Inici BENICARLÓ Comença la campanya de vacunació enfront la grip i la COVID19

Comença la campanya de vacunació enfront la grip i la COVID19

436

La directora general de Salut Pública ha destacat que la vacunació conjunta enfront de la grip i la COVID19 augmenta la cobertura vacunal

Visita al centre de Salud Alfahuir

• Ruth Usó: “Des que es vacuna conjuntament tenim millors xifres de cobertura i volem arribar al 75%, almenys, en professionals sanitaris i al 60% en embarassades i persones en risc”
• La directora general ha agraït als professionals el desplegament d’una campanya d’este tipus que, a nivell departamental es tradueix en prop de 2.700 punts de vacunació dels quals més de 400 són residències
• Per províncies, s’estima que a Alacant es vacunarà a més de 500.000 persones, a Castelló a prop de 160.000 i a València a prop de 700.000

València (16.10.23). La directora general de Salut Pública, Ruth Usó ha destacat este dilluns, dia en què s’ha iniciat la campanya de vacunació enfront de la grip i la COVID19 que, “hi ha consens a nivell nacional en què la vacunació conjunta augmenta la cobertura vacunal i afavoreix l’accessibilitat de les persones”.

Ruth Usó ha realitzat estes declaracions en el transcurs de la visita al centre de salut Alfauir amb motiu de l’inici de la campanya 2023-2024, al qual també ha assistit la directora general d’Atenció Primària, Eva Suárez. Va usar ha recordat que “enguany tenim com a novetats la inclusió dels xiquets menors de 5 anys, la vacuna intranasal de 2 a 4 anys i també, pel rang d’edat, enguany es comença amb els 60 anys en lloc dels 65 anys com fins ara”.

Segons la directora general, “des que es vacuna conjuntament grip amb COVID19 tenim millors xifres de cobertura i volem arribar al 75%, almenys, en els professionals sanitaris i al 60% de cobertura en embarassades i persones en situacions de risc”

Va usar ha agraït als professionals el desplegament d’una campanya d’este tipus. que, a nivell departamental, en els 24 departaments de salut, es tradueix en prop de 2.700 punts de vacunació, dels quals més de 400 són residències.

“Hui som ací per a arrancar la campanya, perquè el treball l’estan fent, fonamentalment, els professionals en les residències, els centres de salut, els centres de preventiva i riscos laborals dels hospitals”, ha detallat la directora general.

Objectius
En concret, en la temporada 2023-2024, els objectius per a la vacunació enfront de la grip i COVID-19 són aconseguir o superar cobertures de vacunació del 75% en majors de 65 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones amb altres condicions de risc. Això suposa la immunització de més d’1.350.000 persones i l’administració de més de 2 milions de dosis de vacunes en 2.683 punts de vacunació, dels quals 417 són residències.
Per províncies, s’estima que a Alacant es vacunarà a més de 500.000 persones, a Castelló a prop de 160.000 i a València a prop de 700.000

Vacunació conjunta
Es recomana l’administració de la vacunació conjunta enfront de la grip i la COVID-19 a persones de 60 anys o més, així com a persones de 5 anys o més ateses en centres de diversitat funcional i altres persones institucionalitzades de manera prolongada i residents en institucions tancades.
Així mateix, també es recomana l’administració conjunta a persones menors de 60 anys d’edat amb patologies de risc; embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi; persones convivents amb aquelles que tenen alt grau d’immunosupressió; personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats; i professionals que treballen en serveis públics essencials (Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, bombers, protecció civil i personal que treballa en serveis d’emergències sanitàries).

Priorització
Es prioritzarà la vacunació a residents en centres de persones majors i de diversitat funcional; població de 80 i més anys; personal sanitari i sociosanitari; persones d’entre 60 i 79 anys i resta de grups de risc.
La vacunació enfront de la COVID-19 i la grip de residents i treballadors s’ha iniciat en els centres residencials per professionals sanitaris del propi centre, amb el suport de personal de la Conselleria de Sanitat quan siga necessari.
Per part seua, les persones de 80 o més anys es vacunaran enfront de la grip en el centre de salut, fent-lo coincidir amb l’administració de la dosi de vacuna enfront de la COVID-19.
En este sentit, la ciutadania pertanyent als grups de risc per als quals està indicada la vacunació enfront de COVID-19 i la grip, pot sol·licitar cita des de l’APP Gva +Salut i des de la web de la Conselleria de Sanitat des de l’inici de la campanya.
Respecte a la vacunació de les dones embarassades, s’aprofitaran els controls rutinaris de l’embaràs per a administrar la vacuna en els centres de salut.
Quant al personal sanitari dependent de la Conselleria de Sanitat es vacunarà pels serveis de prevenció de risc laborals i/o de medicina preventiva. En atenció primària serà el personal del centre qui realitze la vacunació.

Vacunació enfront de la grip
Enguany esta campanya inclou, com a novetat, l’administració de la vacuna entre els valencians majors de 60 anys, en lloc dels 65 anys que estaven establits fins ara. Una altra de les novetats és que inclou als menors de cinc anys sans (entre 6 i 59 mesos), a fi d’immunitzar al major nombre de ciutadans i previndre contagis.
Els xiquets d’entre 6 i 59 mesos d’edat sense patologia es vacunaran enfront de la grip en qualsevol moment des de l’inici de la campanya de vacunació sense que interferisca en la vacunació de la resta de grups.

Així mateix, com ja va anunciar el conseller de Sanitat, una altra de les novetats de la campanya d’esta temporada 2023-2024 és que per primera vegada s’utilitzarà en la Comunitat Valenciana una vacuna atenuada intranasal en xiquets d’entre 2 i 4 anys, que ofereix major protecció enfront de la infecció per virus de la grip, és més fàcil de subministrar i menys agressiva en evitar la punxada.

També està previst vacunar enfront de la grip a les persones de 5 a 59 anys d’edat que presenten un major risc de complicacions derivades de la grip, com són: les persones entre 5 i 18 anys d’edat que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, pel risc de desenvolupar una síndrome de Reye; les persones amb exposició laboral directa a animals o a les seues secrecions en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o a fauna silvestre (aus, senglars o mustèlids); i les persones fumadores.
Vacuna COVID 19

Respecte a la vacuna COVID19 que s’administrarà és la que recomanen com a òptima l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Europea del Medicament (AEM). Es tracta de la vacuna de ARNm obtinguda a partir del cep Omicron XBB.1.5.