Inici BENICARLÓ Arranquen els actes a la nova biblioteca de Benicarló

Arranquen els actes a la nova biblioteca de Benicarló

445


Dimecres ja han començat les activitats de benvinguda a la nova Biblioteca Manel Garcia Grau de Benicarló. Fins al 28 d’abril, es durà a terme un intens programa de presentacions de llibres, teatre, exposicions, contacontes o tallers que serviran per a donar a conéixer les noves instal·lacions, un espai de més de 900 metres quadrats finançat amb fons europeus que converteix Benicarló en un referent cultural de primer ordre.

El mateix dimecres a la vesprada s’ha presentat a les 19.00 hores  el llibre «El cielo sobre Canfranc», amb la presència de la seua autora, Rosario Raro, una de les novetats editorials del moment, i per al Dia del Llibre, dissabte 23, s’ha preparat una programació que compta amb la participació de les llibreries i editorials Raquel Papers, Llibreria Grèvol, Llibreria Benicart, Onada Edicions, CEM (Centre d’Estudis del Maestrat) i el  Servei de Publicacions de la Diputació de Castelló.

Una intensa programació cultural donarà la benvinguda a la nova Biblioteca de Benicarló

Els actes coincideixen amb la celebració del Dia del Llibre i inclouen presentacions de llibres, teatre, exposicions, contacontes o tallers. La sala d’actes portarà el nom de l’escriptor benicarlando Josep Igual.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i el regidor de Cultura, Pedro Manchón, han presentat avui el programa d’actes que acompanyarà l’obertura de portes de les noves instal·lacions de la Biblioteca Manel Garcia Grau, un dels projectes culturals més ambiciosos dels últims anys que l’alcaldessa ha definit com a «orgull de tots els benicarlandos».

«Aquest és un exemple de què els polítics treballem per millorar la vida de la gent», ha dit Xaro Miralles, que ha recordat que la nova Biblioteca «serà un espai obert a la ciutadania, un agent social, cultural i educatiu vertebrador que contribuirà a la transformació del seu entorn».

En aquest mateix sentit s’ha manifestat també el regidor de Cultura, que ha assenyalat que «comencem aquí un nou camí que esperem compartir amb el màxim de ciutadans i ciutadanes de Benicarló». Manchón ha definit la programació preparada per a obrir les noves instal·lacions «com una gran festa de la cultura» i ha subratllat que «serà una declaració d’intencions del que pretenem que siga la Biblioteca a partir d’ara».

Programació

El programa d’actes començarà dimarts 19 d’abril i finalitzarà el dia 28. Seran 10 dies d’intensa activitat on hi haurà presentacions de llibres, teatre, exposicions, contacontes, jocs didàctics o tallers, entre d’altres.

Una de les activitats més destacades serà, dimecres 20 d’abril a les 19.00 hores, la presentació del llibre «El cielo sobre Canfranc», l’última novel·la de l’escriptora Rosario Raro que acaba d’editar Planeta. La pròpia autora estarà a Benicarló explicant alguns dels secrets de l’obra en la segona presentació que es farà del llibre després de la de Sogorb, la seua ciutat natal.

Aprofitant la celebració del Dia del Llibre i tot el programa d’actes al voltant de l’obertura de la nova Biblioteca, també s’entregaran els premis Benilectors als usuaris i usuàries que més llibres han demanat en préstec durant el 2021.

La nota musical la posarà l’actuació de la Coral Polifònica Benicarlanda, dijous 21, durant l’acte de benvinguda a l’escultura Kinjiro, una obra donada a l’Ajuntament pel seu autor, Kazuo Yamashita, que a partir d’ara presidirà el pati interior de la Biblioteca. L’obra, que fins ara es conservava al Mucbe, va ser l’obsequi que Coral Muguibue de Kikugawa va regalar a la Polifònica durant un intercanvi de corals celebrat a Ogassa (Japó) a l’octubre de 2003.

Divendres 22 tindrà lloc la visita institucional a les instal·lacions i l’acte oficial de benvinguda a la nova Biblioteca, de la mà de l’espectacle itinerant Aquil·les, un gegant articulat de 5,5 metres d’altura que recorrerà els carrers de Benicarló des de la plaça de la Constitució fins a la Biblioteca.

Reconeixement a Josep Igual

Els 900 metres quadrats de la nova Biblioteca es repartiran entre sales de lectura, d’estudi, de premsa, d’investigació, zones infantils i juvenils i una sala d’actes de 100 metres quadrats que es convertirà en espai per a presentacions, tertúlies o debats. L’alcaldessa ha desvetllat que aquesta sala d’actes portarà el nom de l’escriptor benicarlando Josep Igual (1966-2021).

«És de justícia fer-li aquest reconeixement de part de la seua ciutat natal», ha assegurat l’alcaldessa, que ha relatat que «estant en vida, li vam comunicar la nostra decisió, i ell la va acceptar i es va mostrar il·lusionat i honorat amb la proposta». «És per això que, encara que ell ja no ens podrà acompanyar, ens ompli d’orgull posar-li el seu nom i recordar, d’aquesta manera, la magnífica trajectòria literària que va quallar».

Un camí llarg que va començar el 2015

L’alcaldessa no ha volgut deixar de banda «el llarg camí que hem hagut de recórrer fins arribar aquí», en referència a l’anunci de construcció de la nova Biblioteca, que es va produir l’octubre de 2015.

«Han estat set anys durant els quals hem hagut de buscar finançament, elaborar el projecte, executar les obres i dotar de contingut les noves instal·lacions», ha explicat Xaro Miralles. «I ara, finalment, podem dir que ja és una realitat».

Miralles ha volgut agrair especialment l’aposta de les empreses Ineos Composites i IFF, «que van contribuir a llançar les primeres fases del projecte» i el finançament dels fons europeus, gràcies als quals, a través de l’estratègia EDUSI, s’ha fet realitat la nova Biblioteca.