Aintzane Soriano Queralt, del Col·legi La Salle de Benicarló i Carla Rabasa Altabas, del Colegio Consolació de Vinaròs han empatat a nivell provincial.
El lliurament de premis s’ha celebrat a l’Hotel NH València Center de València on han assistit unes 120 persones
El concurs literari AMIC-Ficcions ha realitzat l’entrega de premis del País Valencià aquest 19 de maig de 2022. Dels 793 participants del territori valencià, la història d’Aina Brisa Pedrón i Marina Duart Ciscar, de l’IES Enric Soler i Godes de Benifaió, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Història del País Valencià.
La història guanyadora ha estat presentada sota el pseudònim Aina i Marina, amb el relat titulat “Aire”, mereixia la primera posició del País Valencià, d’entre els 793 participants, per “un relat de ritme frenètic que explora, amb complexitat i matisos, els clarobscurs del lligam entre els seus protagonistes”.
L’acte ha comptat amb la participació especial d’Immaculada Àngel Carbonell, Cap del Servei de Formació i Acreditació de la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, ha felicitat a tots els finalistes per arribar fins aquí després d’una participació tan elevada, i ha citat a Fuster: “Llegir és seguir vivint, i cadascú ho fa a la seua manera”.
El premi a la Millor Història d’Alacant ha estat ex-aequo. D’una banda, s’ha endut el guardó Sofía Marimón Shalimova, sota el pseudònim _naidie_, de l’IES Cayetano Sempere d’Elx, amb el seu relat “El dolor no esguita” ha estat qualificat pel jurat per tenir “una estructura sòlida i l’ús hàbil de la repetició donen forma a aquesta tragèdia en què els símbols brillen en primer pla”.
D’altra banda, s’ha premiat a Mario Cutillas Pardines, de l’IES Jaime de Sant-Ángel de Redován, sota el pseudònim Mario Cutillas, amb el seu relat “Analogia” per “una història ben narrada que et transporta a l’època feudal acompanyada d’un toc de fantasia, i que sap mantenir la tensió entre les dues posicions dels protagonistes.
En el premi a la Millor Història de Castelló també hi ha hagut un empat. D’una banda, ha estat premiada Aintzane Soriano Queralt, del Col·legi La Salle de Benicarló, sota el pseudònim Aintzane Soriano. El jurat ha considerat que el relat “La memòria de l’anouer” mereixia el guardó per “una narrativa potent i per la descripció precisa dels personatges, en un interessant context històric ben ambientat, on s’aconsegueix mantenir en tensió al lector fins al final”.
D’altra banda, s’ha guardonat a Carla Rabasa Altabas, del Colegio Consolación de Vinaròs, sota el pseudònim Carla :), amb el seu relat “Moradís com l’espígol” en paraules del jurat per “l’esplèndid redactat adequat al gènere. Un thriller de misteri i intrigant on l’autora relata d’una forma exquisida i acurada els sentiments de les protagonistes a través dels colors, i tancant amb un final que sorprèn i lliga d’una forma magnífica tot el relat”.
Segons premis per província
També s’han fet entrega dels segons premis de cada província del País Valencià, que hi ha hagut un empat en totes les províncies en aquesta categoria. En la Segona Millor Història d’Alacant, d’una banda, s’ha endut el guardó Jessica Gil Mondéjar, de l’IES Las Lomas d’Alacant, amb el pseudònim jeessica.gm. El jurat ha destacat del relat titulat “La memòria de l’arbre”: “l’atmosfera que ha sabut crear en el transcurs de tot el relat és el tret principal d’aquesta història farcida de tendresa i d’humanitat. Aquest text ha sabut entrar pels ulls dels seus protagonistes, passant primer pel cor i acabant en un racó de la memòria que mai s’esborra. Subtil i magnífic”.
