Inici COMARQUES Rosell, Vallibona i altres poblacions reben la Gira AVANT per a desenvolupar...

Rosell, Vallibona i altres poblacions reben la Gira AVANT per a desenvolupar la Cultura contra la despoblació

202

• La iniciativa ‘Gira AVANT’ desenvolupada per la Generalitat i el projecte europeu ‘Escena Erasmus’ de la Universitat de València busca ampliar l’activitat cultural de xicotetes poblacions
• En aquesta edició els municipis de Rossell, Vallibona, Matet, Gorga i Vistabella reben aquest programa de teatre i reflexió sobre les oportunitats de desenvolupament local que pot oferir la cultura
• La Generalitat potencia l’oferta cultural dels municipis en risc de despoblació i impulsa la seua activitat econòmica

L’Agenda Valenciana Antidespoblament (AVANT) i el projecte teatral europeu Escena Erasmus de la Universitat de València han sumat esforços per a portar els espectacles d’aquesta companyia universitària, pionera a Europa, als municipis amb el risc de despoblació a través de la ‘Gira AVANT’.

Aquesta iniciativa cerca oferir una oportunitat en el municipi per a dinamitzar la vida social i cultural local contrastant-la amb un grup d’actors i actrius europeus i compartir experiències que porten a reflexionar sobre la manera de ser i participar en la construcció europea, des del món rural.

Una jornada completa de convivència que acabarà sempre amb l’espectacle ‘El desig de la joventut’, l’última producció d’Escena Erasmus i la celebració d’un col·loqui per a afavorir un clima de debat i generar unes conclusions que porten al municipi a fixar-se nous objectius de desenvolupament partint de la cultura.

En aquesta edició la ‘Gira AVANT’ ja ha visitat els municipis de Rossell i Vallibona. Aquest dissabte es podrà veure a Matet a la comarca castellonenca de l’Alt Palància, i el 9 de juliol a Gorga, a la comarca del Comtat. La gira es tancarà en Vistabella el 16 de juliol.

A més, la celebració de cada jornada ofereix, entre altres activitats, l’organització d’una taula redona de participació ciutadana per a reflexionar
sobre el paper de la cultura en el món rural i un taller de teatre perquè els habitants que participen puguen comptar la realitat del poble a través del llenguatge de les arts escèniques.

La directora general de AVANT, Jeannette Segarra, ha destacat que aquest tipus d’iniciatives, que responen a una demanda manifestada pels propis ajuntaments, permeten dinamitzar l’interior de la Comunitat i mostrar-lo com “un lloc d’oportunitats” i ha explicat que, en cadascuna de les poblacions participants, la Gira AVANT “és un dia complet, amb diverses activitats que permeten compartir experiències amb gent jove de diferents països i reflexionar sobre el paper que té l’educació i la cultura als nostres pobles”.

Per part seua, l’equip directiu d’Escena Erasmus destaca que la posada en marxa d’aquesta edició de la Gira AVANT “suposa obrir, de nou, una finestra de promoció de la cultura en el món rural, perquè pensem que els nostres pobles en risc de despoblació són un espai privilegiat per a l’experimentació i per al desenvolupament de pràctiques culturals innovadores, capaces d’induir dinàmiques de canvi més àmplies en l’àmbit social”.

Aquesta gira compte, a més, amb el suport de la Càtedra AVANT, que integra a la Generalitat Valenciana al costat de les cinc universitats públiques valencianes i el Vicerectorat de Territori i Societat de la Universitat de València.

Article anteriorS’obri la participació per als Premis Literaris Ciutat de Benicarló 2022
Article següent(Autoconsum elèctric) Ivace Energía rep un total de 92 sol·licituds per a comunitats d’energies renovables