inacció de l’Ajuntament i la manca de mesures ambicioses per a fer front a la crisi climàtica.

En primer lloc, quant a la protecció de la biodiversitat de la nostra població, no s’han pres cap tipus de mesures, és més, tot el contrari. A finals d’octubre, just un mes després de l’aprovació de la moció, va tenir lloc la tala indiscriminada de tots els arbres del carrer d’Andalusia. La febra per les Soterranyes va resorgir arran la presentació d’una moció per part de Ciutadans al primer plenari de 2020, amb el vot a favor del PSPV i PVI que justament recolzaren aprovar l’emergència climàtica; sent patent l’alt valor ecològic, patrimonial i paisatgístic d’aquesta zona amenaçada per la construcció d’un polígon industrial. L’any va continuar amb l’execució, al maig, de la segona fase del carril lúdic a l’Ermita, sense tenir en compte la normativa vigent que regul·la les activitats en la zona del riu Servol, ja que aquesta compta amb la presència d’una gran quantitat d’espècies protegides. L’estiu va arribar amb la construcció d’un gran espigó que canalitza la desembocadura del riu, sent proposat com la gran solució per a protegir el litoral, sense importar les conseqüències sobre el medi marí, les zones hidràuliques i les zones inundables. La desembocadura del riu, ja prou afectada durant l’última década, s’ha vist ara reduïda a 1/3 de la seva dimensió natural. Sent aquesta, una de les raons per les quals les platges del Fortí-Fora Forat-Servol, es van emportar aquest any la bandera negra per mala gestió mediambiental.

En segon punt, quant a la reducció d’emissions, l’Ajuntament de Vinaròs s’ha marcat l’objectiu de reduir en un 40% les emissions de CO2 dels edificis municipals. És un bon començament, però poc aconseguirem amb una flota de vehicles municipals de baixes emissions, entre altres mesures, quan l’objectiu és reduir les emissions de tota la població. Una manera simple de reduir la despesa energètica i de conscienciar a la població en aquest sentit, hagués estat l’encesa dels llums de Nadal quan pertoca, no un mes abans per a potenciar el consumisme desmesurat amb motiu del Black Friday.

I continuant amb la reducció d’emissions, analitzarem les accions de l’Ajuntament quant a la mobilitat sostenible. L’única aposta valenta per part de l’administració local ha estat la unidireccionalitat de la costa sud; que pel que sembla, penja d’un fil, amb l’aprovació en el darrer plenari d’una comissió d’investigació proposada pel PP amb un sentit del vot per part de determinat grup d’allò més surrealista. A banda d’aquesta mesura, només podem destacar les actuacions que es van prendre per tal de facilitar el distanciament físic durant el desconfinament, unes excel·lents mesures que malhauradament, ara han tornat enrere, per exemple, amb la re-obertura al tràfic d’un dels dos sentits del carrer del Varadero. En cap moment s’han plantejat mesures més contundents i vinculants com ara la unidireccionalitat de la costa nord, la conversió del carrer Socors i altres zones cèntriques per a l’ús exclusiu dels vianants o la limitació de la velocitat a tot el muncipi a 30km/h.

En quart lloc, parlant d’una de les mesures estrela de la moció, no sabem si pel seu irrisori cost econòmic o per la falta d’interés, l’Ajuntament no ha sigut capaç d’informar com és degut sobre les conseqüències de l’emergència climàtica ni de conscienciar i educar la ciutadania sobre els canvis necessaris que s’han de prendre per tal de mitigar el problema.

En cinqué lloc, quant a la potenciació de l’economia local i la sobirània alimentària, és d’agrair el recolzament per part de l’Ajuntament als comerços de la població però no ens podem quedar només en això, és necessari fomentar, encara més, espais com el Mercat municipal, font extraordinària de productes de proximitat, i plantar cara a la implantació i promoció de grans superfícies comercials al municipi.

En sisé lloc, pel que es refereix a l’adaptació de la localitat a la crisi climàtica, és evident que Vinaròs es veurà afectat per inundacions, desertificacions, onades de calor i fins tot per la pujada del nivell del mar, per tant, s’han de prendre ja, mesures contundents per pal·liar les seues conseqüències. En aquest sentit, en comptes de plenar de formigó la costa per a fer front als efectes de l’agressivitat dels temporals, és necessari apostar per la deconstrucció del litoral, deixant que siga la natura qui establisca les seues pròpies barreres, de res serveix gastar diners de la ciutadania en construccions o en reposicions d’arena per a les platges que tard o d’hora són engolides per l’aigua.

En seté i últim punt, quant a la participació ciutadana, cal destacar la creació del Consell del Medi Ambient; tot i així, la presentació al públic encara no s’ha produït i serà adient que s’establisca una periodicitat mensual de les futures reunions, que siguen obertes a tota la ciutadania i que el tractat en el Consell no quede en paper mullat.

Atenent a tot l’exposat, es fa patent la falta de compromís per part del Consistori i per tant, preguem la posada en marxa immediata de mesures valentes i beneficioses per a la ciutadania. S’ha de ser conseqüent amb el que es signa i s’han de materialitzar, almenys, una part de les propostes. Alcalde, regidors i regidores i oposició, posen-se a la feina, pel bé de totes i tots els vinarossencs i vinarossenques.