Inici BENICARLÓ Nova iniciativa per a fabricar pantalles front al Coronavirus de ‘3D Baix...

Nova iniciativa per a fabricar pantalles front al Coronavirus de ‘3D Baix Maestrat’

1603

La comunitat maker de la comarca del Baix Maestrat s’ha unit de manera espontània en una iniciativa desinteressada i altruista per fabricar pantalles o viseres facials de protecció.

Esperen donar un cop de mà al personal sanitari i  col·lectius que ho requerisquen mentre dure aquesta pandèmia de coronavirus que assota el nostre país.

 

Les notícies de la falta de material d’aquest tipus entre el personal sanitari i altres col·lectius i el risc de contagi del virus que d’això se’n deriva, ha mobilitzat aquest grup, que duu per nom ‘3D Baix Maestrat’ per posar els seus coneixements i tecnologia a disposició d’aquells que més ho necessiten en aquests moments.

Es tracta d’una iniciativa ciutadana gestada de moment per al voltant de 25 veïns de diverses poblacions de la nostra comarca que disposen d’impressores 3D a les seues cases, i que, de forma conjunta i coordinada, si tot anés bé, tindrien la suficient capacitat per a produir aproximadament fins a un miler d’aquest tipus de pantalles a la setmana. El disseny de les viseres està extret de tutorials d’internet, gràcies a la universalitat de plataformes com l’Open Source, i el material utilitzat és PLA, un polímer natural i biodegradable, mentre que la pantalla és d’acetat. Les pantalles són, a més reutilitzables, i el grup ha editat informació de la manera en què es poden desinfectar després de cada ús.

El maker Carlos Hernández Landete, un dels impulsors d’aquesta lloable iniciativa, explica que el grup té la infraestructura i la tecnologia necessària, però no el material suficient per a poder iniciar una fabricació a més gran escala, com requereix aquesta situació excepcional.

De moment, han fabricat mascaretes amb el material de què disposaven i ja han anat efectuant algunes entregues a llocs que ho necessitaven, però la capacitat de producció seria molt major en el cas de tenir disponible més quantitat de material per fabricar-les. És per això que Hernández ha contactat amb dues empreses distribuïdores de Barcelona i Madrid dispostes a enviar aquest material pràcticament a preu de cost, i també amb Lluís Gandia, de l’Hospital Comarcal de Vinaròs perquè el centre sanitari facilités la recollida i distribució de les mascaretes ja fabricades una o dues vegades per setmana, obtenint del centre sanitari tota la col·laboració al respecte.

També des del grup s’ha contactat amb els ajuntaments de Vinaròs, concretament amb el regidor de Noves Tecnologies, Hugo Romero, i el de Benicarló i Peníscola per veure la possibilitat de facilitar-los la tasca de fer les comandes als proveïdors, i estan a l’espera de concretar-ho de manera definitiva, la qual cosa suposaria ja iniciar una fabricació més continuada i pal·liaria en bona part la falta d’aquest material sanitari tan necessari per a evitar la propagació del virus, almenys a la nostra comarca.

“Volem ajudar pel simple fet de voler ajudar, la societat ara ho necessita. Aquí a la nostra comarca els makers ens coneixem entre nosaltres i ens vam posar d’acord per formar un grup i fer alguna cosa més que quedar-nos a casa esperant que la pandèmia passe, i la resposta ha estat positiva”, explica Hernández, que espera que aquesta pandèmia servisca a la humanitat com a lliçó. “Confie que, quan tot passe, tothom puguem entendre el nostre lloc real en aquest món. Espere que de tot això puguem aprendre alguna cosa per a bé i ens convertim en millors persones del que ho hem estat fins ara”.