Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT Jornada Europea a Cervera: Trobades, Xerrades i Teatre Contemporani aquest 3 de...

Jornada Europea a Cervera: Trobades, Xerrades i Teatre Contemporani aquest 3 de juliol

231

Jornada Europea a Cervera: Trobades, Xerrades i Teatre Contemporani

Programacio: A les 19 hores es realitzarà una Taula Rodona a l’Ermita de Sant Sebastià, on es tractarà sobre les fórmules de com revertir el despoblament rural, posant a Cervera com a exemple d’integració dels ciutadans comunitaris en el teixit productiu i cultural. Comptarem amb representants de l’Ajuntament, representants de la Càtedra AVANT, les universitats de Castelló, València i Alacant i representants de l’associacionisme local.

A les 23 hores tindrà lloc al Pavelló Municipal la representació teatral “El Viatge Impossible” a càrrec de la companyia Escena Erasmus (estudiants estrangers de l’Universitat de València)

AVANT-Generalitat i Escena Erasmus UV reflexionen a Cervera del Maestre sobre la cultura com a motor de desenvolupament rural

 

El plat fort de la jornada que se celebrarà el 3 de juliol serà la representació teatral de l’espectacle “El viatge impossible” a la Plaça del Maestre

 

L’Agenda Valenciana Antidespoblament de la Generalitat Valenciana (AVANT) i el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València faran de Cervera del Maestre la seu on reflexionar sobre les potencialitats de la cultura com a motor de desenvolupament rural

Aquestes dos institucions han sumat esforços per a portar els espectacles d’aquesta companyia universitària pionera a Europa als municipis d’interior a través de la nova iniciativa ‘Gira AVANT’ junt a un programa d’activitats de dinamització i participació ciutadana.

La ‘Gira AVANT’ vol oferir durant una jornada completa una oportunitat al municipi per a dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup d’actors europeus i compartir entre totes i tots els participants, experiències que ens porten a reflexionar sobre la nostra manera de ser i participar en la construcció europea des del món rural. Una jornada completa de convivència que acabarà sempre amb l’espectacle ‘El viatge impossible’, l’última producció d’Escena Erasmus.

L’arribada de la ‘Gira AVANT’ al municipi del Baix Maestrat tindrà lloc el proper dissabte 3 de juliol. Cervera del Maestre s’ha convertit en els darrers anys en un exemple d’atracció de nous residents internacionals, la seua majoria dedicats a professions artístiques. Per aquest motiu la jornada s’iniciarà amb la realització de la Taula Rodona on es generarà un debat sobre les experiències i les propostes que Cervera, en el seu conjunt, utilitza per a fer front al despoblament. En aquest sentit, el xicotet municipi del nord de Castelló ja es tot un exemple de poble multicultural, ja que als seus carrers conviuen prop d’una vintena de nacionalitats diferents (els residents comunitaris representen ja el 25-30% del cens en un municipi de 600 habitants). Comptarem amb l’assistència d’Adolf Sanmartín, alcalde de Cervera, junt a representants de la Càtedra AVANT i representants de les associacions locals, els quals ens explicaran com revertir el despoblament en un xicotet municipi de muntanya, especialment a través de la cultura.

Per a l’equip directiu d’Escena Erasmus: “La celebració de la jornada a Cervera del Maestre suposa obrir una nova finestra de promoció de la cultura en el món rural, perquè pensem que els nostres pobles en perill despoblació són un espai privilegiat per a l’experimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaços d’induir dinàmiques de canvi més àmplies a nivell social”.

Per a la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeannette Segarra,  “la posada en marxa d’aquest nou projecte és un fet molt important per a la dinamització dels nostres municipis per apropar la cultura de creació europea a les zones rurals de l’interior de la Comunitat Valenciana”.

UN ESPECTACLE COM A ACTE CENTRAL DE LES JORNADES

L’acte central d’aquesta gira serà la representació en les places i auditoris dels pobles seleccionats del nou espectacle d’Escena Erasmus, ‘El viatge impossible’. Els muntatges d’Escena Erasmus aborden la realitat de l’Europa que habitem amb una visió crítica i fent partícip el públic de les seues reflexions. Aquest any, el muntatge es basa en la idea de “viatge” en aquests temps en què viatjar és més difícil que mai. L’espectacle planteja que potser tornar als pobles és una idea sana i efectiva per reconstruir el nostre món i les nostres vides.

‘El viatge impossible’ està dirigit per Josep Valero, amb textos escrits per quatre dramaturgs de l’escena valenciana: Daniel Tormo, Guadalupe Sáez, Isabel Martí i Gemma Miralles.

L’espectacle està protagonitzat pel canari Nicolás Aranda, els francesos Arnaud Barennes i Sélune Cannizzo, la italiana Allegra Florioli, la suïssa Paloma Gros-Hostettler, l’alemanya Kika Miederhoff i l’actriu valenciana de Muro, Elena Francés.

Per a Escena Erasmus “hem viscut un any en el qual anar al poble del costat, a una altra comarca o a una altra autonomia era tot un viatge. S’han viscut uns mesos en què sortir a comprar era tot un viatge; en què treure a el gos a passejar era tot un viatge. En aquests temps en què no podem viatjar lluny potser és el moment de fer viatges de tornada, conèixer els llocs d’on venim i fins i tot de tornar als pobles que ens van veure créixer.”

Cervera del Maestre clausurarà així l’edició pilot de la Gira AVANT que ha visitat a més Quatretondeta, Penàguila, Quesa, Pinet i Argelita.

Article anteriorEl Club Natació Vinaròs es manté en la màxima Categoría Autonòmica: Divisió d´Honor
Article següentEl alcalde de Sant Jordi pide ayuda al presidente de la Diputación para acometer las obras del camino a Panorámica