Inici COMARQUES La XXV FIRA de l’OLI NOVELL, dels CÍTRICS i del COMERÇ presenta...

La XXV FIRA de l’OLI NOVELL, dels CÍTRICS i del COMERÇ presenta el seu programa d’actes

483

XXV FIRA de l’OLI NOVELL, dels CÍTRICS i del COMERÇ
PROGRAMA D’ACTES

DIJOUS, 4 DE NOVEMBRE DE 2021
19.00h Presentació de la ruta “Tasta la cultura de l’Ebre- Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana” i de les XXIV Jornades gastronòmiques de la cuina de l’oli.
Lloc: Museu de la Vida a la Plana.

DIJOUS, 25 DE NOVEMBRE DE 2021
18.00h Visita als comerços i botigues participants al concurs d’aparadors de la XXV Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç. Elecció per part de la comissió organitzativa del millor aparador.
19.00h Deliberació i elecció per part del jurat procedent del Panell del Tast d’Olis de Catalunya del millor oli de la demarcació Baix Ebre- Montsià, en les categories
de DOP Baix Ebre- Montsià i No DOP Baix Ebre- Montsià. Els premis es faran entrega el diumenge 28 de novembre en el marc de la fira. Es poden consultar les bases de participació a la web www. santabarbara.cat. Col·labora: Panell de Tast Oficial d’olis Verges d’oliva de Catalunya i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Lloc: Museu de la Vida a la Plana.
*Nota: només podran assistir els representants de les marques que participen al concurs.

DIVENDRES, 26 DE NOVEMBRE DE 2021
16.00h Jornada tècnica agrària “Cal posar en valor l’olivera tradicional en un context de canvi climàtic”, amb les ponències de: -Sr. Robert Savé Monserrat, investigador emèrit de l’IRTA-Professor d’Ecologia en la UAB.
-Sr. Pere Quintana Seguí, investigador de l’Observatori de l’Ebre.
-Sr. Antonio Castellanos Martínez, exdirector de l’Oficina Estatal de Unión de Uniones.
-Sr. Jordi Pascual, responsable sector de l’oli Unió de Pagesos.
Inscripcions i informació al telèfon 638337551 o a jnogues@uniopagesos.cat
Lloc: carpa central del recinte firal.
17.30h Obertura del recinte fira. Entrada gratuïta.
18.30h Arribada al recinte firal de la M. Hble. Sra. Laura Borràs i Castanyer, Presidenta del Parlament de Catalunya. Salutacions de les autoritats i signatura al llibre d’honor de Santa Bàrbara. Tot seguit, acompanyats dels representants de les diverses entitats locals, pubilles, Unió Musical Jaume Balmes i Grup de Twirling i La Colla Gegantera, arribada al nou recinte firal on tindrà lloc la inauguració oficial del nou PAVELLÓ POLIVALENT i de la XXV edició de la FIRA de l’OLI NOVELL, dels CÍTRICS i del COMERÇ de Santa Bàrbara.
Parlaments, salutació i visita a tots els expositors.
A continuació, acte d’homenatge als Regidors i Regidores de Fires que ho han estat al llarg de la història i d’aquells expositors que han participat en totes les de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç.

DISSABTE, 27 DE NOVEMBRE DE 2021
10.00h Obertura del recinte fira. Entrada gratuïta.
10.00h Partits de futbol, categoria Benjamí entre la UE Rapitenca i el CF Santa Bàrbara, i categoria Aleví entre el CF Jesús Catalònia i el CF Santa Bàrbara.
10.15h Esmorzar popular del “terreno”, amb baldanes i allioli. Col·labora: Associació de Jubilats i Pensionistes. Lloc: Pista coberta. Preu del tiquet 2 €.
11.30h Taller de memòria.
Organitza: Centre de Dia de Santa Bàrbara- Centre Vima. Lloc: Carpa central.
11.30h Sortida de la ruta etnogràfica en carros tradicionals a la finca d’oliveres mil·lenàries de Carlos Ferré. Passejada amb carro, visita a la finca i tornada al recinte firal. Lloc de sortida: boxes de la Penya Amics dels Cavalls (darrera el recinte firal). Places limitades.
11.30h Concurs d’all-i-oli. Els concursants hauran de portar els estris (morter i mà de morter); els ingredients els subministrarà l’organització. Organitza: Dones Planeres.
11.30h Sortida de la ruta etnogràfica en carros tradicionals recorrent algunes de les masades tradicionals del poble, i visitant la casa-museu del pagès d’Àngel Fibla.
12.00h Preparació del terreny per a la recol·lecció d’olives a la manera tradicional, a càrrec de la Penya Amics dels Cavalls i concurs de plegar olives a la manera
tradicional. Organitza: Penya Amics dels Cavalls de Santa Bàrbara i AMPA Escola Jaume Balmes.
Lloc: boxes de la Penya Amics dels Cavalls (darrera el recinte firal).
12.00h Partit de futbol categoria Infantil entre la JE Flix i el CF Santa Bàrbara.
12.30h Entrega dels premis del I Concurs d’Olis Novells de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç, a les categories de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i No DOP de la demarcació Baix Ebre- Montsià.
Col·labora: Panell de Tast Oficial d’olis Verges d’oliva de Catalunya i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Lloc: escenari central
13.15h Ballada de jotes tradicionals, a càrrec del Grup de Jota Planera. Lloc: escenari central
14.00h Tancament del recinte firal.
16.30h Obertura del recinte fira. Entrada gratuïta.
18.00h Partit de futbol categoria Femení entre el CE Perelló i el CE La Plana.
18.00h Taula rodona sobre el paper de la dona al món rural. Organitza: Associació Vent del Sud.
Lloc: Carpa central.
19.00h El viaje al centro del vino. La planera Maite Ruiz ens parlarà de la posada en valor del patrimoni immaterial que genera el món rural i de com apropar-lo a les noves generacions i la gent de ciutat. Lloc: escenari central.
19.30h Entrega dels premis dels diferents sorteigs i concursos.
– Enquesta de la fira.
– Millor aparador comercial.
– Altres premis i sorteigs de les entitats participants a la fira. Lloc: escenari central.
20.00h I, per acomiadar la fira de 2021, xocolatada popular. Organitza: Dones Planeres. Lloc: escenari central
20.30h Cloenda de la fira a càrrec del Sr. Antonio Ollés, Alcalde de Santa Bàrbara, i la Sra. Anna M. Panisello, Regidora de Fires. Lloc: estand La Plana Ràdio.

