Inici BENICARLÓ Serveis Socials de Benicarló amplia el Servei d’Assistència a Domicili i el...

Serveis Socials de Benicarló amplia el Servei d’Assistència a Domicili i el programa ‘Menjar a casa’

334

En nota de premsa, l’ajuntament de Benicarló ha informat de l’ampliació d’aquests serveis per a garantir la cobertura de necessitats bàsiques de població vulnerable.

28/03/2020

El SAD disposarà d’una nova auxiliar i ampliarà la jornada a quatre auxiliars que actualment tenien contracte a temps parcial. S’està reforçant el seguiment telefònic a famílies vulnerables amb menors a càrrec i es coordina amb Caritas i Creu Roja l’entrega d’aliments no peribles.

La Regidoria de Serveis Socials i Polítiques Inclusives està multiplicant esforços des de la declaració de l’estat d’alarma. Des del passat 16 de març, s’han atés més de 300 trucades telefòniques, amb una mitjana de 35 telefonades diàries que ha anat augmentat exponencialment a mesura que passaven els dies.

La major part de les demandes se centra en demanar informació sobre ajudes econòmiques, sobretot d’alimentació, amb un 25% de les consultes. L’ajuda per a la compra o suport en domicili també ha estat una de les consultes més demandades, amb un 12%. La resta correspon a consultes sobre suport emocional i a peticions diverses.

Actualment, és el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD) l’encarregat de cobrir les demandes de compra d’aliments, productes farmacèutics i suport en el domicili (higiene personal, control de medicació, etc.). Actualment, el SAD l’integren 5 auxiliars (1 a jornada completa i 4 a temps parcial). A partir de dilluns, però, aquest servei ampliarà les jornades parcials de les 4 actuals auxiliars i contractarà una auxiliar més a jornada completa, atés que es preveu un increment d’aquestes demandes en els propers dies.

Paral·lelament, també s’ha incrementat el servei de «Menjar a casa» per a aquelles persones que tenen dificultats per a cuinar els seus aliments.

Pel que fa a les prestacions econòmiques per a garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, el Departament de Serveis Socials s’està coordinant amb Caritas i Creu Roja en l’entrega d’aliments no peribles i s’està agilitant la tramitació de la Renda Valenciana d’Inclusió.

El suport emocional a persones i famílies s’està reforçant a través del seguiment telefònic a aquelles famílies amb les quals ja s’estava realitzant de manera ordinària una intervenció social per tal de previndre situacions de crisi. Concretament, durant les dos setmanes de confinament s’han fet al voltant de 100 telefonades de seguiment a famílies amb menors al seu càrrec.

Pel que fa a les persones majors que tenen assignat el servei de Teleajuda de la Diputació de Castelló, s’està fent un seguiment de la seua situació mitjançant trucades personals per tal de detectar necessitats i proporcionar suport emocional. En total, a Benicarló hi ha 284 persones en el servei de Teleajuda, majoritàriament dones.

Paral·lelament, des del servei de Dependència s’estan gestionant de manera telefònica tots els dubtes i novetats i s’està prioritzant la intervenció en aquells casos que presenten una urgència.

Finalment, en el cas de persones que no disposen d’un domicili, s’està estudiant la gestió d’un espai on ubicar-les per tal de garantir la cobertura de les seves necessitats i previndre possibles situacions de contagi.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha destacat que «estem multiplicant esforços des de tots els departaments municipals, especialment des de l’Àrea de Serveis Socials, per tal de donar resposta a les necessitats de tots els ciutadans i ciutadanes de Benicarló». Per la seua banda, la regidora de Serveis Socials i Polítiques Inclusives, Gemma Cerdà, ha remarcat que «el fet d’habilitar tres línies d’atenció telefònica específica ens ha permés tindre un contacte directe amb la ciutadania que necessita ajuda i prendre decisions com ampliar el Servei d’Ajuda a Domicili o el Menjar a casa».

Xaro Miralles ha subratllat que «anirem prenent noves decisions i adoptant noves mesures en funció de com avancen els dies i de quines siguen les necessitats de la ciutadania».

Article anteriorDescoordinació i desconcert per l’ordre de tancament dels comerços
Article següentNova iniciativa per a fabricar pantalles front al Coronavirus de ‘3D Baix Maestrat’