Inici COMARQUES 15a Festa per la Llengua a la Jana, amb la participació de...

15a Festa per la Llengua a la Jana, amb la participació de Canet lo Roig i Cervera del Maestre (megagaleria)

306

15a Festa per la Llengua a la Jana, amb la participació de Canet lo Roig i Cervera del Maestre.

Imatges per Julián Zaragozà

La XV Festa per la Llengua al Maestrat – els Ports va omplir dissabte 1 d’abril el municipi de la Jana. Aquesta festa per la llengua han donat a conèixer la figura de Carme Miquel en els seus vessants de mestra, escriptora, ecofeminista i activista per la llengua i el País.

El lema de les Trobades 2023 “Recuperem el verd amb Carme Miquel” és una crida a l’acció des de les comarques i, també, “un cant a l’esperança en la recuperació de la consciència ecologista mitjançant l’educació”.

El municipi de la Jana ha acollit el matí d’aquest dissabte la XV Festa per la Llengua al Maestrat, organitzada per Escola Valenciana, Maestrat Viu, el CRA Araboga, l’IES Maestrat de Sant Mateu i les AMPES, i Ajuntaments de La Jana, Cervera del Maestrat i Canet lo Roig. Han participat 2.000 persones.

El president de Maestrat Viu, Miquel Roda Prats, ha valorat molt positivament la jornada. D’una banda, perquè “posa de manifest l’immens treball de la comunitat educativa, especialment dels i les docents en l’ensenyament del valencià i en valencià”. I de l’altra, perquè “per a les nostres terres de cruïlla, on conflueixen el País Valencià, Catalunya i l’Aragó, aquest lligam cultural i lingüístic és molt rellevant. Per a Maestrat Viu, “aquesta trobada és una forma de visibilitatzar la llengua, perquè necessita estar present en tots els àmbits de la vida social, i de celebrar la seua bellesa i vitalitat, i de mostrar l’orgull que tenim de parlar-la”. A més, Roda ha destacat el lema d’enguany perquè, al Maestrat, la sostenibilitat “implica protegir el medi natural i defensar el territori contra les agressions de grans projectes empresarials que busquen únicament el benefici propi, sense importar-los massa la nostra terra i la seua gent”.

L’Associació Musical Santa Cecília de Canet lo Roig, la Unió Musical Sta. Cecília de Cervera i la Societat Musical Santa Cecília de La Jana han sigut les encarregades d’inaugurar aquesta Festa per la Llengua. Tot seguit, han tingut lloc els parlaments institucionals, la lectura del manifest de les Trobades i l’actuació del Grup de dolçainers i tabaleters de la Jana.

Després, ha sigut el torn del Grup de danses de La Jana i el Ball del Corro a càrrec de l’escola Municipal de Dansa de Borriana. En acabant, s’ha interpretat un ball a càrrec de l’alumnat del CRA Araboga. Per a la cloenda, s’ha celebrat una actuació musical a càrrec de Dani Miquel i les Feretes.

A aquesta Trobada ha acudit Rosa Agost Canós i Rafa Ramos, de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Josep Pla Ferrer, director del Cefire Vinaròs, Maria Nebot i Calduch, tresorera d’Escola Valenciana, Sandra Monterde Saurina, de l’Ajuntament de la Jana, entre d’altres representants sindicals, institucionals i d’entitats socials de la comarca.