EXPOSICIONS AL RECINTE FIRAL

Exposició “25 anys de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç de Santa Bàrbara”. També es passarà durant el cap de setmana el vídeo commemoratiu dels vint-i-cinc anys de fira, a càrrec de Guillermo Gaya. Lloc: estand de l’Ajuntament de Santa Bàrbara i escenari central.
Mostra dels olis marca Farga Mil·lenària, del Territori del Sénia i dels olis marca Ebre Reserva de la Biosfera.
Al mateix espai es podrà visitar l’obra vinculada al món de l’oli dels “Paisatges sonors de les Terres de l’Ebre”, en el marc del cicle Ebre Art & Patrimoni, que organitza el Museu de les Terres de l’Ebre. Lloc: entrada recinte firal.
Exposició monogràfica de maquetes de molins d’oli, a càrrec del Sr. Pepe Bort Chavarría. Lloc: estand del Centre d’Estudis Planers.
Espai temàtic: exposició de maquetisme naval, a càrrec d’Àngel Fibla. Lloc: estand Àngel Fibla.

EXPOSICIONS PERMANENTS

Centre d’interpretació de la Vida a la Plana, exposició permanent dedicada a la vida a la plana, i col·lecció d’història natural Josep Antoni Valls, important exposició paleontològica i mineralògica.
Durant el cap de setmana de la fira es podrà visitar al mateix centre l’exposició “Els bolets de les Terres de l’Ebre. Molt més que rovellons”, en col·laboració amb el Museu de les Terres de l’Ebre. Lloc: Museu de la Vida a la Plana (Pg. Quatre Carreteres, 2). Durant el cap de setmana de la fira, l’entrada serà gratuïta.
Casa Museu del pagès, d’Àngel Fibla, exposició particular de la vida al camp.
Lloc: Casa-museu Àngel Fibla (c/Victòria, 110).
El món de l’oli, un espai dinàmic que vincula la cultura oleícola local amb la lectura, llibres, documents i audiovisuals vinculats al món de l’oli.
Més informació a http://www.smartcentre.cat/
Lloc: Biblioteca José Escudé Albesa- Smartcentre (c/Mare de Déu de Montserrat, 28)
Horari: dilluns a divendres de 10 a 13 i de 16 a 19
Exposició de pintura amb motius d’oli, a càrrec de diferents
artistes i coordinat per l’artista planer Gerard Barberà.
L’exposició romandrà fins el 15 de desembre.
Lloc: Carrer Major núm. 94

ACTIVITATS FIRALS
XXIV JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA CUINA DE L’OLI.

Els restaurants participants oferiran un menú especial durant tot el mes de novembre. Per entrar al sorteig d’un menú gastronòmic per a 2 persones, podeu pujar una imatge d’algun dels plats dels restaurants participants a les jornades a l’Instagram de la fira @firaoli, amb el hashtag #jornadesgastronomiquesoli.

Sorteig d’un menú gastronòmic per a 2 persones patrocinat per cadascun dels restaurants participants en les XXIV Jornades Gastronòmiques de la Cuina de l’Oli, per a tots els visitants que emplenen l’enquesta d’opinió.
Lloc: estand de l’Ajuntament de Santa Bàrbara.
Rutes etnogràfiques de la fira Passejada amb carro i cavalls tradicionals per alguns dels punts més emblemàtics del nostre poble.
– Dissabte: Visita a les oliveres mil·lenàries de la finca de Carlos Ferré.
– Diumenge: Visita a la Casa museu del pagès d’Àngel Fibla. Consultar horaris de sortida. Lloc: boxes de la Penya Amics dels Cavalls (darrera el recinte
firal).
Tasta la cultura de l’Ebre: Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana. Ruta turística experiencial per les planes del Montsià per descobrir la cultura vinculada a les oliveres i l’oli d’oliva.
Més informació a: museulaplana@santabarbara.cat
Telèfon informació: 635721895
Reserves: www.ebreticket.cat

En el marc de la XXV Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç, les dues cooperatives locals, Agrícola del Camp Santa Bàrbara i Sant Gregori, treuen una línia d’ampolles commemoratives de les vint-i-cinc edicions. Es podran comprar a l’estand d’ambdues cooperatives.