Inici PREMSA VALENCIANA Marian Fonellosa rep el Grinyó Ballester al 780 aniversari de Vinaròs

Marian Fonellosa rep el Grinyó Ballester al 780 aniversari de Vinaròs

398

Marian Fonellosa rep el Grinyó Ballester al 780 aniversari de Vinaròs

La mestra Marian Fonellosa Torres, va rebre el dia del 780 aniversari de l’atorgament de la carta de poblament, dimecres 29 de setembre, la Menció Especial Grinyó Ballester, màxima distinció que atorga l’Ajuntament de Vinaròs.

Es tracta d’un reconeixement als més de 40 anys dedicats a la docència i el treball d’investigació i recerca de la història de Vinaròs

Fotos: Toni Orts

L’auditori municipal de Vinaròs va acollir dimecres l’acte d’entrega del Grinyó Ballester, la distinció més important que atorga l’Ajuntament mitjançant el Consell Vinarossenc de Cultura, a una persona o entitat per la seua destacada contribució al foment i promoció de la cultura i història de la ciutat, en un acte de presentació a càrrec del professor Josep Maria Pla.

L’acte va tindre lloc a l’Auditori Municipal, amb presència de tota la corporació municipal i de nombrós públic, en relaxar-se les mesures restrictives per la pandèmia.
Fonellosa va rebre la distinció -peça única de Cinata Barberà- de mans de l’alcalde, Guillem Alsina i la regidora de Cultura, Anna Fibla, que van destacar l’extens currículum de la guardonada i les seves investigacions i escrits sobre la història local.
En el seu discurs, Marian va començar enumerant els esdeveniments històrics vinarossencs més importants, i va assenyalar que “l’interès per la història ens porta a rescatar de l’oblit i el silenci els fets i les veus del passat. I aquesta tasca és apassionant. Rebuscar en els arxius és una feina feixuga, però alhora molt gratificant. Passejar cada dia pels carrers de Vinaròs ens ha de fer conscients que altres vinarossencs ho van fer abans que nosaltres. I encara que els fets d’ara no tenen a veure en els del passat, els llocs són els mateixos”.

Per això, va proposar al públic assistent un exercici de la memòria i la imaginació per recordar alguns fets de la historia de Vinaròs. Ho va fer a través de diapositives d’imatges antigues d’alguns espais públics de la ciutat, com la plaça Jovellar, l’edifici on està ara la Policia Local, on hi havia escoles, recordant en aquest punt la figura de la mestra Francisca Ferrer, la plaça de l’Ajuntament, la plaça Sant Agustí, la platja del Fortí o el port, entre altres.
La professora va concloure el parlament apuntant que “des d’aquella llunyana data de 1241 la societat de Vinaròs ha anat construint la seua identitat. Els nostres avantpassats ho van fer, els ciutadans actuals ho fem dia a dia i les futures generacions, seran qui continuaran configurant la identitat i la nostra història. Tant els nadius d’aquí, com els vinguts de llocs propers o llunyans que s’han establert a la ciutat i s’han sentit i es senten uns vinarossencs més. Som mediterranis, acollidors. I la diversitat enriqueix. Som les persones qui protagonitzem els fets històrics, ja siguen estos quasi imperceptibles i quotidians, o més destacats i de més ressonància. I som nosaltres els qui decidim el camí a seguir, els qui encertem o ens equivoquem. No podem oblidar d’on venim. La memòria constitueix una forma d’apropiació vital i afectiva del passat. Produeix un sentiment de pertinença a una comunitat amb unes característiques particulars que són assumides com a pròpies”.

No us perdue reportatge exclusiu el proper número de la revista 7dies actualitat de Vinaròs