Inici VINARÒS Presentació del 40é Carnaval de Vinaròs que se celebrarà del 23 d’abril al...

Presentació del 40é Carnaval de Vinaròs que se celebrarà del 23 d’abril al 9 de maig

550

Presentació i Museu del Carnaval
Jordi Català, president de la Comissió Organitzadora del Carnaval, Guillem Alsina, alcalde de Vinaròs l’alcalde, Guillem Alsina i la regidora de Festes, Paula Cerdà, van presentar la 40 edició del Carnaval dimecres 20, en la Cotxera de Batet. Aquest centre també albergarà el Museu del Carnaval, del 25 d’abril al 9 de maig i podrà ser visitat gratuïtament de 11 a 14 hores i de 17 a 20.30 hores, i exposarà una trentena de vestits per al record de moltes edicions al llarg d’aquestes quatre dècades. Segons el president de la COC, “Volem que aquest sigui un punt de visita obligada per part dels carnavalers i visitants, perquè ajuda a comprendre l’evolució de la nostra festa”.

Novetats del Carnaval 2022
Jordi Català també va repassar els actes més importants d’aquesta edició, que compta amb novetats molt importants, com els canvis a l’hora d’inici de la gala de reines i reis del 30 d’abril (21 hores) i les desfilades de l’últim cap de setmana dels dies 7 (21 hores) i 8 de maig (20 hores). Com a una altra gran novetat, la gran portalada del 40 aniversari que lluirà en l’entrada del recinte de casetes, serà obra de l’artista Ximo Foix.

Pressupost i punt violeta
Per a aquest Carnaval 2022, mitjançant la regidoria de Festes, l’Ajuntament de Vinaròs aporta un total de 93.900 euros. Una xifra que complementa la pròpia COC amb aportacions procedents principalment de la venda d’entrades per a la gala de reines. També la Diputació de Castelló aporta a la festa un total 23.000 €. Paula Cerdà va assenyalar que aquesta xifra “és inferior a la de 2019, ja que s’ha hagut de reduir una mica el pressupost per a enguany”. Cerdà també va explicar que el dissabte 30 en la gala de reines s’instal·larà un punt violeta al costat de les taquilles, i del dijous 5 al dissabte 7 de maig estarà en l’entrada del recinte de les casetes. “Volem un Carnava respectuós i lliure d’agressions sexistes”, va indicar.


El Carnaval amb més reis
Aquesta edició també destaca per l’alta participació de reis entre les 31 comparses: set contant els representants de les comparses , ‘Pan y Toros’, ‘Penya València’ ‘Depressa i corrents’, ‘El Pilà’, ‘Els Dormilons’, ‘La Colla’ y ‘La Morterada’.

Junta de seguretat
L’alcalde Guillem Alsina, va destacar que dimarts al matí es va celebrar una junta de seguretat sobre el Carnaval amb la subdelegada del govern, Soledad Ten, i forces de seguretat (Policia Local, Policia Autonòmica i Guàrdia Civil). Hi haurà reforços importants en els tres cossos, especialment en els dies grans com la gala de reines i les desfilades.
Quant als serveis sanitaris, Alsina va dir que es garantiran tots els mitjans per a tots els esdeveniments. “Estem davant un Carnaval que portem molt temps esperant, i volem celebrar-ho amb la màxima normalitat. Esperem que sigui almenys un Carnaval molt semblant al del 2019, i que es puga gaudir com ho feiem abans de la pandèmia”.

Amb màscares però sense mascaretes
Aquesta edició de la festa havia de celebrar-se al febrer però en el seu moment es va decidir posposar a abril i maig degut a la situació sanitària del moment i les restriccions. Una decisió que permetrà tornar a celebrar el Carnaval tal com era abans de la pandèmia, ja que pràcticament coincideix amb la relaxació quasi total d’aquestes restriccions, després de la recent retirada de mascaretes en interiors.

Fotos: Mariano Castejón / arxiu 7dies