Inici COMARQUES BAIX MAESTRAT La Torre de Càlig ha estat guardonada amb el premi internacional Domus...

La Torre de Càlig ha estat guardonada amb el premi internacional Domus Restauro e Conservazione Fassa Bortolo

123

Es tracta d’uns premis internacionals que reconeixen l’excel·lència dels projectes de restauració dels edificis històrics

La Torre de Càlig ha obtingut la medalla de plata dels guardons “Domus Restauro e Conservazione Fassa Bartolo” que atorga la universitat italiana Studi di Ferrara. Enguany s’ha arribat a la novena edició d’aquests premis internacionals que reconeixen el bon treball realitzat en les tasques de conservació dels edificis històrics. Cal destacar que els premis s’han entregat aquesta mateixa vesprada en la gala celebrada a Ferrara, que ha comptat amb projectes de Japó, Índia, Itàlia i Espanya.

El jurat ha considerat la recuperació de La Torre de Càlig realitzada pels arquitectes i directors del projecte des del seus inicis, Fernando Vegas i Camila Mileto, com un exemple a seguir en la restauració arquitectònica, així com la importància de l’experiència quan es treballa en edificis històrics. El projecte, desenvolupat al llarg de diversos anys, ha sumat l’anàlisi arquitectònica, històrica i cultural de l’edifici a una rigorosa metodologia d’avaluació, amb una meticulosa restauració i l’adopció de difícils decisions relatives a l’aspecte final de l’edifici, incloent l’eliminació dels merlets recents. D’altra banda, el jurat considera que el projecte ha aconseguit recuperar l’arquitectura i el significat de l’edifici sense perdre la riquesa de la seua història. L’estret contacte amb la comunitat local ha permès comprendre i utilitzar el coneixement i necessitats locals, la qual cosa ha donat lloc al fet que la torre es convertisca en un focus cultural i un punt de referència per al poble.

L’alcaldessa, Ernestina Borràs, amb la regidora de Patrimoni, Ruth Sanz, han acompanyat als arquitectes Vegas i Mileto a fer la recollida del reconeixement en la gala celebrada a Ferrara, que també ha inclòs la presentació del projecte. Borràs ha agraït el premi i ha destacat que “aquest guardó és un reconeixement a la feina ben realitzada que ens ha permés recuperar La Torre i convertir-la en un nou espai cultural i social, a més de ser tot un referent de restauració arquitectònica”. En aquest sentit, assenyalava que “aquests guardons ens animen a seguir treballant en nous projectes per a la millora i recuperació del patrimoni calijó”.

Per acabar, Borràs ha indicat que es breu es farà la presentació del projecte a Càlig, perquè tots els veïns i veïnes puguen conéixer la gran tasca de restauració que s’ha fet a La Torre, que li ha valgut per rebre el premi “Domus Restauro e Conservazione Fassa Bartolo”.