Inici BENICARLÓ Hospital de Vinaròs: visita exprés del Conseller i ‘sensació de pesimisme’ per...

Hospital de Vinaròs: visita exprés del Conseller i ‘sensació de pesimisme’ per als metges

1090

 7dies / Fotos: Julián Zaragozà 

CONSELLER “en el futur, el que volem és fer un gran node de tota la província de Castelló”

METGES “…no és una sensació de satisfacció. Es veu voluntat, però la impressió és que de moment, tot es quedarà en el paper”

Visita exprés del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública

L’endemà de la manifestació, el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez es va reunir a l’hospital amb els membres de la plataforma en defensa de la salut pública, la gerent de l’hospital, Vanessa Jorge Vidal i l’alcalde de Vinaròs, Guillem Alsina. Abans va reunir a la premsa per anunciar l’aplicació “completa” del decret de places de difícil cobertura per a cobrir 40 places a l’hospital comarcal de Vinaròs, “sempre a petició de la directora gerent de l’hospital, de manera que tant amb l’aliança estratègica amb altres departaments com amb aquest decret preveiem cobrir els dèficits de l’hospital comarcal de Vinaròs tant per baixes laborals com per substitucions temporals, plans vacacionals o jubilacions”.

Foto: Maestrat TV

Consultes externes en cardiologia
Amb relació a la mancança d’atenció en consultes externes en cardiologia, el Conseller va assegurar que, a partir de la setmana vinent, “s’habilitaran tres vesprades” per a aquesta mena de consultes, insistint sobre el problema de la falta d’especialistes en què “(necessitem) que els professionals vulguen cobrir les places. Nosaltres hem de posar l’atractiu més gran possible, però no podem forçar a ningú”. Continuant amb el fet que “una de les coses que hem observat és que, com a atractiu, ho són més les places com a aliança estratègica que les de difícil cobertura, perquè l’aliança estratègica consisteix en el fet que el professional que s’adhereix a aquesta plaça té la capacitat de treballar activament en els dos centres: en el qual li abelleix i assistencialment en un altre, que potser és menys atractiu laboralment per a ell. I una vegada han acceptat aquestes places, la qualitat professional i humana d’aquest hospital fa que tots se senten molt ben acollits. L’experiència dels metges que venen ací és extraordinària”.
A propòsit d’aquests pactes amb altres hospitals de la Comunitat Valenciana, tant de Castelló com de València, Mínguez va assegurar que la Conselleria cobreix actualment l’atenció de cardiologia, i també ho farà amb urologia i radiologia.
Node provincial
Respecte a les reivindicacions de solucions a llarg termini, Mínguez va dir que “en el futur, el que volem és fer un gran node de tota la província de Castelló. Hi ha tres departaments a la província, el de Vinaròs, el de Castelló i el de La Plana. La idea és fer un node de gestió que es convertisca en un macro departament que cobriria totes les necessitats. Seria un gran node d’aliances estratègiques”.

Mínguez també va dir que des del 2015, la conselleria té una “preocupació especial” per a incrementar els recursos humans de l’hospital comarcal de Vinaròs i que des de llavors fins ara “s’ha incrementat ostensiblement, i ara hi ha un 26% més d’especialistes i s’han invertit més de 10 milions”. Per al 2023, hi ha prevista segons Mínguez una inversió de 5 milions en el centre hospitalari.

Resposta dels Sanitaris a les declaracions del Conseller

Després de la reunió, des de 7dies ens hem posat en contacte amb els sanitaris per a comentar l’encontre amb el Conseller. Enfront de la dificultat de completar les places de difícil cobertura, consideren que les solucions aportades ja s’havien dit i que a l’hora d’aplicar-lo, el decret no és eficient per errors de forma i no es pot modificar (no cobreix a tots els professionals, sols dura un any..) quan el problema real són les places de difícil cobertura, no tot el centre.
Un altre problema és que encara que s’aplica el decret de forma immediata, en teoria a 1 de juny, ja arriba tard per a captar a nous metges residents, que hagen acabat el MIR, ja que aquest ja tindran plaça, i aquests llocs tan necessitats no es cobriran.
La sensació general per als metges és de pessimisme, pel fet que consideren que “no es solucionarà res i continuarem igual”.
La resta de plans i mesures són a mitjà i llarg termini. Els sanitaris també van recordar que estan en marxa 3 oposicions pendents a les quals encara no s’han adjudicat les places, ni estan publicades tampoc, a lo que Mínguez va respondre que ho consultarien.

Especialitat de Cardiologia
Segons personal de l’hospital, actualment, l’especialista sols ve 15 dies al mes (una setmana si i una altra no) i sols fa consulta una vesprada cada 15 dies (atenent sols a 10 pacients). En teoria el servei es complementaria amb un ‘pool’ de cardiòlegs per a cobrir hospitalització i possiblement alguna consulta de vesprada, però no està pactat ni parlat.
De moment, els pacients de consultes externes cardiologia es repartiran entre tres hospitals de Castelló: el general, el provincial i la Plana.
Una altra cosa que han destacat els metges en les seues declaracions a 7dies, és que el Conseller havia dit que la manifestació va ser convocada per la Plataforma en defensa de la Sanitat Pública dels Ports i Baix Maestrat, quan realment ho va ser per un grup de professionals sanitaris de l’hospital, de forma independent i apolítica.

En concret, la Plataforma ha declarat que esperarà 3 mesos per a valorar si les solucions s’estan aplicant, ja que s’espera un retard mínim per part de l’administració pel canvi de govern, més vacances, etc.. que es pot allargar 2-3 mesos.
En conclusió, per als sanitaris “no és una sensació de satisfacció. Es veu voluntat, però la impressió és que de moment, tot es quedarà en el paper”