Inici COMARQUES El Consell rehabilita quatre monuments del patrimoni històric-cultural de la comarca dels...

El Consell rehabilita quatre monuments del patrimoni històric-cultural de la comarca dels Ports

469

  • El director general d’Administració Local, Antoni Such, ha visitat les actuacions realitzades a Olocau del Rei, Todelella, Morella i Portell de Morella
  • Les intervencions han significat una inversió per part del Consell de 381.435,23 euros

Castelló de la Plana (16.06.2022). El director general d’Administració Local de la Generalitat, Antoni Such, i la directora territorial de Presidència a Castelló, Eva Redondo, han visitat quatre edificis històric-culturals de rehabilitats amb el suport de la Generalitat Valenciana a la comarca dels Ports.

En el municipi d’Olocau del Rei, acompanyats pel seu alcalde Santiago Gazulla, han visitat l’actuació per a la restauració de les ruïnes de l’antic castell de Olocaf. Una construcció del de la qual existeix constància documental de la seua existència des del segle XI gràcies a la crònica de les campanyes militars del Cid.

Principalment s’ha intervingut en l’anomenada Torre del Fortí de Fuselleria “per a la conservació i restauració de les restes arquitectòniques i la posada en valor del castell i el seu entorn”. En total s’han destinat a aquesta obra 124.654,26 euros.

L’actuació per a la recuperació del Molíe de sant Onofre de la Todolella ha significat una inversió de 149.917,28 €. A més de les labors de neteja de l’entorn, els treballs s’han centrat en la recuperació de la infraestructura hidràulica, la reparació de les cobertes, i l’habilitació de l’immoble per a fins culturals.

A Morella l’alcalde Rhamsés Ripollés ha exercit d’amfitrió en la visita a les obres de restauració de la Torre Redona, una de les que  s’alcen en la muralla de la capital dels Ports.

Es tracta d’una torre que, per la seua proximitat al portal de Sant Miquel, constitueix un element fonamental per a posar en valor el “passeig de ronda”, un dels múltiples atractius turístics que ofereix el patrimoni històric de Morella.

Finalment, en la localitat de Portell de Morella, s’han visitat amb  l’alcalde Alvaro Ferrer, els treballs per a la conservació de la muralla i la rehabilitació de bestorre del castell d’aquesta localitat. S’han realitzat nous forjats i reconstruït la coberta , al mateix temps que s’han netejat els murs de maçoneria i s’ha substituït la fusteria.

També s’ha actuat en diferents zones de la muralla així com en l’entorn i el pati de la casa Abadia. En total, una inversió de 102.489,69 euros.

El director general d’Administració Local ha destacat que “La comarca dels Ports és una de les zones que millor ha treballat en la rehabilitació del seu patrimoni i són molts els municipis que han accedit a aquesta mena d’ajudes”.

Antoni Such ha recordat que “El programa 2014-20 20 ha sigut un èxit i hem realitzat 103 intervencions en la recuperació d’aquest patrimoni cultural”. En aqueix sentit ha indicat que s’està treballant ja en la preparació d’una nova edició d’aquest programa.

 

Fotos Olocau / Morella: Julián Zaragozà