La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha assistit aquest dimarts a una de les xerrades en l’Institut Ramón Cid de Benicarló
Un total de 1.260 alumnes d’educació secundària del departament de salut de Vinaròs participaran en el primer trimestre d’enguany en xerrades-col·loqui per a prevenir els accidents de trànsit i les seves seqüeles.
Així ho ha destacat aquest dimarts la directora general de Salut Pública, Ruth Usó, en el transcurs de la visita a l’Institut d’Ensenyament Secundari Ramón Cid de Benicarló per a assistir a una d’aquestes xerrades organitzades pel Centre de Salut Pública de Benicarló, en col·laboració amb l’Hospital Comarcal de Vinaròs, els centres de salut del departament i una persona amb lesió medul·lar de la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE) de Vinaròs.
Durant el primer trimestre, estan previstes un total de 21 xerrades, que formen part del programa sobre la ‘Prevenció d’Accidents de trànsit i les seves Principals Seqüeles’, dirigit especialment a alumnes de 4t d’Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) i en el qual participen els dotze instituts de secundària situats en del departament de salut de Vinaròs.
L’activitat consisteix en una xerrada-col·loqui impartida per un equip de monitors (un sanitari i una persona amb lesió medul·lar), que s’acompanya de materials de suport referits a la gravetat dels accidents de trànsit i els principals elements per a la seva prevenció per a aconseguir motivacions i actituds positives feia conductes segures.
La directora general ha destacat que “aquesta ha estat la primera d’una sèrie de visites que vull realitzar als 16 centres de salut pública existents en la Comunitat Valenciana per a donar visibilitat a les activitats que es realitzen en aquests centres, entre altres, de promoció de salut i de prevenció de la malaltia”.
En aquest sentit, en concret, en aquest departament de salut,” volem posar en valor la importància que té l’educació viària en els centres educatius”. Segons Ruth Usó, “amb aquesta activitat, es proporciona informació per a sensibilitzar als alumnes de la importància de conèixer els factors de risc i els elements de protecció en la conducció”. “Tot això, amb la finalitat de disminuir la gravetat de les lesions per accident de trànsit en la població juvenil, en conscienciar als alumnes de les conseqüències de les lesions i bandejar la idea que els accidents es deuen a l’atzar i són inevitables”, ha continuat.
Sinistralitat viària
Els accidents de trànsit continuen sent una de les principals causes de mort a Espanya malgrat l’esforç realitzat en els últims anys per a reduir-los. Segons les últimes dades disponibles sobre sinistralitat viària, oferts per l’Observatori Nacional de Seguretat Viària de la Direcció General de Trànsit, en la Comunitat Valenciana van morir 175 persones en sinistre vial en 2022, de les quals 78 corresponen a la província de València, 65 a Alacant i 32 a Castelló.
Els factors concurrents en els sinistres amb víctimes i sinistres mortals ocorreguts en vies interurbanes i urbanes són: la conducció distreta o desatenta, la velocitat inadequada i l’alcohol, és a dir, el factor humà és la causa més important implicada en aquests.
D’altra banda, el col·lectiu de motoristes és un dels quals més preocupa en tota Espanya, ja que continua registrant un augment en el número de morts.
Totes aquestes circumstàncies, són raons més que justificades per a destacar la importància de l’educació viària en les persones joves, per a sensibilitzar-los sobre el risc i les greus conseqüències que tenen els accidents de trànsit.
Activitats dels centres de Salut Pública
En matèria de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, els centres de Salut Pública també tenen, entre les seves funcions, l’educació per a la salut, especialment en entorns educatius, per a la prevenció d’addiccions, educació sexual i promoció d’estils de vida saludables, en col·laboració amb altres Conselleries, Ajuntaments, entitats, i societats professionals.
Així mateix, entre les activitats i funcions que realitzen aquests centres estan els programes de vacunació infantil i adulta de la Comunitat Valenciana, coordinar les actuacions d’atenció al viatger, els programes de cribratge per a la detecció precoç del càncer, de cribratge neonatal o de violència contra les dones.
Des del punt de vista de la salut laboral, aquests centres realitzen actuacions de vigilància i control dels problemes de salut i malalties professionals relacionades amb el treball, especialment de les malalties professionals.
Altres activitats i funcions que exerceixen els centres de Salut Pública de la Comunitat Valenciana estan relacionats amb la seguretat alimentària (controls oficials d’aliments i establiments alimentaris) i amb la sanitat ambiental (vigilància de les aigües de consum humà, control de la legionel·la o de les piscines, seguiment dels vectors de rellevància en salut pública -mosquit tigre, etc-). A més, es realitza la vigilància epidemiològica de les malalties transmissibles, els brots epidèmics i malalties emergents, així com es duen a terme els estudis epidemiològics específics per a un millor coneixement de l’estat de salut de la població o sobre mortalitat.
Finalment, també coordinen les unitats, serveis i programes de prevenció i atenció a les drogodependències i altres trastorns addictius.