Inici BENICARLÓ Localització de familiars de víctimes del franquisme en Benicarló

Localització de familiars de víctimes del franquisme en Benicarló

307

L’ajuntament de Benicarló fa la localització en col·laboració amb ABRIL Benicarló i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló. Les persones que localitzen algun familiar en el llistat de víctimes s’han de posar en contacte amb el Departament de Cultura a través de correu electrònic.

L’Ajuntament de Benicarló està col·laborant amb l’Associació Benicarlanda per la Recuperació i la Investigació del Llegat (ABRIL Benicarló) i el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló per tal de difondre el llistat de benicarlandos represaliats pel franquisme que estan enterrats al Cementeri Civil de Castelló i localitzar-ne familiars per si aquests volen iniciar els tràmits per a reclamar els cossos.

La col·laboració s’emmarca en la nova campanya d’exhumacions de víctimes de la repressió franquista que està duent a terme la Generalitat amb l’ajuda del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.

La implicació de l’Ajuntament en aquesta recerca de familiars compta amb el vistiplau de tots els grups amb representació municipal, que es van reunir a mitjans de desembre al Parador de Turisme per a rebre tota la informació al respecte, de la mà dels membres d’ABRIL Benicarló.

També aquest mes de desembre, el regidor de Cultura, Pedro Manchón, va visitar el Cementeri Civil de Castelló amb els membres de l’associació ABRIL Benicarló Jaime Ramia, Joan Ferré i Rafa Domínguez, per tal d’ampliar informació, visitar el lloc on estan enterrats els 21 benicarlandos i establir possibles línies de col·laboració en polítiques de memòria.

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha destacat que «aquesta col·laboració és un pas fonamental per a superar l’anomalia democràtica que suposa el fet que 80 anys després, 21 benicarlandos continuen en una fossa comuna a Castelló». «Si aconseguim que les famílies siguen sabedores —ha dit l’alcaldessa— aconseguirem que aquests 21 benicarlandos estiguen on es mereixen, que és allà on decidisquen les seues famílies».

Paral·lelament amb la difusió del llistat, l’Ajuntament també s’ha compromés a dignificar la fossa dels morellans assassinats per la Guàrdia Civil en aplicació de la «Ley de fugas» i que actualment estan enterrats al Cementeri de Benicarló. La voluntat de l’Ajuntament és retre’ls homenatge amb un memorial que recorde les víctimes.

Les persones que localitzen algun familiar entre els represaliats a Benicarló i vulguen gestionar el retorn de les restes, poden enviar un correu electrònic al Departament de Cultura a correu.cultura@ajuntamentdebenicarlo.org

Article anteriorEl jove tenista vinarossenc Roger Pascual, campió del Master Rafa Nadal Tour by Mapfre 2020
Article següentMagatzematge de sal a Morella per a mantenir les carreteres davant les nevades