Inici COMARQUES El GAL Maestrat Plana Alta reuneix els GAL de la Comunitat Valenciana...

El GAL Maestrat Plana Alta reuneix els GAL de la Comunitat Valenciana per a coordinar-se i ser més eficients

328

  • Domingo Giner: “L’objectiu és millorar i ser més eficaços en el nostre treball per a consolidar població en el territori rural”

Traiguera, 4 de juliol de 2023.  El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha exercit hui d’amfitrió en una reunió que han mantingut els 11 Grups d’Acció Local de la Comunitat Valenciana. L’objectiu d’aquesta trobada mantinguda a Vall d’Alba pels gerents i responsables tècnics d’aquestes agrupacions d’àmbit supramunicipal ha sigut compartir coneixement i experiències al llarg d’aquests quatre últims anys per a coordinar-se i ser més eficients de cara al futur.

S’han presentat dues propostes de possibles projectes a posar en marxa, tots dos projectes s’han vist com a potencials per a abordar pels 11 GALs. S’ha acordat treballar una mica més les dues propostes per a tancar actuacions i pressupost. Amb aqueixa intenció han quedat per a tornar a parlar d’aquests projectes aquest mes.

D’altra banda, la Universitat Jaume I ha donat a conéixer un projecte d’anàlisi de la percepció de les ajudes Leader en el territori Leader de la Comunitat Valenciana. Aquest estudi ha sigut finançat a través d’un conveni signat entre l’UJI i el Servei d’Estratègia Territorial Rural de la Conselleria d’Agricultura.

Els principals experts en el territori rural, o almenys els que treballen més prop de les petites empreses i les emprenedores i emprenedors dels municipis de l’interior autonòmic no solament pretenien analitzar amb aquest estudi el grau d’èxit de les ajudes distribuïdes, especialment procedents dels Fons Leader. Han estat compartint les seues experiències i estudis sobre els efectes de la percepció dels efectes dels fons Leader en el territori rural i l’impacte de les polítiques públiques més enllà de l’avaluació econòmica.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “el nostre objectiu és millorar les línies d’ajuda perquè siguen més eficaces a l’hora de ser més eficients i consolidar la població en els territoris rurals de tota la Comunitat Valenciana.

Marta Urban, gerent del GAL Maestrat Plana Alta, ha coordinat aquesta trobada dels gerents i responsables dels 11 Grups d’Acció Local en la Comunitat Valenciana, en el qual també s’ha treballat una anàlisi, en col·laboració amb la Universitat Jaume I, sobre més d’un miler d’expedients tramitats aquests quatre anys.

Aquest treball permanent d’anàlisi i millora hauria de redundar en una major eficàcia a l’hora de plantejar els projectes en els municipis de l’interior i distribuir les pròximes ajudes procedents de Fons *Leader, amb la meta posada a generar millors oportunitats econòmiques, augmentar l’ocupació en el territori rural i augmentar o consolidar la població en pobles amb el risc de despoblació.

Treball de millora permanent del GAL Maestrat Plana Alta

Cal recordar que, en aquesta línia de millora, el GAL Maestrat Plana Alta també va mantindre una important trobada el divendres passat per a posar en comú necessitats i oportunitats que tenen en el territori i així dissenyar la millor estratègia d’actuació per a beneficiar a més emprenedors, empreses, estudiants i municipis en el que queda d’exercici 2023. Per a això, el president i la gerent del GAL Maestrat Plana Alta van reunir a La Salzadella amb agents de desenvolupament local (ADLs) i tècnics dels municipis que integren aquesta agrupació.

Domingo Giner, president del GAL Maestrat Plana Alta, ha explicat que “ha sigut una jornada molt fructífera i participativa que ens serveix per a recollir idees i propostes de cara a concretar l’actuació estratègica a favor del territori rural, representat en els nostres 24 municipis. Aquesta trobada amb ADLs i tècnics d’ajuntaments del GAL, els millors coneixedors del nostre territori, ha servit per a presentar-los el pla d’activitats de 2023 i recollir idees de cara a impulsar el projecte de cooperació l’any vinent i mitjà per a afavorir a les petites empreses i emprenedores i emprenedors”.

Entre les iniciatives que s’inclouran dins d’aquesta estratègia que s’ha de desenvolupar enguany, es troben incentius i ajudes econòmiques per a emprenedors, beques per a joves universitaris amb projectes per a l’entorn rural de la província o accions per a la promoció i dinamització del territori.

Cal tindre en compte que el treball que està desenvolupant aquests últims anys la presidència del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta, i sota la direcció de la gerent, Marta Urban, destaca especialment la importància del treball que estan fent per a dinamitzar l’economia en l’entorn rural després de propiciar l’arribada de quasi 3,5 milions d’euros de fons europeus per a impulsar més d’un centenar de projectes empresarials.

Domingo Giner ha assegurat que “el treball que estem fent des de 2018 per a atraure inversions al nostre territori està suposant un impacte molt positiu en una zona amb un alt risc de despoblació. Ara volem propiciar noves fórmules de col·laboració amb la Generalitat per a ajudar a més emprenedors i xicotets empresaris del nostre territori. La realitat és que és necessari continuar fomentant estímuls econòmics per a continuar creant empreses, generar nous llocs de treball i combatre la despoblació”.

Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 16 entitats

El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, La Serra d’En Galceran, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 16 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, i Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera).


Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots

És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.