Inici COMARQUES Nou revulsiu econòmic per al sud de Catalunya: inauguració de la nova...

Nou revulsiu econòmic per al sud de Catalunya: inauguració de la nova línia de Kronospan

801

  • La inauguració de la nova línia de producció suposa 75 nous llocs de treball directes i una forta inversió.
  • L’executiu treballarà en la millora d’accessos ferroviaris de la zona, el desenvolupament urbanístic de les parcel·les, la gestió forestal i el subministrament elèctric per tal de posar en marxa la nova línia de producció.
  • Amb aquest nou projecte, la inversió total de Kronospan a Catalunya superaria els 600 milions d’euros, la generació de 250 llocs de treball directes i més de 1.500 d’indirectes.

La multinacional Kronospan juntament amb la Generalitat de Catalunya han signat un acord mitjançant el qual l’empresa austríaca impulsarà una nova línia de producció de taulers d’OSB a Tortosa i l’Aldea. Invertint 150 milions d’euros s’aconseguirà un total de 75 places de treball directe.

Ho han anunciat des de les instal·lacions de Kronospan a Tortosa (Baix Ebre) el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, la consellera de Territori, Ester Capella, i el director general de Kronospan, Javier Macicior. La nova línia estarà ubicada al Polígon Industrial Catalunya Sud, a la fàbrica de 25 hectàrees de la companyia destinada a la producció de taulers derivats de fusta.

Segons el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, “aquesta nova inversió significa un impuls estratègic per a les Terres de l’Ebre, es traduirà en llocs de treball i en prosperitat pel territori, i contribuirà a reforçar el sistema productiu de Catalunya”. Torrent ha remarcat el suport del Govern al projecte perquè “contribueix a l’objectiu de reindustrialitzar Catalunya amb indústria sostenible” i “ajudarà a dinamitzar el teixit econòmic local i del conjunt de les Terres de l’Ebre”.

El conseller ha recordat que aquest acord ha estat possible gràcies al “treball conjunt” entre el Govern -a través de tres departaments diferents- l’empresa i els ajuntaments, i ha agraït “a totes les parts la col·laboració i la voluntat d’entesa”.

Per la seva banda, la consellera Capella ha subratllat el compromís del Departament de Territori amb l’impuls de l’activitat econòmica arreu. “No només dotem el país d’infraestructures de transport sinó que també impulsem sòl industrial en sectors d’activitat econòmica; sectors de qualitat que creïn valor, que siguin sostenibles, competitius, ben connectats i que permetin arrelar la gent arreu del territori“. “En aquest cas, -ha afegit- coordinem dues actuacions: l’ordenació del sòl i la connexió a la infraestructura ferroviària“.

La titular de Territori ha recordat que el Departament està redactant un Pla director urbanístic “amb l’objectiu de reordenar un sector de 675 hectàrees d’activitat econòmica i logística, amb un futur accés a la xarxa ferroviària, i possibilitar la implantació d’una terminal intermodal de mercaderies“.

Finalment, el director general de Kronospan, Javier Macicior, ha destacat el “compromís incondicional de Kronospan per Catalunya, i per Tortosa, l’Aldea i el Baix Ebre en particular”, i l’interès de fer de Tortosa “el centre del sector de la fusta de la península”, amb una inversió de més de 600 milions d’euros. Així mateix, ha anunciat la futura creació d’un clúster de la fusta pel que ja s’han adquirit més d’un milió de metres quadrats de terreny. També ha fet especial èmfasi en “l’aposta de Kronospan per l’economia circular i per l’energia verda”. En aquest sentit, ha dit, “els taulers que actualment es fabriquen a Tortosa estan realitzats al 100% amb fusta reciclada, i Kronospan està acabant una instal·lació fotovoltaica de 10MW a la coberta de la línia de conglomerat i estem analitzant la viabilitat per instal·lar un petit parc de generació d’energia eòlica a la zona”.

L’acord -que també ha estat signat per l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, i l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo- estableix la voluntat de treballar a llarg termini entre les administracions públiques i Kronospan. En aquest sentit, es garanteix la inversió de la multinacional a Tortosa mentre que la Generalitat es compromet a treballar en el desenvolupament del sector fuster al país, la millora dels accessos ferroviaris a la zona Catalunya Sud, les parcel·les i el subministrament elèctric.

A l’acte també hi han assistit el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó i Fernández, el secretari de Territori, Urbanisme i Agenda Urbana, Francesc Sutrias, el director general d’Indústria, Oriol Alcoba i Malaspina, el director general d’Ordenació Territorial, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, la directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas i Olea, i diversos directius de Kronospan, entre d’altres.

La multinacional va començar a construir la seva primera planta de producció a Tortosa el 2021 amb una inversió inicial de 180 milions d’euros. Amb el nou projecte anunciat aquest dijous, la inversió total de Kronospan a Catalunya ja supera els 600 milions d’euros i la creació de 250 llocs de treball directes. Segons la companyia, la seva activitat al Baix Ebre també suposarà la generació de 1.500 llocs de treball indirectes addicionals.

Aquesta planta de producció, que ja es troba en ple funcionament, és un projecte sostenible basat en els principis de l’economia circular, ja que treballa amb fusta 100% reciclada procedent de mobles domèstics que ja han esgotat la seva vida útil. L’ampliació anunciada avui implicarà la creació d’una nova línia de producció, orientada a la fabricació de taulells d’OSB a partir d’encenalls de fusta, amb noves aplicacions en sectors emergents, com ara el de la construcció sostenible. Amb seu a Àustria, Kronospan compta amb 50 plantes de producció arreu del món i una plantilla de més de 15.000 treballadors.

Fotos: Julián Zaragozà