Inici COMARQUES Els usuaris de Renfe ja poden adquirir els abonaments gratuïts de Cercanies,...

Els usuaris de Renfe ja poden adquirir els abonaments gratuïts de Cercanies, Rodalies i Mitjana distància

330

Els abonaments seran vàlids durant quatre mesos. Es poden adquirir a través de l’app de Cercanies i Rodalies i, en el cas dels de Mitjana distància, la web de Renfe, www.renfe.com i altres canals de venda

Els usuaris de Renfe poden obtenir els abonaments gratuïts de Cercanies, Rodalies i Mitjana distància per a viatjar fins al 30 d’abril. Després de l’aprovació per part del Consell de Ministres dels abonaments gratuïts per a 2023, Renfe crearà títols multiviatge específics que tindran vigència per a cada quadrimestre natural de l’any 2023.

Per a agilitzar l’adquisició dels abonaments i evitar esperes innecessàries, l’adquisició dels abonaments és possible a través de l’app de Cercanies Renfe o, en el cas dels abonaments de Mitjana distància i Avant, a través de la web www.renfe.com. Per a això, el client ha d’estar registrat prèviament.

La pròrroga de la gratuïtat també inclou els serveis Avant entre Orense i la Corunya i entre Madrid i Salamanca que es presten sobre la xarxa d’ample convencional, i els nous serveis de Múrcia-Alacant per la xarxa d’altes prestacions.

Per a la resta dels serveis ferroviaris d’Avant es prorroga el descompte del 50%. Aquest mateix descompte s’aplicarà a altres trajectes d’alta velocitat que han estat declarats Obligació de Servei Públic (OSP), els abonaments del qual amb descompte estaran disponibles per a viatjar des del pròxim 23 de gener i que funcionaran amb les mateixes condicions que un Abonament Avant.

App de Rodalia per a obtenir l’abonament gratuït

L’app de Rodalia permet l’adquisició dels abonaments recurrents de Cercania i Rodalies de manera ràpida, senzilla i àgil, generant un codi QR que es descarrega en el telèfon mòbil i que posteriorment podrà utilitzar-se en el control d’accés de les estacions.

Per a adquirir l’abonament, encara que és gratuït, és necessari dipositar una fiança de 10 euros en el cas de Cercania i Rodalies, i de 20 euros per a cada servei de Mitjana distància convencional. El pagament amb targeta permetrà la devolució automàtica de la fiança, una vegada es constati que s’ha complert la condició d’haver realitzat 16 desplaçaments durant aquests quatre mesos.

Per als nens menors de 14 anys sense DNI, s’ha creat, a més, un abonament recurrent per a serveis de Mitjana distància, que podrà ser adquirit en renfe.com o per l’app de Renfe. El pare, la mare o el tutor podran adquirir, per mitjà del seu NIF, NIE o passaport, un màxim de quatre abonaments de nen per a un origen i destinació, durant el període de validesa.

Devolució de la fiança

Als viatgers que hagin utilitzat l’abonament gratuït de Cercania, Rodalies o Mitjana distància en 2022, se’ls retornarà la fiança el mes de gener, sempre que hagin complert les condicions d’aquest. Els qui paguessin la fiança amb targeta, se’ls retornarà automàticament.

Per a facilitar la comunicació amb els clients, Renfe ha posat en funcionament una línia telefònica específica, 91 919 15 67, per a informar d’aquests abonaments gratuïts

Des que es va posar en marxa aquesta mesura el passat 24 d’agost, Renfe ha expedit prop de 2,5 milions d’abonaments gratuïts de Rodalia, *Rodalies i Mitjana distància i amb el descompte del 50% en trens d’alta velocitat per a mitjana distància.

Congelació de preus dels bitllets senzills

El preu dels bitllets senzills de Rodalia, Mitjana distància Convencional i Avant seguiran congelats en 2023. Així, després de prorrogar la gratuïtat i els descomptes del transport públic per a viatgers habituals, el Govern ha decidit, un any més, no revisar les tarifes, en línia amb la seva estratègia de fomentar l’ús del transport públic col·lectiu per a promoure una mobilitat sostenible i contribuir a la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta decisió, a més, ajuda a alleujar la butxaca dels ciutadans en un escenari d’alts preus de l’energia, que impacta principalment en la mobilitat quotidiana. Les tarifes de tots els serveis *OSP (obligació de servei públic) porten congelades des de l’entrada en vigor del contracte OSP signat entre l’Administració General de l’Estat i Renfe el 18 de desembre de 2018. Amb aquest nou contracte, es van revisar les tarifes de Mitjana distància convencional i Avant i no s’han tornat a revisar des de llavors. Les tarifes del servei de Rodalia estaven ja congelades amb anterioritat.