Inici BENICARLÓ Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló valora els 40 dies de confinament

Xaro Miralles, alcaldessa de Benicarló valora els 40 dies de confinament

234

Després de 40 dies de confinament, des que el passat 14 de març es dictaminés l’estat d’alarma a tot l’estat, l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, oferia una roda de premsa telemàtica per fer balanç de les mesures i actuacions que ha dut a terme l’equip de govern durant este temps per tal de pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus.

En la seua exposició inicial, Miralles va destacar el treball del Departament de Serveis Socials de l’Ajuntament de Benicarló, apuntant un augment de les demandes de la ciutadania: des del passat 20 de març s’han atés 779 trucades de persones sol·licitant prestacions econòmiques o d’aliments i ajuda a persones majors. “Hem posat tots els esforços en atendre les necessitats de totes les persones que han acudit als Serveis Socials», assegurava l’alcaldessa, a l’hora que mostrava el seu agraïment a tots el personal que treballa en els Serveis Socials de Base “per la qualitat humana i professional que han demostrat des del primer dia” i el personal que treballa a les residències de gestió municipal.

Miralles també detallava que, des de l’inici de la crisi s’han repartit vals d’alimentació per import de 9.000 euros i s’han obert 300 expedients de peticions d’ajuda. D’aquests expedients, 151 ja s’han resolt (la majoria de manera favorable) mentre que la resta estan a l’espera de rebre la documentació preceptiva per valorar la necessitat. Pel que fa al Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), la plantilla s’ha incrementat en un 60% i ara mateix compta amb 6 auxiliars d’ajuda a domicili a jornada completa. A més, es fa seguiment telefònic a les persones que tenen actiu el servei de teleajuda de la Diputació.

En l’àmbit dels menors, hi ha dos tècnics a disposició del programa d’emergència social per tal d’agilitar les prestacions i s’han obert 20 expedients relacionats amb temes d’orientació, assessorament i situacions de risc. Paral·lelament, s’ha establert un canal de comunicació amb els centres escolars per tal de coordinar actuacions. També el suport emocional ha estat una de les prioritats dels Serveis Socials de Base amb un telèfon directe que està atenent 12 casos de persones que necessiten suport emocional o orientació familiar. I a més a més, s’ha establert un canal de col·laboració amb les entitats socials Caritas i Creu Roja per tal de coordinar casos i rendibilitzar els recursos municipals.

Pel que fa a Medi Ambient, Miralles destacava l’augment de les freqüències i dels esforços realitzats en la neteja i desinfecció de carrers i espais públics, apuntant que l’empresa concessionària del servei, FCC, “ha doblat i triplicat serveis afegint productes desinfectants (…) i hem contractat una empresa de desinfecció d’espais sensibles cada tres dies, d’acord amb les indicacions del Ministeri”.

Des de l’àrea de Governació i Policia Local, la primera edil destacava la reestructuració de torns (treballen 12 hores durant una setmana i després descansen 2 setmanes, de manera que s’eviten els contagis i l’optimització dels EPI o equips de protecció individual) i la incorporació de 13 nous agents (9 d’ells, en pràctiques) “de manera que tenim el planter pràcticament al complet, tenim més patrulles i més policies treballant”, apuntava.

L’alcaldessa va destacar el pagament de més d’1.500.000 euros a proveïdors i va agrair el treball de tots els departaments municipals, especialment aquells que s’han vist més afectats per la “situació excepcional que estem vivint, com Serveis Socials, Policia Local, Brigada d’Obres i Serveis, Serveis Informàtics, Secretaria, Intervenció o Recursos Humans”, ha dit. Miralles va agrair també la presència de l’exèrcit durant els controls de les mesures de confinament i ha lloat a la ciutadania de Benicarló pel seu “comportament exemplar, el seu civisme i la seua responsabilitat” des del principi. I finalitzava la seua intervenció remarcant que “el principal objectiu ara és sortir de la crisi sanitària i després, superat el perill, ens centrarem en la crisi econòmica, que serà molt dura però que des de l’Ajuntament intentarem pal·liar estant al costat de tots els nostres veïns i veïnes”.

