Inici VINARÒS (Vinaròs) Conferència “Menjar peix ens va fer Sapiens?” a càrrec de Francisco...

(Vinaròs) Conferència “Menjar peix ens va fer Sapiens?” a càrrec de Francisco Amat

425

Divendres 15 a les 8 de la vesprada, a l’auditori Carles Santos, Francisco Amat ens va proposar la seua dissertació. Us adjuntem el text de la interessant conferència, organitzada per la fundació Caixa Vinaròs.

Quan els primers homínids varen posar peu a terra lliuraren les mans. Les mans i el cervell iniciaren un diàleg constructiu que provoca l’increment de la encefalització. El cervell va créixer, però per això necessitava un aport important de nutrients, específics: fosfolípids i àcids grassos essencials, que no mes eren disponibles en aliments d’origen aquàtic. Aquets els van trobar inicialment en els abundants llacs que omplien el Rift de l’Africa Oriental (“el bressol de la humanitat”) i, posteriorment, en els ambients litorals marins de 1’orient africà, que varen començar a freqüentar cercant una alimentació mes diversa.

Hi ha molta evidencia de que 1 ‘habitat deis homínids mes recents va estar prop de masses d’aigua, dolça o salada. Lesdiverses especies de peixos, mol·luscs i crustacis, i de mamífers i/o aus que s’alimentaven d’ells, que habitaven aquestsecosistemes aquàtics varen proporcionar una font alimentaria important en àcids grassos poliinsaturats (omega 3 i omega 6), essencials en el procés de en cefalització deis homínids.

La proporció d’àcids grassos essencials en el cervell humà es molt semblant a la que trobem al peix d’aigua dolça o d’aigua salada, el que no acostuma a donar.se en qualsevol altre font d’aliment coneguda i utilitzada per l’home. Així va aparèixerVHomo sapiens fa uns 200.000 anys, i que es va repartir per tot el mon. Sorprèn doncs, i molt, que en totes les especulacions conegudes que es plantegen de què s’alimentaven els nostres ancestres mes recents, rarament es parla dels recursos aquàtics.

Article anteriorPeñíscola homenajea a Vicente Llorach, finalista de Mister España
Article següentPresentació d’un nou número de la col·lecció Mare Nostrum