Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT Diputació adjudica més de 37.000 euros a la restauració de la Torre...

Diputació adjudica més de 37.000 euros a la restauració de la Torre de Càlig

573

Diumenge 30 de setembre, s’ha programat una jornada de portes obertes per tal de poder vore la Torre abans que s’inicien els treballs de reforma.

El passat 18 de setembre, el ple de la Diputació de Castelló aprovava un crèdit destinat a la restauració urgent de la Torre de Càlig, dotat amb 37.582,91 €. D’aquesta manera, el projecte rep el darrer impuls econòmic que el farà possible, després de les ja anunciades subvencions per part dels Fons FEDER, amb una ajuda de 50.110’56.-€, i de la Generalitat Valenciana, que ha adjudicat 37.582 euros per a escometre les obres. La reforma de la Torre està pressupostada en 100.221,11 euros (IVA no inclòs), i està previst que s’execute durant els anys 2018 i 2019.

 

Actualment, el projecte es troba en període de licitació de les obres, i el termini per a que les empreses presenten les seues propostes finalitza aquest dijous 27 de setembre. I cal destacar que aquest diumenge, 30 de setembre, més de 100 persones s’han inscrit ja a la jornada de portes obertes per tal de poder observar la Torre abans que s’inicien les obres de restauració d’aquest edifici singular, que està declarat Bè d’Interés Cultural. L’objectiu d’aquesta jornada es poder mostrar la Torre abans de començar l’última fase de la restauració, a través d’una visita guiada amb explicacions detallades de les principals característiques de l’immoble.

 

Des de l’Ajuntament de Càlig, la satisfacció és màxima ja que, amb aquesta nova dotació econòmica, es completarà la protecció d’un edifici històric i emblemàtic per a la població, una construcció defensiva de l’època medieval del segle XIII, situada dins de la població prop de l’església parroquial i que consta de tres nivells o pisos, als quals s’accedeix a través d’una escala. Amb els treballs de reforma, la Torre de Càlig es convertirà en un espai on la cultura serà eix fonamental, amb un museu etnològic, sales d’exposicions i de xerrades, etc. “Un espai que serà únic, i que suposarà una fita cultural per al nostre poble i la comarca”, ha apuntat l’edil de Cultura, Ruth Sanz.

 

Les intervencions que es plantegen per tal re restaurar el conjunt seran respectuoses amb les característiques i valors essencials de l’immoble, amb la intenció de retornar al conjunt a un estat d’excel·lència que, a més de mantenir la dignitat del conjunt, assegure el seu bon estat de salut, impedint la progressió de les lesions detectades perquè no arriben a causar danys de major magnitud ni pèrdues irreparables de components valuosos de l’edifici. Es tracta d’intervencions encaminades a la preservació i acreixement dels interessos patrimonials de la torre de Càlig de manera que es puga completar la seua restauració i posar en ús com a museu i centre de cultural, tal com és desig de l’Ajuntament. A grans trets, es duran a terme treballs de neteja del paviment, treballs d’obra, de fusteria, d’instal·lacions i de manteniment elèctric, de restauració (com ara, la consolidació del mur de maçoneria històric de la planta baixa, la neteja i sanejament de parets i paviments interiors), de reforç de biguetes de fusta, i de musealització del conjunt.