Ajudes al comerç i el turisme

Un cop realitzada la valoració, l’alcaldessa va atendre les preguntes dels periodistes, les primeres d’elles centrades en la previsió de l’Ajuntament a l’hora de fer front a la situació en què quedaran sectors com ara el comercial i el turístic. “Pareix que ja iniciarem prompte la desescalada, però ens queda molta feina per fer”, apuntava Miralles, i anunciava reunions amb el sector per estudiar futures mesures.

Al voltant del turisme i de la temporada estival, l’alcaldessa indicava que “no sabem encara què passarà a l’estiu, a nosaltres ja ens ha fet mal perquè ja iniciem molts actes que atreuen el turisme al gener, hem d’esperar les ordres per a la desescalada i analitzar l’evolució”, i convidava als empresaris d’ambdós sectors a acollir-se a les ajudes i prestacions que han posat en marxa les administracions autonòmica i central. “Des de l’Ajuntament estem estudiant ajudes per a les empreses locals del sector, allí on no arribe els òrgans autonòmic i estatal”, apuntava Miralles, qui assegurava que s’està estudiant “l’agilitat de les ajudes, per a que no tarden els empresaris en rebre-les, i la dotació econòmica de les mateixes, però de moment hem d’esperar”.

L’equip de govern també està treballant en el ‘calendari tributari i fiscal’ de l’any: taxes i impostos que paguen tant ciutadans particulars com empreses y pymes. “Hi haurà taxes que s’eliminaran, altres que es reduiran, i altres que s’hauran de cobrar a final d’any”, apuntava l’alcaldessa, “impostos com l’IBI i l’IAE són tributs que no es poden deixar de cobrar però facilitarem que es puga pagar més endavant, com a fet la Diputació amb l’IBI”.

Cultura i Festes

Preguntada sobre l’apartat cultural i la tornada a escena de representacions i actes culturals, Miralles va destacar que “caldrà reestructurar el pressupost municipal en coses que sabem que segur no es podran fer, però que no ens tornarem bojos eliminant partides pressupostàries de departaments com ara el de Cultura, perquè no sabem com evolucionarà la ‘desescalada’, hem d’esperar les ordres del Govern Central i la Generalitat”. L’alcaldessa sí que anunciava que “donarem suport a la cultura local, per a que grups de teatre, associacions i entitats culturals surtin beneficiades de les partides pressupostàries de l’àrea, invertir cultura es fer-ho també en comerç, en turisme, en restauració…”.

Un altre dels temes exposats va versar sobre la celebració de les Festes Patronals del mes d’agost. L’alcaldessa va afirmar que “no sabem encara com anirà la crisi sanitària i les normatives que aniran apareixent, però segurament no podran ser com les dels últims anys, esperarem instruccions tot i que no deixem de treballar”. “Dins lo possible farem el màxim que poguem”, apuntava.

Pressupostos 2020

Donat que els pressupostos municipals per a enguany no estan encara aprovats, l’Ajuntament de Benicarló treballa actualment amb els comptes prorrogats del passat any, 2019. “Tota la despesa extra que suposa les polítiques en relació a la COVID-19 es paguen a través de romanents de tresoreria, tenim així consignació pressupostària per a este tipus de partides i per a l’augment de la neteja i desinfecció, de les prestacions individuals en Serveis Socials… Tot el que suposa un suplement de crèdit per a fer front a esta crisi sanitària”, apuntava Miralles, a l’hora que indicava “que continuem treballant per a aprovar-lo amb les modificacions, ara, que cal tenir”.

Mascaretes i tests massius

En quant a la realització de test específics (PCR o test ràpids) a tota la població, l’alcaldessa va recordar que els ajuntaments no tenen competència per a dur a terme este tipus d’accions. “I es necessita personal per a fer-los i obtindre els resultats, de moment no aconsellen fer-los de manera massiva, però quan es diga que cal fer-los, endavant”. I respecte a la distribució de mascaretes a tota la ciutadania, Miralles va reconéixer que “hi ha hagut una mica de desproveïment en les farmàcies, no així en l’administració local; tinc entès que des a través de les SIP es repartiran -primer s’ha fet amb els col·lectius vulnerables- mascaretes per a tota la població, si més es podran comprar a preus assequibles, que seran productes de primera necessitat a partir d’ara”.

Article anteriorEl sector del videojoc es desaccelera
Article següentJugant a jocs de taula des de casa en el Maestrat