Inici COMARQUES Presentació a Sant Mateu de la pel·lícula ‘Bogre. La gran heretgia europea’...

Presentació a Sant Mateu de la pel·lícula ‘Bogre. La gran heretgia europea’ dins les jornades de ‘Camins dels Càtars’

178

El passat dissabte 8 d’Abril, a Sant Mateu, fou projectada la pel·lícula BOGRE. LA GRAN HERETGIA EUROPEA del director piamontès Fredo Valla, en el marc d’una jornada dedicada a la recuperació de la memòria històrica del moviment dels Bons Homes i les Bones Dones, el Catarisme. Parlem d’una dissidència cristiana dels segles XII al XIV, que propugnava el retorn als valors de les primeres comunitats cristianes com la germanor, l’espiritualitat interior o l’austeritat, i que patí una gran repressió a partir de l’any 1209. Les darreres comunitats càtares s’establiren fugint de les persecucions al Maestrat.

L’argument de la pel·lícula mostra un viatge del director, que entrevista diversos intel·lectuals contemporanis del Catarisme, i que ofereixen una visió conjunta de tots els aspectes d’aquest moviment, i manté les llengües originals dels diferents estudiosos, el francès, l’occità, el serbocroata, el búlgar i l’italià. El seu director, de llengua familiar occitana, ha estat sempre un gran defensor de la diversitat lingüística europea.

 

La pel·lícula, exhibida al Cinema Stromboli de Sant Mateu, fou presentada per en José Luís Soler, promotor del projecte CAMINS DELS CÀTARS, que defensa la creació d’un Itinerari Cultural Europeu que enllaci les terres del Maestrat amb les del Llenguadoc, on s’establí el nucli principal del Catarisme, i per en Francesc Sangar, president de l’ASSOCIACIÓ D’AMICS DE LA SAPIÉNCIA OCCITANA. La jornada fou organitzada per l’associació cultural i turística CAMINS DEL MAESTRAT, amb la col·laboració de l’AJUNTAMENT DE SANT MATEU.

Durant el dia, també fou mostrada al Palau Villores una exposició de pintura d’en Tomàs Segarra i la Marian Sales amb el títol “Camins dels Càtars i l’habitud” i fou presentat el llibre “Guillem de Belibaste, el cátaro” escrit per l’Eduardo Ferreres.