Inici ALTRES NOTICIES La Figura del Caganer i el seu significat al pessebre

La Figura del Caganer i el seu significat al pessebre

630

Per Eva Remolina / AMIC 

El caganer és una figura típica en tots els pessebres de Catalunya i el País Valencià. Representa a un pagès que vestit amb camisa blanca, faixa i barretina (i originàriament amb una pipa a la boca), es mostra ajupit i amagat fent les seves necessitats fisiològiques a l’aire lliure. Encara que té seguidors i detractors a parts iguals, la veritat és que aquest personatge segons la tradició simbolitza el retorn a la terra del que és de la terra i representa salut, prosperitat i felicitat per a l’any següent.
Tot i no existir consens del moment de la seva aparició, es va trobar ja a la fi del segle XVII en un relleu de marbre anomenat “La Verge i la Muntanya de Montserrat”. Bé sigui aquest el seu origen veritable o altres que al·leguen ja l’existència d’aquest personatge uns segles abans, esculpit en rajoles o pedra, la veritat és que la seva aparició és més antiga del que sembla.
Actualment, podem trobar moltes variacions del Caganer amb cara de diferents personatges famosos com a esportistes, polítics o cantants. Fins i tot hi ha dones i nens.
En els darrers anys, un altre personatge molt similar s’ha “colat” a totes les llars. És l’anomenat “Pixaner”, una figura sorgida per a fer una mica de competència a aquesta figura tan entranyable del pessebre. Ja veurem si ho aconsegueix.