Inici BENICARLÓ L’alcaldessa respon a les acusacions de l’AAVV Costa Nord

L’alcaldessa respon a les acusacions de l’AAVV Costa Nord

586

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha contestat les acusacions de l’Associació de Veïns de la Costa Nord al voltant de la redacció del Pla General d’Ordenació Urbana i el procés de Pla General Estructural. “L’únic interès que em mou en este Ajuntament és un interès general, per a treballar per Benicarló, no tinc cap interès personal ni especulatiu, de fer cap negoci”, afirmà taxativa l’alcaldessa.

Quan el sr. Roca amaga informació”, referint-se al president de l’AAVV, “ho fa d’una manera intencionada, per a fer mal”, apuntà. Miralles va explicar que el procés de revisió del PGOU s’encetà l’any 2003-2004, amb l’adjudicació a l’empresa Territorio y Ciudad de la redacció del Pla, a partir de la qual cosa s’establiren taules de participació emmarcades en l’Agenda 21. “A partir d’ahí, ell parla del regidor -socialista- Utiliano Martínez, que va estar dos anys en la legislatura 2005-2007 com a regidor d’Urbanisme, i diu que amb ell es fa tot aquest procés que ens porta al document de concert previ, un document que el 2009 es porta a la Generalitat”, explicà Miralles, qui va recordar que l’anterior alcalde, Marcelino Domingo, va mantenir reunions amb l’entitat, “i que el document resultant de les taules de participació va acabar modificat”. I va recordar: “el 30 de juliol de 2009 es va aprovar el concert previ, que va entrar al ple ordinari per urgència i que s’havia dictaminat prèviament en una comissió informativa el mateix dijous al migdia, ningú dels que formàvem la corporació havia vist abans este document”. En aquell ple, el PSOE va abandonar la sala “perquè no estàvem disposats a aprovar un concert previ que no havia estat ni tan sols mostrat als membres de la corporació municipal”.

Miralles continuà la seua exposició apuntant que, el 2011, la Generalitat va emetre el document de referència resultant de l’anàlisi del concert previ, i afirmà que “avui és el document més important que tenim a l’Ajuntament respecte al Pla General, el sr. Roca no el nombra mai perquè sap que este document no és favorable als seus interessos particulars”, un text que és “la fulla de ruta del futur PGOU”. L’alcaldessa detallava alguns dels punts del document referents a la zona, que marca el desenvolupament de la zona, i que ja marca els límits d’ordenació de la costa que apareix de nou en l’actual PATIVEL. “És la Conselleria i no l’Ajuntament qui diu què és urbanitzable”, apuntà Miralles, qui recordà que “jo porto dos anys al front de l’alcaldia i la regidoria d’Urbanisme, però la Costa Nord podria haver estat urbana, com a Vinaròs, fa molt temps”, i es preguntà si “tot el mal de la Costa Nord és culpa meua”, i recordà que quan l’actual equip de govern arriba a l’Ajuntament, el Pla està en un punt de tramitació que no permet una revisió total, des dels seus inicis, i va detallar els passos que han seguit durant els darrers dos anys.

Vaig acompanyar als membres de l’associació, amb el sr. Roca i l’advocat de l’entitat, a parlar amb Josep Lluis Ferrando -Director General d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge- i els va parlar d’un pla especial, que no s’ha descartat en cap moment, ara el PGE està en exposició pública i ahí es marca la possibilitat de fer plans especials”, apuntà l’alcaldessa. Respecte al PATIVEL (Plan de Acción Territorial de la Infraestructura Verde del Litoral), Miralles afirmà que és el document d’estratègia territorial que prové de l’anterior govern de la Generalitat, i va recordar que “no farem un urbanisme a la carta perquè hem de vetllar per l’ interès general”, i apuntà que el “si el document de referència hagués estat favorable als seus interessos”, referint-se a l’Associació, “el PGOU ja hagués estat aprovat, però com eixe document marca que la Costa Nord no pot ser urbanitzable, estem en el punt en què estem”. I va recordar l’entitat que el PGE està en exposició pública, de manera que poden presentar encara al·legacions al mateix.

Miralles també va anunciar que el procés de participació pública del PGE segueix endavant amb dos tallers de participació i una taula rodona, que tindran lloc durant la segona, tercera i quarta setmana del mes de novembre i que dinamitzarà la Fundació Horta Sud, una entitat cívica especialitzada en processos de participació pública.

L’objectiu principal d’aquestes tres activitats participatives és extraure propostes i suggeriments per tal que Territorio y Ciudad, l’equip redactor del PGOU, valore la seua incorporació a la versió definitiva del PGE, un document que posteriorment ha de ser aprovat pel Ple Municipal. Tant els dos tallers, la taula rodona, com la jornada informativa que va tenir lloc el passat dijous 28 de setembre, estan emmarcats dins del procés de participació pública del PGE, que va en paral·lel al període d’exposició pública per a presentar al·legacions, que estarà obert fins al 30 de novembre.

I respecte al projecte Paisatges anunciat recentment per la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Miralles apuntava que és molt greu “que ens hagen acusat d’anar a robar terrenys”.