Inici PREMSA VALENCIANA Entrevista amb Anna Fibla, regidora de Desenvolupament Local, Cultura i Patrimoni

Entrevista amb Anna Fibla, regidora de Desenvolupament Local, Cultura i Patrimoni

758

La ciutadania es mereix un fort aplaudiment pel seu comportament en aquests dies de confinament”

per Alesia Martínez | Vinaròs

Tant des de la Generalitat Valenciana com des de la Diputació s’han anunciat subvencions per al món de la cultura. En concret, per als llibres en valencià i per a la compra d’obres literàries a editorials i llibreries del territori. Com creus que pot ajudar això a Vinaròs?

La situació de pandèmia i de confinament que estem vivint està provocant un canvi gran en les vides dels ciutadans i ciutadanes. Totes les administracions públiques estan treballant amb mesures de protecció sanitària, social i laboral. Per tant, en aquest sentit, tant des de la Generalitat com des de la Diputació s’estan desenvolupant una sèrie d’accions per protegir el sector de la cultura, concretament el de les editorials. Sabem des de l’Ajuntament de Vinaròs que el sector cultural està patint molt durant aquests mesos d’estat d’alarma i entre els àmbits més afectats està el de les editorials i el del llibre en valencià. Amb les ajudes i subvencions i amb la reobertura d’espais crec que podrem remuntar i donar a la cultura el lloc que li pertoca.

A nivell local i des de les regidories que encapçales, quins són els projectes i les mesures que heu pres durant l’Estat d’Alarma? Quines són les prioritats per ajudar a artistes, emprenedors i comerciants de Vinaròs tenint en compte la complicada situació que es presenta en termes econòmics? I per al sector de la pesca i de l’agricultura?
La crisi del COVID19 ha fet que quasi tots els projectes que teníem pressupostats hagen hagut de modificar-se. Des de l’equip de govern entenem que una situació com aquesta mereix una resposta conjunta des de totes les regidories i així ho estem fent. En el tema econòmic hem eliminat les taxes d’ocupació de via pública i del Mercat de Vinaròs. Diputació ja ens ha concedit l’ajornament de l’IBI per a finals d’any i estem gestionant reduir la taxa d’escombraries. També hem creat un portal on els comerços poden vendre els seus productes a través de comandes prèvies i engegat una campanya de conscienciació per entendre que el comerç de Vinaròs, el sector pesquer i l’agricultura donen vida al poble, i que són sectors fonamentals, a la vegada que fomentem el consum de productes de proximitat i kilòmetre 0.

foto d’artxiu

La Fira del Llibre de Sant Jordi és, per a les llibreries i editorials, un gran esdeveniment per a la promoció i venda dels seus productes. De fet, aquesta situació ha afectat de forma molt negativa a tot el sector. Creus que es podrà celebrar un esdeveniment similar a finals d’any o quedarà anul·lada l’edició de 2020?
La intenció de la Regidoria de Cultura és poder dur a terme la Fira del Llibre. Sempre hem parlat d’ajornar-la perquè sabem de la importància que té per a les llibreries i les editorials. No podem donar encara dates concretes, però ens agradaria poder dur-la a terme durant els actes de la Carta Pobla o inclús en el mes de novembre o desembre, de cara a les festes nadalenques. Tal vegada serà diferent de com la coneixem fins ara, perquè les distàncies socials marcaran les pautes, però nosaltres, des de la regidoria de Cultura, estem treballant en aquests escenaris, encara que sabem que tot dependrà de com evoluciona la pandèmia.

En referència a la Fira Agrícola, es contempla un escenari similar? Com s’està treballant per coordinar totes aquestes decisions entre les diferents regidories
Exacte. La Fira Vinaròs Agromoció també volem que es dugui a terme. El sector agrari i el sector de l’automoció estan patint molt la crisi econòmica provocada per la COVID19 i, per tant, des de la Regidoria d’Agricultura ens posicionem per reprendre la fira. Els treballs entre totes i tots els expositors ja estaven molt avançats, però les circumstàncies van fer que prenguérem la decisió d’ajornar-la. Crec que un bon moment per tornar-la a posar en marxa seria a l’octubre, quan la temperatura encara resulta agradable. Però com ja he dit en referència a la Fira del Llibre, tot dependrà de com evolucioni la situació.

Afectarà aquesta situació als projectes que hi havia en marxa relacionats amb el patrimoni? Per exemple, noves campanyes arqueològiques a l’Ermita?
De moment pensem que els treballs al Puig de l’Ermita es podran dur a terme, sempre amb les mesures de seguretat i distanciament social. Encara falten uns dos mesos i pensem que tot anirà millor. Pel que fa a patrimoni dins del casc urbà,  val la pena explicar que ja hem finalitzat les obres de la capella Santa Victòria. Crec que interior i exteriors han quedat meravellosos al poder recuperar les pintures originals. Els treballs més laboriosos han estat la substitució del paviment de ceràmica del terra, que s’ha pintat tot a mà. Penso que com a vinarossenques i vinarossencs ens podem sentir ben orgullosos de recuperar un espai històric, amb un gran valor artístic i cultural.

Esdeveniments culturals com el teatre, el cinema, els concerts… també es veuran limitats en aquesta “nova realitat”. Com afectarà aquesta situació als propers esdeveniments que es vulguin celebrar els pròxims mesos? De quina manera es controlarà que siguin segurs per evitar un nou rebrot del virus?

L’entrevista continua… podeu llegir la resta al 7dies actualitat de Vinaròs d’aquesta setmana, ja al vostre quiosc.