Inici BENICARLÓ El catedràtic Juan José Ferrer Maestro, Persona Destacada de la Cultura 2023...

El catedràtic Juan José Ferrer Maestro, Persona Destacada de la Cultura 2023 de Benicarló

172

Ferrer té una destacada trajectòria acadèmica i investigadora centrada especialment en l’època romana i en l’economia de l’imperi romà. És codirector de les Jornades d’Arqueologia que s’organitzen al Mucbe

El plenari del Consell Municipal de Cultura ha acordat proposar el catedràtic d’Història Antiga de la Universitat Jaume I Juan José Ferrer Maestro com a Persona Destacada en l’Àmbit Cultural 2023. Ferrer, nascut a Benicarló, ha quallat una destacada trajectòria acadèmica i investigadora a nivell nacional i internacional però manté lligams familiars, socials i professionals amb la nostra ciutat i actualment és codirector de les Jornades d’Arqueologia que s’organitzen des de fa 20 anys al Museu de la Ciutat de Benicarló.

La trajectòria investigadora del professor Ferrer se centra especialment en l’època romana i més concretament en l’economia d’aquest imperi. És autor de l’únic manual editat a Espanya sobre economia romana ‘Economía de la antigua Roma: guerra, comercio y finanzas’ (Editorial Síntesi, 2019) i ha coordinat els treballs arqueològics sobre implantació romana en el territori septentrional de Saguntum, finançats per la Generalitat Valenciana, amb participació de les àrees de Geografia i Turisme de l’UJI.

Algunes de les seues publicacions en aquest àmbit han estat els títols ‘La República participada. Intereses privados y negocios públicos en Roma’, on analitza la relació entre ideologia de l’expansionisme i els beneficis que comporta per a les classes dirigents; ‘Historia de la Hispania romana’, coautor, en el qual actualitza les dades sobre els aspectes polítics, socials i econòmics de la identitat romana en la Península Ibèrica; ‘Catilina: desigualdad y revolución’, que tracta la influència del poder financer, la manipulació institucional, la corrupció dels dirigents i els greus desequilibris socials en la Baixa República; o ‘Saguntum y La Plana una ciudad romana y su territorio’, en el qual s’estudia la relació econòmica i administrativa de la ciutat de Saguntum amb l’actual Plana castellonenca.

Juan José Ferrer és actualment professor emèrit del Departament d’Història, Geografia i Art de l’UJI, al qual ha estat vinculat durant tres dècades com a responsable del grup de recerca ANTIQUA – Història Antiga i Arqueologia i de la docència en d’aquesta àrea de coneixement. També ha format part del grup d’innovació educativa CLHIOS sobre contingut i llengua aplicat a les Ciències Humanes i de la Salut.

Ha estat codirector del Grup Europeu de Recerca Històrica. Religió, poder i monarquia i ha format part dels comitès editorials de les revistes Potestas (editada anualment per aquest grup europeu) i Millars. Espai i Història. És autor de deu llibres i un centenar de capítols de llibres i articles, ha dirigit vuit tesis doctorals i dictat un bon nombre de conferències i ponències acadèmiques.

A més, ha estat professor convidat en el Historisches Institut de la Universitat de Potsdam a Alemanya i membre corresponent de la Reial Acadèmia de la Història. Ha participat com a investigador principal en 32 projectes i contractes de recerca, entre ells els ministerials Mars atque Mercurius I i II, que investiguen les relacions entre guerra expansionista i aprofitament econòmic.

En l’àmbit de la gestió, Ferrer ha estat vicerector d’Infraestructures i Serveis, i de Cultura i Dinamització Universitària a la Universitat Jaume I, coordinador de Doctorat i director del Departament d’Història, Geografia i Art i ha format part de diferents comissions en representació de la institució com el Consell Municipal de Cultura de Castelló de la Plana o el Comitè Espanyol d’Esport Universitari.