Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT Presentació del nou llibre d’Adolf Sanmartín sobre l’emigració a Cervera al llarg del segle...

Presentació del nou llibre d’Adolf Sanmartín sobre l’emigració a Cervera al llarg del segle XX

1551

Divendres a la nit es va presentar el nou llibre editat per Antinea de l’autor Adolf Sanmartín Besalduch: “Emigración económica y exilio político. La presencia de cerverins en América y Europa a lo largo del siglo XX”. 

L’acte va ser presentat per la periodista Emma Bas, amb arrels cerverines, al Pavelló municipal de Cervera del Maestre, amb un nombrós públic però respectant les normes de seguretat i aforament, dins del marc d’unes festes patronals de Cervera atípiques per la CoVid19.

La presentació va comptar també amb la presència de Pablo Castell, que va ressaltar el compromís de l’Editorial Antinea amb la difusió del patrimoni cultural i històric del Maestrat, i va elogiar l’immensa tasca d’investigació i treball d’Adolf Sanmartín. L’autor és llicenciat en Geografia i Història per la Universitat Central de Barcelona i Doctor en Història Contemporània por la Universitat de València i a més professor, historiador, polític i també alcalde de Cervera, i és també autor de nombroses obres històriques com “Tràfic Marítim i Dinàmica Vitivinícola al Vinaròs del Segle XIX”, que va ser el vuité Premi d’Investigació Històrica J. M. Borrás Jarque de l’associació cultural Amics de Vinaròs i també el 2017 del llibre “Familia y Empresa en la Morella Industrial. Firmas individualesy sociedades colectivas en el sector textilSiglos XIX-XX ”

Durant l’acte, l’autor va explicar una breu sinopsi: “Al llarg del segle XX multitud de veïns de Cervera van haver d’abandonar a la força el seu municipi d’origen. Uns per causes econòmiques i altres per raons polítiques, uns de manera temporal i altres de manera permanent, la veritat és que van compartir tots, sense cap distinció, la nostàlgia per trobar-se allunyats de la seua terra, l’esperança per refer els seus projectes de vida en llocs desconeguts i, en la majoria de casos, el desig de tornar a casa en un futur no gaire llunyà.”

Aquesta forta empremta col·lectiva d’un fet tan impactant com famílies dividides i despoblació, va causar en l’autor la motivació de realitzar l’obra.

Després de la presentació l’autor va signar llibres a nombrosos veïns on els seus familiars apareixien a l’obra.

Fotos: Difo‘s / P. Castell. Galeria d’imatges:

El llibre es pot adquirir de moment a l’ajuntament de Cervera del Maestre, a la llibreria Els Diaris i properament a Amazon i a la web d’Editorial Antinea (www.editorialantinea.com)