Inici BENICARLÓ José Antonio Caldés, elegit Persona Destacada en l’Àmbit Cultural a títol pòstum

José Antonio Caldés, elegit Persona Destacada en l’Àmbit Cultural a títol pòstum

927

L’artista benicarlando, traspassat recentment, va destacar en camps com la pintura, el dibuix i l’escultura. La seua figura d’Els Llauradors és un dels elements més representatius de la ciutat.

El plenari del Consell Municipal de Cultura ha acordat proposar l’artista benicarlando José Antonio Caldés com a Persona Destacada en l’Àmbit Cultural a títol pòstum. Caldés (Benicarló, 1963-2019) va quallar una magnífica trajectòria com a pintor, dibuixant i escultor i és autor d’una de les escultores més representatives de la ciutat de Benicarló: Els Llauradors.

De formació autodidacta, Caldés va iniciar-se en la pintura de ben jove, amb la influència d’artistes com Sánchez Cotán o Gabriel Puig Roda, i va fer còpies d’antics mestres com Albertinelli, Frans Hals o Alberto Durero. Posteriorment, en un viatge a París, va quedar fascinat per les pintures de Jacques Louis David i els dibuixos quasi poètics de Pierre Paul Prud’hon, Jean Broc o Alfred Sisley.

Durant quinze anys va utilitzar el pastel i tècniques mixtes; llapis, sanguina i carbonet especialment en els seus retrats d’estudi. Posteriorment, va treballar l’aquarel·la, que va utilitzar en els quadres del port de Benicarló que tantes vegades va pintar i també en les escenes del treball diari que realitzaven tant homes com dones en el port i la llotja.

De tota la seua obra, destaquen per damunt de tot els retrats, a través dels quals va saber plasmar la personalitat i la psicologia de cadascun dels personatges dibuixats, però també les escenes de la vida quotidiana de Benicarló i comarca. I, com no, l’escultura d’Els Llauradors, una figura que ja s’ha convertit en una icona a la seua ciutat natal.

Caldés va exposar dos vegades al Mucbe. La primera, al 2006, amb un recull dels esbossos de l’escultura d’Els Llauradors. La segona, al 2011, va recollir tota la faceta de retratista de l’artista benicarlando.

L’acte de reconeixement a José Antonio Caldés es durà a terme el proper 9 d’agost al Magatzem de la Mar.

 

Article anteriorAutoedición de libros: hablamos con los autores
Article següentL’Ajuntament de Vinaròs aprova les retribucions dels regidors amb el beneplàcit de l’oposició