Inici VINARÒS Entrevista amb la regidora Anna Fibla Pauner (avanç)

Entrevista amb la regidora Anna Fibla Pauner (avanç)

645

Per Alesia i Rosa Martínez | Vinaròs

Després d’un any molt complex, a causa dels reptes que la pandèmia ha plantejat als gestors públics, la regidora de TSV, Anna Fibla Pauner, ens parla dels seus primers dos anys al capdavant de regidories tan importants com ara Cultura, Patrimoni, Pesca i Agricultura. També de Comerç, que ha passat recentment a mans de Compromís. Coneix en aquesta entrevista quins són els motius que han propiciat el canvi i alguns dels reptes i projectes en els que l’Ajuntament de Vinaròs està treballant actualment.

Anna, com valores l’experiència al capdavant de les teues regidories en aquests dos anys de legislatura?
Vam començar amb tres regidories fortes i amb tota la col·laboració de l’equip de govern. De seguida ens vam posar a treballar, però als sis mesos va vindre la COVID 19 i vam tindre que adaptar-nos a les circumstàncies. La declaració de pandèmia mundial ens va obligar a suspendre i tancar tots els actes i espais culturals de la ciutat. No obstant, vam continuar fent feina i, tan bon punt vam poder reemprendre les activitats presencials, les vam tirar endavant, adequant-nos a la normativa. Habilitàrem la plaça de bous com a nou espai cultural, el Vinaròs Arena, segur i a l’aire lliure. També vam organitzar el 1er Festival ‘Vinaròs, Arts Escèniques’, amb un ampli aforament, donant cabuda a totes les associacions culturals i socials del poble. La ciutadania vinarossenca va respondre molt positivament, es van exhaurir les entrades i els hi dono les gràcies. Vam portar personatges de gran renom, com ara El Cigala, Núria Espert i produccions de la Comunitat Valenciana per donar suport a la indústria cultural del nostre territori. Nosaltres, des de l’Ajuntament, sempre hem treballat en aquesta línia.

Puc avançar que el Vinaròs Arena tindrà continuïtat i ja estem preparant el 2on Festival d’Arts Escèniques, que es durà a terme aquest juliol amb espectacles de dansa, música i teatre. Durant tot l’agost i setembre estarà obert per a les associacions socials, culturals i esportives. En definitiva, aquests dos anys han sigut una experiència nova per a mi, molt positiva i enriquidora.

Amb la pandèmia la cultura va demostrar ser una escapatòria de la societat per poder suportar millor el confinament i, de fet, es van engegar moltes iniciatives innovadores utilitzant les noves tecnologies. També per part de l’Ajuntament de Vinaròs. Conta’ns com es va treballar llavors i com us esteu plantejant ara la progressiva tornada a la normalitat.
Vam apostar fermament per les noves tecnologies i totes les possibilitats que ens oferien. A partir d’aquí vam fer una programació online, a través de l’Aula Municipal de Teatre, des del portal web i el canal de YouTube de l’Ajuntament. Es van dur a terme diverses iniciatives, com ara els contacontes, escenificacions per al Dia de la Dona, videoconferències… per poder apropar la cultura a totes les cases durant el confinament. Actualment, a l’Auditori municipal ja gaudim d’un aforament de 103 places. La gent s’ha anat adaptant a les mesures que hem tingut que prendre i l’Auditori, durant aquesta programació de Primavera, s’ha omplert. Així que, des de la regidoria de Cultura i Patrimoni, estem contents. Des d’Agricultura també s’han pogut reobrir els horts solidaris per reemprendre la plantació, que donarà lloc a la collita de l’estiu. S’han repartit els espais amb una nova licitació de 4 anys i em consta que els usuaris estan contents.

Fa poc que els nous directors de l’Aula Municipal de Teatre van començar el contracte. Quines són les expectatives de l’Ajuntament en aquesta nova etapa?
Tenim tres grups municipals, que són: Els Figurants, El Teatrèmol i Les Mil i Una. Al començar encara hi havia una alta incidència de casos de COVID 19 i es van fer les classes online. Va ser un repte complicat, però va anar bé. Ara al juny es duran a terme a l’Auditori les seves obres, que podeu trobar a la Programació Cultural de Primavera. A Vinaròs sempre hi ha hagut molta afició al teatre. Quan va sortir la nova licitació amb Regina i Joan, molta gent es va apuntar en massa i la idea és que anem pujant el nivell. No cal ni dir que estem satisfets, ara i també amb el treball que es va fer a l’anterior licitació.

