Inici VINARÒS (Crònica) un any de la Guerra del Corder: resum i conseqüències

(Crònica) un any de la Guerra del Corder: resum i conseqüències

319

Enguany no hi ha hagut amic invisible entre els membres de l’equip de govern. La lliçó estava apresa. Però recordem el que va passar ara fa just un any en un dels episodis més surrealistes de la política local.

El govern de Vinaròs, estava format el desembre de 2021 per PSPV, amb 7 edils, TSV-Podem amb 3 i Compromís amb 1, i per tant tenien majoria.
El 21 de desembre es va celebrar el ple ordinari del mes, l’últim de l’any i quan va acabar, ja de manera privada, però cal dir que en dependències municipals, la qual cosa va ser molt criticada, els membres de l’equip de govern, per a millorar les seues relacions (que no anaven del tot bé, perquè havien tingut ja anteriorment diverses crisis que havien transcendit a la llum pública), van decidir fer l’amic invisible. Gran error, tenint en compte tot el que va passar després.

Els regidors es donen i destapen regals. Tot en principi anava de manera normal, però arriba el moment de destapar el regal de la líder i portaveu de TSV-Podem, Anna Fibla. Ho obri, veu una gorra, bé…i després una gran caixa amb una impressió en la qual posava “Producte de proximitat”. Va dir Fibla que va pensar al principi que com havia sigut regidora de Comerç i Agricultura, es podria tractar d’alguna cosa relacionada. Quan ho va obrir hi havia un cap de corder degollat, els ulls a part, vísceres, i fruita i verdura podrida. Segons la versió d’Anna Fibla alguns regidors i fins i tot l’alcalde van riure quan el va obrir, però segons l’alcalde això no és cert. El regal va saber greu a la líder de TSV i això va ser el principi de la fi d’aquest govern de coalició, que des de l’any 2015 governava a Vinaròs, és a dir que aquesta era la segona legislatura amb PSOE i Podem com a socis.

A partir d’aquí hi van haver diverses versions dels fets. La de Chaler i l’alcalde, que van dir que es van disculpar amb ella de seguida i no va haver-hi forma que acceptara les disculpes, i la de Fibla, que va dir que va demanar el mateix dia a l’alcalde la dimissió de Chaler i aquest s’hi va negar.

Res, no va haver-hi acord i Fibla va decidir fer una roda de premsa per a explicar públicament el regal que havia rebut i exigir la dimissió o el cessament de Chaler supeditant-ho al fet que si no ho feien abans del 10 de gener, se n’anaven de govern. Una roda de premsa en la qual va estar secundada, a més de membres del partit, de la diputada nacional de Podem Marisa Saavedra, que entre altres coses va titllar l’acte de Chaler de masclista.

Una vegada Fibla ho fa públic, el PP convoca una roda de premsa, que va resultar clau, perquè anunciava que havia presentat una moció de reprovació a Chaler i a l’alcalde per la seua actitud. I va ser clau perquè marcava els temps, els grups havien de posicionar-se i alguna cosa havien d’aclarir abans de celebrar-se aquest ple.

A partir d’aquí, intenses reunions entre les executives de tots dos partits, i també de Compromís, que no van arribar a cap acord. Arriba el dia del ple (19 de gener) que va sol·licitar el PP, que havia de celebrar-se a les 17 hores, sense cap acord. I al matí, per sorpresa, a les 9.30 Chaler, convoca en la seu del partit socialista i anuncia que dimiteix malgrat el suport que ha tingut de l’executiva local, però per falta de confiança del seu grup municipal.

I només una hora després, l’alcalde convocava una roda de premsa per a anunciar que cessava de les seues funcions a Anna Fibla per falta de confiança, però que mantenia als altres dos edils de TSV en les seues regidories perquè els considerava molt aptes en les seues funcions.

Això, és clar, va originar que TSV convoqués al migdia per a dir que marxaven a l’oposició perquè consideraven injusta la decisió. No estava en aquesta convocatòria Anna Fibla, perquè va coincidir amb la defunció d’un familiar pròxim.


A la vesprada es va celebrar el ple, al qual tampoc va poder assistir Fibla i tampoc va acudir Chaler, que havia dimitit al matí. El ple, simplement, va reprovar l’actitud de Chaler i de l’alcalde pel tema de l’amic invisible.
L’endemà, Fibla convoca una roda de premsa per a explicar molts detalls de la seua versió. Fa acusacions molt greus a l’alcalde Guillem Alsina i al seu primer tinent d’alcalde, Marc Albella, entre elles, potser la més destacada que per a seguir en el govern havia de desmentir les seues anteriors declaracions i criticar la intervenció de la diputada nacional de Podem Marisa Saavedra.

El terratrémol polític ocasionat per l’amic invisible va acabar en un govern en minoria PSPV-Compromís i en una reestructuració de càrrecs i regidories.

 

Fotos d’arxiu 7dies / canal 56