Inici COMARQUES Gran èxit de Tyrika, el Festivar Iber d’Alcanar

Gran èxit de Tyrika, el Festivar Iber d’Alcanar

1033

Pocs dies abans de les quinquennals, aquest cap de setmana s’ha celebrat Tyrika, el Festival Iber d’Alcanar amb una gran assistència: més de 4000 persones segons el regidor de Turisme, Jordi Monfort, qui ha explicat l’estratègia de l’edició d’enguany: “volíem potenciar el vessant pedagògic i lúdic del festival. I ho hem fet donant un salt qualitatiu. D’una banda, el fet de traslladar Tyrika al voltant de la Moleta del Remei, on vivien els nostres avantpassats fa més de 2500 anys, ha permés recrear l’ambient d’una forma molt fidedigna i realista. D’altra banda, hem treballat amb profunditat el contingut i l’escenificació de les diferents recreacions per explicar de forma estimulant com es vivia en l’època”
Tyrika va especialment dirigit al públic familiar. Enguany els més menuts van participar de diferents activitats i tallers que els van apropar a aquesta cultura mil·lenària d’una manera lúdica i pedagògica, com la construcció d’un forn siderúrgic, la demostració del teler vertical, els tallers d’escriptura, d’encunyació, i d’elaboració de garós o les xerrades sobre història de la fona amb els tallers d’elaboració i tir en fona.

I com cada any, el vessant més acadèmic de Tyrika va estar protagonitzada per una conferència a càrrec de David Garcia. Sota el títol “El Baix Sénia ara fa 2700 anys: els treballs d’excavació a Sant Jaume, Ferradura i Cogula”, va presentar els treballs realitzats en la campanya d’excavació del passat mes d’agost en tres jaciments del Complex de Sant Jaume d’Alcanar.

Per acabar d’arrodonir la proposta, a la zona del festival es va habilitar una taverna que va oferir durant tot el cap de setmana tapes ibèriques i diferents restaurants del municipi van preparar menús especials inspirats en la dieta ibèrica. Per garantir la mobilitat, el servei de bus, que va estar actiu tot el cap de setmana, va transportar a centenars de persones que van preferir utilitzar el transport públic per comoditat.

Imatges per Julián Zaragozà