Inici VINARÒS Vinaròs celebrarà les III Jornades de la Memòria Històrica amb més de...

Vinaròs celebrarà les III Jornades de la Memòria Històrica amb més de 20 activitats programades

552

Entre el 5 d’abril i el 10 de maig tindran lloc les III Jornades de la Memòria Històrica a Vinaròs, unes jornades que, tal com ha assenyalat el regidor de Cultura, Festes, Tradicions i Joventut, Marc Albella, aquest 2018 se centraran en rememorar els 80 anys de l’entrada de les tropes sublevades a Vinaròs i la batalla de l’Ebre.

Albella ha destacat que en aquesta edició s’ha ampliat el nombre d’activitats, sent més de 20 els actes previstos en la que busca ser una programació àmplia, variada i, sobretot, atractiva i interessant per a tot tipus de públic.

“Animem a tota la població a assistir a les exposicions, conferències, projeccions documentals, teatre, col·loquis i visites guiades que es duran a terme durant pràcticament tot un mes. Creiem que també és una bona oportunitat perquè els professors impliquen l’alumnat en aquests esdeveniments, que són d’accés lliure i gratuït “, ha comentat.

El regidor ha afegit que aquesta programació no seria possible sense la col·laboració de moltes entitats i associacions culturals, com la Fundació Caixa Vinaròs, Amics de Vinaròs, el Centre de documentació i estudis Tràngol, la Plataforma del País Valença de Vinaròs o la Universitat Jaume I a través de la Seu del Nord. “Any rere any aquestes jornades es van consolidant i això és gràcies a la implicació de moltes persones que treballen per mantenir la memòria històrica”, ha assenyalat.

Nati Romeu, de la Fundació Caixa Vinaròs, ha detallat un per un els actes organitzats des d’aquesta entitat, entre els quals destaca la Trobada d’Investigadors de la Guerra Civil que tindrà lloc el 17 d’abril al Saló d’Actes de la Fundació Caixa Vinaròs . A més, hi ha previstes dues visites guiades per a grups reduïts a la cripta – refugi de l’església Arxiprestal i al búnquer de l’entrada al port pesquer. En ambdós casos serà necessària la inscripció prèvia.

En representació d’Amics de Vinaròs, Helena Román ha explicat en roda de premsa que per a aquestes jornades s’ha organitzat, en col·laboració amb la Universitat de Alacant, l’exposició “Llapis, paper i bombes”, la qual mostra la guerra a través d’una sèrie de dibuixos infantils. Aquesta exposició serà inaugurada el 20 d’abril a les 19:00 hores a la seu de l’associació.

Finalment l’alcalde de Vinaròs, Enric Pla, ha fet esment a la importància d’aquestes jornades per recuperar i mantenir la memòria històrica, un compromís en el qual està implicat tot l’equip de govern i que cobra especial sentit davant actes vandàlics com l’ocorregut fa escassos dies en el Cementiri Municipal, on va aparèixer una esvàstica pintada al monument en record a les víctimes dels camps d’extermini.

“Aquest tipus d’accions són intolerables i per això és important que la població conegue la història. Des de l’Ajuntament estem treballant ja en restablir el monument, en el qual el proper 5 de maig, com cada any, es realitzarà l’acte en homenatge als que van viure l’horror dels camps d’extermini. Esperem que tots estiguem allà per complir amb la promesa que li vam fer a Francisco Batiste Baila, de no oblidar els vinarossencs que van morir a Mauthausen i Gusen, perquè conèixer el que va succeir és la millor manera d’evitar que una cosa així pugue tornar a repetir-se “, ha conclòs.