Inici ALTRES NOTICIES Connectivitat en situacions extremes

Connectivitat en situacions extremes

201

Per Tecnonews / AMIC

Des que va entrar en erupció el volcà de Cimera Vella de la Palma el passat 19 de setembre, l’illa canària viu en un continu estat d’alarma. És difícil predir l’evolució de les llengües de lava o poder preveure noves explosions. Segons les dades de Copernicus, el Programa d’Observació de la Terra de la Unió Europea, ja han estat afectades més de 800 hectàrees i 1.956 edificacions han estat destruïdes. De moment, hi ha més de 6.000 desallotjats i l’estabilitat de l’activitat del volcà encara no s’albira.

Davant una situació extrema com aquesta, mantenir el servei de les telecomunicacions és molt important perquè la població segueixi connectada amb els seus familiars i amics i també per a accedir a informació en línia sobre l’evolució del volcà, molt necessària per a gestionar la mobilitat i les mesures de precaució.

Fins al moment, la connectivitat de la Palma no s’ha vist amenaçada pel volcà gràcies a la presència dels cables submarins. Per fortuna, cap dels tres cables submarins que connecten a l’illa es troben en la zona oest en la qual es troba el volcà. La Palma compta, en la costa, amb tres grans connectors des de Santa Cruz de la Palma: dos cables interinsulars de Telefónica: Tegopa – S2 (connexió entre La Gomera i La Palma, posat en marxa en 1995) i Telapa (connexió entre Tenerife i La Palma, en funcionament des de 2004); a més de Canalink (que connecta Tenerife i La Palma).

Des de Tenerife, es connecta amb el sistema ACE (Africa Coast to Europe), els cables PENCAN 6 i PENCAN 8 (tots dos de Telefónica) que connecten amb Cadis, igual que un sistema de Canalink que també connecta amb la Península a través de la costa gaditana. Així mateix, cal destacar que el gran projecte de cable submarí 2Africa també comptarà en un futur amb una extensió per a connectar les Illes Canàries amb la península Ibèrica, en aquest cas aquest cable partirà des de l’illa de Gran Canària.

Garantir la connectivitat

En una situació com la que està vivint La Palma, a priori els cables submarins són una garantia per a mantenir la connectivitat de l’illa. No hi ha dubte que aquests són més segurs que, per exemple, les xarxes terrestres, les quals es poden veure més amenaçada per les llengües de lava.

Convé apuntar que els cables submarins, quan s’aproximen a les platges on aterren, presenten un gruix molt major (es passa dels 17-20 mm en aigües profundes a 50 mm de diàmetre). Això és per l’armadura que ho protegeix davant agents externs amb diverses capes com el recobriment de polietilè o l’armadura de filferro d’acer.

No obstant això, malgrat les garanties de seguretat que ofereixen els cables submarins, no podem obviar que els terratrèmols són un factor que pot posar en risc el seu funcionament, si s’arriben a trencar els cables. Aquest seria ara mateix el perill més gran a la Palma per a la connectivitat submarina, no tant l’erupció del volcà en si mateixa, sinó l’activitat sísmica generada (durant el mes de setembre, s’han comptabilitzat 1.527 sismes a l’illa, segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional). Un fet esperançador i que és positiu per a mitigar el temor davant una hipotètica ruptura d’algun cable submarí, és que l’illa de la Palma compta amb una triple connexió de cables submarins.

En el manteniment i correcte funcionament dels cables submarins resulta clau el paper de les estacions d’aterratge, des d’on es realitzen controls exhaustius i vigilància permanent en temps real de tot el sistema per a poder reaccionar davant qualsevol eventualitat.

Mantenir un bon servei de les connexions i vetllar per un acurat tractament de les dades és el principal compromís de les empreses que formem part del sector de les telecomunicacions. En conseqüència, és necessari disposar de certificacions que garanteixin la seguretat de la informació, és a dir, la garantia de la confidencialitat i integritat de les dades i de la informació, així com dels sistemes que la processen.