Inici ALTRES NOTICIES 15 consells per a prevenir estafes i atacs cibernètics

15 consells per a prevenir estafes i atacs cibernètics

370

Per Tecnonews / AMIC – foto: Rawpixel (Unsplash)


Són diverses les campanyes malicioses en Internet que s’han detectat en els últims dies com, per exemple, correus electrònics que es fan passar per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o webs de donacions per al coronavirus que demanen transferències bancàries, entre altres. De fet, el Centro Criptológico Nacional ha detectat a Espanya un increment en un 70% del phishing, una tècnica de suplantació d’un altre servei per a accedir a comptes bancàries de les víctimes.

I és que, davant la necessitat constant d’informació sobre la malaltia per part de la població, els ciberdelinqüents aprofiten el context de vulnerabilitat per a introduir softwares maliciosos en webs i aplicacions que atreuen a les víctimes a través de notícies relacionades amb el coronavirus.

Per a reduir el risc de convertir-se en víctima d’un virus informàtic o de sofrir un atac cibernètic que posi en perill els dispositius, les dades personals i els propis diners, Caja de Ingenieros recomana seguir quinze senzills consells per a protegir les dades personals en Internet i poder navegar i operar amb total seguretat:

Seguretat i contrasenyes

– No fer clic automàticament en cap dels enllaços de correus electrònics si es desconfia del remitent, ja que poden ser falsos i conduir a llocs no fiables. En cas de dubte, es pot escriure l’adreça web del remitent directament en la barra d’adreces, consultar pàgines web d’organismes oficials o de mitjans de reconegut prestigi per a identificar la font original o bé trucar a l’empresa que ha enviat el correu.
– Canviar les contrasenyes de manera periòdica i usar una altra clau diferent per a accedir a cadascun dels llocs webs que s’utilitzin.
– Ignorar les crides que informin que l’ordinador està infectat per un virus, fins i tot si afirmen que són treballadors de Microsoft, Apple o del proveïdor d’Internet. Ningú et contactarà per a solucionar un problema del qual no s’ha sol·licitat assessorament tècnic.
– No facilitar cap dada personal, tret que es tingui la seguretat que és una web fiable. Proporcionar informació personal com el NIF, número de compte o targeta bancària, pot fer que suplantin la identitat digital.
– No connectar-se a la Banca Online des de xarxes wifi obertes o compartides.
– En cas d’utilitzar el mòbil per a rebre missatges amb codis d’autorització d’operacions, és recomanable protegir-lo instal·lant un antivirus i tenir-lo sempre sota control. Si de sobte un dia la línia telefònica del mòbil deixa de funcionar, contactar amb l’entitat financera per a bloquejar el servei de Banca Online o per a modificar les credencials d’accés, ja que és possible que hagin suplantat la identitat davant l’operador de telefonia utilitzant la informació personal i hagin aconseguit duplicar la targeta SIM, habilitant d’aquesta manera rebre missatges d’autorització d’operacions.
– Evitar sempre que sigui possible accedir al servei de Banca Online des d’un ordinador que no sigui el propi o un de confiança. Si pot ser, es recomana canviar tan aviat com es pugui les credencials.

Compres, donacions i concursos

– Comprar només en comerços electrònics de confiança i informar-se bé abans de comprar.
– Per a compres i/o operacions bancàries, buscar llocs segurs en els quals l’adreça web comenci amb HTTPS (la “S” significa “segur”) i que estiguin vinculades a passarel·les de pagament electrònic reconegudes (Visa, Mastercard, Paypal…)
– Ignorar missatges relacionats amb premis de concursos en els quals s’ha participat o de persones desconegudes disposades a enviar diners. Si sembla massa bo per a ser veritat, possiblement és una estafa.
– Revisar habitualment els comptes i supervisar les operacions realitzades amb targetes VISA o Mastercard per a validar que són correctes.

Descàrrega d’aplicacions desconegudes

– Llegir les ressenyes abans de descarregar aplicacions en el telèfon i descarregar-les des del market oficial.
– Fixar-se en els permisos que sol·licita l’aplicació o web abans de descarregar-la o utilitzar-la. Si una aplicació demana accedir a la ubicació, llista de contactes, calendari o missatges o publicar en les xarxes socials pròpies, considerar si l’app realment necessita aquesta informació per a funcionar.
– Evitar descarregar arxius d’internet o clicar a “Acceptar” en les finestres emergents, ja que és el que fa que la majoria dels ordinadors s’infectin. No instal·lar programes o complements de llocs desconeguts o en els quals no es confiï.
– Usar la configuració de privacitat per a qualsevol dispositiu, aplicació o servei que s’utilitzi.