Inici VINARÒS Entrevista amb Toni Saragossà, candidat d’Esquerres per Vinaròs (avanç)

Entrevista amb Toni Saragossà, candidat d’Esquerres per Vinaròs (avanç)

496

Toni Saragossà es presenta com a candidat a l’alcaldia en les properes eleccions municipals de maig amb Esquerres per Vinaròs. En aquesta entrevista per a 7 Dies ens comparteix les seues idees i prioritats a curt, mitjà i llarg termini per millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Vinaròs. Crític amb les polítiques i els discursos buits, assegura estar compromés amb la transparència i el treball pel bé comú.

Alesia Martínez | Vinaròs laredactora.com/

Què et va motivar a presentar-te com a candidat a l’alcaldia de Vinaròs?

La iniciativa naix de la necessitat de fer visibles polítiques progressistes al nostre municipi i adequades a les inquietuds que recorren els espais d’interacció social. Les opcions electorals configuren un panorama de buidor i d’estereotips que els incapaciten per a encarar els reptes urgents que Vinaròs té pendents, però al mateix temps deixen un espai polític que cal omplir per gestionar els desafiaments que Vinaròs ha d’afrontar en els àmbits social, econòmic i cultural.

Quines experiències prèvies, habilitats i valors creus que et fan ser la persona adequada per a aquest càrrec?

He treballat com a personal no sanitari assistencial i de gestió en el Departament de Salut durant vint anys i més de cinc en la docència universitària en el camp de l’ètica i del pensament polític. Aquesta experiència laboral i docent m’han fet assumir el repte d’aportar als àmbits de decisió política les habilitats del treball en grup, del diàleg i la deliberació. El compromís, la responsabilitat i el respecte a tota dignitat humana són els valors mínims que han de resseguir el comportament de totes les persones que representen la ciutadania en les institucions. Un Ajuntament on l’excel·lència en la consideració del bé comú ha de predominar per sobre de la disputa partidista que ha protagonitzat fins ara l’escenari polític del nostre municipi.

Quins creus que són els principals reptes que té actualment Vinaròs? Com els abordaries com a alcalde?

Des de fa molts anys, Vinaròs pateix un estancament socioeconòmic considerable. Malgrat una posició geogràfica envejable, al bell mig del camí entre Barcelona i València i sortida del nord peninsular a la Mediterrània, Vinaròs no ha tingut cap protagonisme en els plans dels diferents governs estatals i autonòmics. Un clar exemple n’és l’oblit que ha patit l’ A68, que havia de ser l’autovia que arribés a Vinaròs des de Bilbao. La construcció de l’autovia anomenada Mudéjar, que connecta Sagunt amb el nord peninsular, exemplifica quines són les veritables prioritats de les diferents administracions i les incapacitats dels successius governs municipals per fer valer la seua veu davant els governs supramunicipals.

Un alcalde ha de lluitar perquè el municipi que representa competisca en igualtat d’oportunitats per a assolir les infraestructures necessàries. Els nostres alcaldes han estat massa tous en aquestes reivindicacions i s’han mostrat més servicials a les directrius que des dels respectius partits se’ls transmetien que a les necessitats vitals de la nostra ciutat.

 

Com et relaciones amb la comunitat i quines estratègies proposeu per a involucrar als ciutadans en la presa de decisions del municipi?

Mantinc els vincles amb els carrers i les persones de Vinaròs. L’arrelament a la terra que em va veure nàixer cada cop és un sentiment més fort. La participació ciutadana i les deliberacions públiques són un dels eixos principals de la nostra proposta. Un dels problemes més greus que pateixen les democràcies és la manca d’implicació política de la ciutadania decebuda pel desprestigi dels polítics: regals d’amics invisibles que trenquen governs, oposició dedicada única i exclusivament a posar entrebancs, manca de consensos en assumptes prioritaris… Tot això amb  l’afegit d’ingents promeses reactivades en període electoral i d’una manca absoluta de responsabilitat política pels successius incompliments de projectes anunciats una i altra vegada.

La transparència i la responsabilitat han de prendre el protagonisme que fets com el de la ferralla han posat en entredit. Confiança, transparència i responsabilitat per a tractar la ciutadania com a veritables participants del procés democràtic de deliberació pública per a establir consensos i no com a mers espectadors d’un circ de venedors de fum en campanya electoral d’un espectacle grotesc que es reprodueix cada quatre anys.

Com treballaràs amb altres partits polítics i grups d’interés a Vinaròs per a aconseguir objectius comuns en cas de no poder governar en solitari?

7Dies: us oferim un avanç de l’entrevista ja publicada aquesta setmana al 7dies Actualitat de Vinaròs, cada cap de setmana al vostre quiosc.