Inici COMARQUES S’inicien les obres d’emergència al castell de Morella

S’inicien les obres d’emergència al castell de Morella

907

El Ministeri de Cultura i Esport va iniciar dijous 12 de desembre obres d’emergència al castell de Morella


• Promoguda des del IPCE, suposarà una inversió total 1.584.518 € i tindrà una duració estimada de dotze mesos
• Es realitzaran intervencions a la torre de San Francisco, la muralla *aspillerada i la torre de la Pardala
• Els últims temporals patits per la regió llevantina van danyar parts d’aquest espai declarat Bé d’Interés Cultural (BIC)

El Ministeri de Cultura i Esport ha iniciat hui unes obres d’emergència al castell de Morella (Castelló). La intervenció, promoguda per l’Institut del Patrimoni Cultural d’Espanya (IPCE), suposarà una inversió total d’1.584.518 € i tindrà una duració estimada de dotze mesos.
Els treballs pretenen revertir com més prompte millor la deterioració d’aquest recinte, després dels últims temporals que han assotat la zona llevantina danyant els murs del castell i el massís rocós sobre el qual s’assenten. La filtració d’aigua a través de les coronacions, clivelles i falles rocoses i els empenyiments dels farciments existents en l’àrea d’intramurs han contribuït també a afeblir l’estructura.
Després de realitzar una inspecció general, els tècnics del IPCE van recomanar la intervenció immediata a la Torre de San Francisco i els seus edificis annexos, la muralla “aspillerada” pròxima, la Torre de la Pardala i part del llenç de muralla. L’actuació d’emergència garantirà la seguretat estructural de les fàbriques danyades, restituint el seu estat previ. A més, es durà a terme un seguiment arqueològic de tota la intervenció.
Tutela i cooperació entre ministeri i ajuntament
Els immobles ‘Castillo i Muralles’ de Morella, declarats Monument Històric-Artístic (hui Bé d’Interés Cultural), són propietat de l’Estat i estan adscrits al Ministeri de Cultura i Esport a través de la Direcció General de Belles arts.


El passat 18 de juliol, el ministeri i l’Ajuntament de Morella van subscriure l’Acta de Lliurament i Reconeixement del Castell i Muralla de Morella (Castelló) per a la gestió de la custòdia, manteniment, difusió cultural i col·laboració en la conservació, rehabilitació i restauració d’aquest recinte. El conveni té una vigència de fins a cinquanta anys.
En virtut d’aquest acord, l’ajuntament s’ocupa de la custòdia, vigilància, manteniment general i realització d’actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels immobles. Li correspon també la gestió de les iniciatives vinculades al turisme cultural i a la promoció turística, com l’organització de visites guiades, la creació d’un centre de recepció de visitants, l’organització d’exposicions, espectacles i qualsevol altra activitat divulgativa dels monuments.
El Ministeri de Cultura i Esport, per part seua, es compromet a col·laborar mitjançant els seus pressupostos en les actuacions de conservació, rehabilitació i restauració dels monuments, a prestar assistència tècnica a l’ajuntament i a supervisar totes les actuacions de restauració.

Imatges de Julián Zaragozà