D’altra banda, s’ha premiat a Marina Millan Francés, de l’IES de Xixona, sota el pseudònim marinamillanxixona, amb el relat “L’art de la paretera”, per “un final brillant i un text preciós i molt imaginatiu que sorprèn línia a línia. Destaca el tancament “és una història de bruixes, de dones que van saber renàixer de les cendres, esta és la història de llunes fetes a base de nits i flors parides per primaveres”.
En la Segona Millor Història de Castelló s’ha guardonat a Zinedine Bouzira i Edgar José Villalba Campo, de l’IES José Vilaplana de Vinaròs, del grup Els gripaus reials,” amb el seu relat “Corones rovellades”, per “una precisa narració de l’ambient, permetent al
lector entrar en el món d’Hongria, amb una delicadesa que transporta al lector a un ambient reial, sense necessitat de moure’s del lloc”.
Així com, s’ha premiat a Marina Bueno Iborra, del Col·legi La Salle de Benicarló, del grup marinabuenoiborra, amb el relat “A l’hora baixa” per “un relat colpidor on el lector es posa a la pell de la protagonista que pateix el dol de la mort del seu pare des de dues perspectives la d’una fan i la d’una filla, un conflicte interior que l’autora sap transmetre amb gran cura”.
La Segona Millor Història de València ha estat per Isabel Collado Font, del Centre Educatiu Gençana de Godella, sota el pseudònim Isi, per “la capacitat de transportar al lector en un viatge on es recorre l’amplada de la vida. Una narrativa que conquista i aconsegueix captar a la perfecció diversos elements de diferents gèneres literaris a l’hora que emociona”.
Així com, per Kiara Peris Chaveli i Llum Ripoll Corella, sota el pseudònim yellowsubmarine, amb el relat “Baix la pluja gris”, de l’IES Jaume II El Just de Tavernes de la Valldigna, per “una història d’amor narrada en primera persona que transmet el sentiment i les emocions dels protagonistes fent que el lector tingui empatia amb ells”.
Per últim, enguany s’ha ampliat el reconeixement al professorat per províncies. El premi al Professor/a més motivador d’Alacant ha estat per Aida Agulló Pastor de l’IES Cayetano Sempere d’Elx. La Professora més motivadora de Castelló ha sigut Estela Marqués del Colegio La Magdalena i el premi a la Professora més motivadora de València ha estat per Dolors Pardo del Centro Educativo Gençana.
Finalment, d’entre les docents finalistes s’ha premiat a la Professora més motivadora del País Valencià, que ha estat per Aida Agulló Pastor de l’IES Cayetano Sempere d’Elx.
Dades de participació de Ficcions 2021-2022
El concurs literari juvenil AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, va tancar la catorzena edició amb una participació rècord de 4.493 alumnes registrats de 284 centres educatius diferents. Aquests joves, d’entre 14 i 18 anys, provenen de Catalunya (3.102), País Valencià (793), les Illes Balears (463), Aragó (110) i Catalunya del Nord (25).
De les més de 1.780 històries publicades que es van pujar durant el termini del concurs, el jurat, format per persones vinculades al món literari i de l’educació, ha seleccionat 200 grups finalistes: 121 de Catalunya i Catalunya del Nord (181 joves), 41 del País Valencià (64 nois i noies), 33 de les Illes Balears (53 alumnes), 5 grups d’Aragó (11 alumnes).
Organitza AMIC, compromís amb l’educació
L’AMIC, Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, representa a més de quatre- centes vuitanta publicacions en paper i digitals fortament arrelades arreu del nostre àmbit territorial, que conjuntament arriben a una tirada en premsa escrita en paper d’1.200.000 exemplars, mentre que en digital superen els 14.000.000 d’usuaris únics mensuals.
L’Associació vol donar continuïtat i potenciar aquesta iniciativa a la xarxa que compta amb un gran èxit de participació dels joves i que té la voluntat de promoure la creació literària, perquè forma part del seu compromís amb l’educació, la joventut i la creació.