Inici COMARQUES La restauració de la Torre de Càlig comptarà amb fons estatals

La restauració de la Torre de Càlig comptarà amb fons estatals

245

Foment aportarà el 75% del pressupost total de les obres, xifrat en més de 121.000 euros.

La Comissió Mixta del 1,5% Cultural, presidida pel secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Pedro Saura, i composta per representants del Ministeri de Foment i del Ministeri de Cultura i Esport, elevava ahir una proposta al ministre de Foment per al finançament d’11 noves actuacions com a conseqüència de la Convocatòria publicada al juny de 2018. Càlig serà una de les poblacions beneficiades de la província de Castelló, ja que s’ha anunciat que han aprovat el finançament de la restauració urgent del Conjunt de la Torre. El Ministeri de Foment aportarà el 75% del pressupost total de l’actuació que ascendeix a 121.267,54 euros.

Aquesta ajuda es suma a les ja conegudes, que provenen dels fons Feder (destinats íntegrament als treballs que s’estan desenvolupant actualment i que estan deixant al descobert el gran potencial cultural i turístic de l’emblemàtica construcció) i la resta, per la Generalitat Valenciana (des de presidència de GVA i de la conselleria d’Educació). Així, la població ha aconseguit sufragar de manera íntegra els treballs, que s’estan executant des de l’octubre de 2018 i que, de moment, han permès dur a terme avanços notables en la restauració dels elements estudiats i descobrir-ne de nous, com ara dibuixos i murals amagats sota mans de pintura -com ara un sol, que s’ha trobat complert- i, el més destacat, un mural que representa la Torre amb el pont que existia adjacent a la construcció. Aquesta troballa suposava un impuls a la presentació d’un projecte de l’actual equip de govern: la reconstrucció del pont que caracteritzava la Torre de Càlig, que la comunicava amb l’edifici del Jutjat i que va ser enderrocat fa anys.

Recordem que les intervencions que s’han plantejat des del principi per tal re restaurar el conjunt són respectuoses amb les característiques i valors essencials de l’immoble, amb la intenció de retornar al conjunt a un estat d’excel·lència que, a més de mantenir la dignitat del conjunt, assegure el seu bon estat de salut, impedint la progressió de les lesions detectades perquè no arriben a causar danys de major magnitud ni pèrdues irreparables de components valuosos de l’edifici. Es tracta d’intervencions encaminades a la preservació i acreixement dels interessos patrimonials de la torre de Càlig de manera que es puga completar la seua restauració i posar en ús com a museu i centre de cultural, tal com és desig de l’Ajuntament. A grans trets, es duran a terme treballs de neteja del paviment, treballs d’obra, de fusteria, d’instal·lacions i de manteniment elèctric, de restauració (com ara, la consolidació del mur de maçoneria històric de la planta baixa, la neteja i sanejament de parets i paviments interiors), de reforç de biguetes de fusta, i de musealització del conjunt.

Article anteriorEls hostalers de Vinaròs realitzen el primer curs formatiu del programa “Servei Responsable”
Article següentTotes les Falles 2019 (Galeria)