Inici COMARQUES Xerrada i diàleg al voltant de les energies renovables a les Coves

Xerrada i diàleg al voltant de les energies renovables a les Coves

266

 

“Volem energies renovables, però amb control i senderi”

La mobilització ciutadana i una legislació racional són les claus de la implantació de les energies renovables al territori.

 

Aquestes són algunes de les conclusions que han pronunciat els participants en la xerrada informativa i la taula de diàleg al voltant de les energies renovables que es va dur a terme divendres a les Coves.

La iniciativa, organitzada per l’Associació Nostra Terra, va comptar amb la participació de Rosa Pardo, Directora General de Territori i Paisatge de la Generalitat Valenciana; Carles Mulet, Senador Territorial (Compromís), David Casanova (Iniciativa-Compromís) i Miguel Ángel Rodrigo, president de l’associació Nostra Terra.

En un primer torn d’intervencions els representants públics han exposat la importància cabdal de les energies renovables, però també la necessitat de que s’implanten d’una forma racional i ordenada, i no amb projectes sobredimensionats que poden afectar de forma molt negativa el territori i la seua gent.

Un punt en comú de tots els ponents ha estat la necessitat de les energies renovables per a revertir el canvi climàtic, reduïr les emissions de CO2 de la forma més ràpida i efectiva possible. Segons explica la Directora General de Territori i Paisatge, Rosa Pardo, les solucions han de primar la implantació sobre espais ja urbanitzats i les accions d’autoconsum, tot i que reconeix que “això no és prou per a cobrir les necessitats de consum actuals” i ací és on entra la importància d’una legislació racional i ordenada.

Per a David Casanova “ara, en plena transformació del model energètic, és el moment clau de reivindicar què vol la ciutadania, empoderant la gent que habita el territori afectat per a fer front a estos atacs“. Casanova ha afegit que el problema d’arrel es troba en “una minoria, els inversors, que no tenen els mateixos interessos que la majoria, que sóm els qui habitem el territori, i eixa és la lluita”.

El senador Carles Mulet, per la seua banda, raona que esta implantació abusiva de les  renovables és una “bombolla energètica” que repeteix el patró que fa uns anys ja vam patir a este territori amb els macroprojectes de gestió de residus. Per a Mulet, esta implantació de les energies renovables “amb projectes especulatius que no aporten beneficis al territori ens porta moltes contradiccions. Volem energies renovables, però amb control i senderi”, i afegeix: “L’excusa sempre és l’interès general, però què es l’interés general?”. Per a Mulet, la pressió ciutadana també és clau a l’hora de posar fre a la implantació sense control de macroprojectes, així com la dotació de més poder als ajuntaments “per a que puguen decidir sobre el futur del seu territori”. El senador ha valorat molt positivament l’acció ciutadana de presentació d’alegacions que, en el cas del projecte Magda a les Coves, són més de 800 les presentades a Territori, i en total ja ronden les 1200.

En este sentit, la Directora de Territori, Rosa Pardo, també ha valorat positivament la iniciativa ciutadana de les alegacions, amb les quals Territori ha emès informes de no compatibilitat al projecte Magda i les línies de molt alta tensió (MAT) vinculades. Segons Pardo, alguns dels motius per a declarar la no compatibilitat són les terres “amb alta capacitat agrològica”, a més dels més de 70 kilòmetres de línia de MAT, la proximitat a un corredor fluvial, l’exsitència de zones d’interés per la recàrrega d’aqüífers i el risc d’inundació d’algunes zones que requereix un estudi d’inundabilitat.

Des de la Direcció General de Territori i Paisatge, va explicar, “donem la possibilitat a l’Ajuntament de les Coves de que faça un estudi paisatgístic més acurat si realment vol implantar el projecte d’una forma raonada i racional”.

Pardo defensa el decret 14/20 sobretot en els punts en què cal primar els sòls ocupats, després els sòls degradats, la proximitat a plantes o subestacions, i que la majoria de propietaris dels terrenys afectats estiga d’acord.

En el torn de participació del públic assistent la major inquietud que han transmès és la impotència de la ciutadania a l’hora de decidir sobre la implantació de projectes que afecten directament el futur del territori i dels seus habitants. També s’ha preguntat a Pardo sobre la possibilitat de modificar l’article 19 del decret 14/20, que diu que des del punt de vista urbanístic, només es considera incompatible una instal·lació fotovoltaica quan està expressament prohibit en el planejament urbanístic municipal, de forma que, o bé es modifica l’article, o bé els ajuntaments han de modificar el planejament per a no deixar la porta oberta a que s’implanten este tipus d’instal·lacions.

 

Més informació a

www.nostraterra.org