Què ens pots explicar d’aquesta nova Programació Cultural de Primavera?
Hem programat més de 20 actes des d’abril fins al juny. La programació consta de 5 apartats:
Teatre Professional: apostant pel retorn d’artistes vinarossencs i valencians mundialment reconeguts, com ara Tian Gombau, amb una obra màgica que va omplir totes les seves representacions. Després Família normal, de la companyia Horta Teatre i Waterloo. Són obres amb una vessant còmica, ja que vam creure convenient, pels moments viscuts, que la gent surti del teatre amb un somriure dibuixat a la cara.
Memòria històrica: per donar a conèixer tot allò que va passar durant la Guerra Civil Espanyola, així com a l’època de postguerra. No ens hem oblidat de la commemoració del 75 aniversari de l’alliberament del camp d’extermini nazi de Mauthausen, on hi va haver vinarossencs. Un dels supervivents va ser Paco Batiste Baila, qui va escriure un llibre explicant el què va passar per tal que aquests fets no es tornin a repetir mai.
Exposicions: amb les Pintures de Félix Mas, l’escriptora Carmelina Sánchez-Cutillas i els gravats de Josep Guinovart, ESGARRAPAT.
Concerts: novament hem apostat pels grups vinarossencs, on s’ha integrat el Festival de la Música de Cambra amb concerts de guitarra i violí. La presentació del disc Vies Paral·leles, de la jove promesa vinarossenca Esther Querol, els vermuts musicals per part de Cati Plana i Pau Puig i el grup SOLK també estan presents, juntament amb Rhea Quartet i la Banda Simfònica La Alianza a la carpa d l’Atlàntic.
Teatre amateur: aquí comptem amb Puro Teatro, de Toni Guillot, que va fer una tasca excel·lent dins l’Aula Municipal de Teatre. També tenim les obres dels actuals grups d’alumnes de l’aula; Una Governanta, 10 graneres i un motxo, La Xarxa d’Aranya i On tour, amb Joan Comes i Regina Prades al capdavant de la direcció.


En referència a les exposicions que ja s’estan fent, ens podries parlar una mica de les iniciatives que també s’estan duent a terme a la Biblioteca Municipal?
Sí, a la Biblioteca Municipal hem tirat endavant una iniciativa on tu pots demanar els llibres telefònicament, nosaltres te’ls preparem i pots vindre a recollir-los. No obstant, si tens algun impediment, te’ls portem a casa. És una proposta molt interessant per tal d’apropar el llibre, la cultura i la lectura a la gent de Vinaròs; està funcionant molt bé. D’altra banda ampliarem l’horari de la Biblioteca, donada la temporada d’estudi i d’exàmens que s’apropa. A més enguany es tornarà a tirar endavant la Biblioplatja, des de meitat de juny fins a meitat de setembre aproximadament. Per últim volia comentar que ens vam reunir amb tots els paradistes, llibreters i editorials de Vinaròs recentment i es va acordar que la propera Fira del Llibre es celebrara el 9 d’octubre al Passeig Marítim. Després de l’ofrena floral a Jaume 1er tindrà lloc la inauguració de la fira amb la presència dels Nanos i Gegants, actuacions musicals i teatre per part de les diferents associacions.

Fa poques setmanes algunes de les regidories al teu càrrec, com per exemple la de Comerç, les va assumir un altra regidora.Explica’ns els motius d’aquest canvi, com és que s’ha dut a terme en aquest moment concret i quina és la feina feta durant el temps que vas estar al capdavant.

Bé, evidentment, va ser una decisió política per donar estabilitat a l’equip de govern. Estàvem en minoria i, amb Compromís, ja tenim la majoria, per tant les nostres propostes es poden tirar endavant – sempre consensuant i amb el diàleg per davant amb la resta de regidors – . Aquesta intenció la teníem des de l’inici de la legislatura, quan es van dur a terme les primeres negociacions. Ara, dos anys després, Compromís ha considerat que era el moment adient. Així que, tant per part de Totes i Tots Som Vinaròs com del PSOE, hem treballat per a que Paula Cerdà s’incorporés. Ells ens van demanar dos regidories i se’ls hi van cedir: Comerç i Festes. Pensem que els resultats seran molt positius, el diàleg ara mateix és totalment obert, estem treballant molt a gust i penso que ha sigut una bona decisió. Reafirmem així les nostres polítiques d’esquerres, feministes i mediambientals, amb una clara aposta ecològica com per exemple amb l’Ecomercat.

I quins són els reptes que li queden ara a Paula pendents?

Aquest es un petit avanç, trobareu la resta de l’entrevista al 7dies actualitat de Vinaròs d’aquest setmana, al vostre quiosc.

Fotos de Vinaròs Arena 2020 – arxiu 7dies

Article anteriorBenicarló ultima els preparatius per a les competicions ciclistes d’aquest cap de setmana
Article següentPort de Vinaròs: Dic transversal, lloc base de pesquera del cércol