Les peces formaven part del patrimoni de la Casa del Marqués i van ser donades a l’Ajuntament pel seu actual propietari. Després de Falles, les obres quedaran exposades a la capella del Mucbe
Benicarló ha incorporat dos obres d’art al seu patrimoni cultural gràcies al treball del Servei de Restauració de la Diputació de Castelló, que ha recuperat un penó-estendard de la Mare de Déu dels Desemparats i una pintura-paisatge, tots dos datats aproximadament del segle XVIII.
L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, i la diputada de Cultura, Ruth Sanz, han presentat avui el resultat d’aquesta restauració, un procés que s’ha allargat més de tres anys i que ha aconseguit recuperar les dos peces, que es trobaven en un estat de conservació molt deficient.
«Estem molt orgullosos —ha dit l’alcaldessa— que, després d’una restauració tan intensa i meticulosa, aquestes dos peces puguen ser admirades per tota la ciutadania de Benicarló i comarca». Xaro Miralles ha agraït el treball realitzat pels tècnics del Servei de Restauració, com també ho ha fet la diputada de Cultura, Ruth Sanz, que ha posat en valor la tasca de conservar i recuperar patrimoni de tota la província. «És important ajudar els municipis a preservar el seu valuós patrimoni», ha subratllat la diputada.
Un dels tècnics que ha participat en el procés de restauració, Juan Pérez, ha explicat que «s’ha actuat en la neteja de les peces però sobretot en els trencats, tant del penó com del quadre-paisatge». En aquest sentit, el tècnic ha detallat que «a l’hora d’intervindre en les obres, hem optat per cosir els trencats en lloc d’utilitzar adhesius, ja que hem comprovat que és una tècnica que a la llarga funciona millor».
Tant el penó com la pintura es podran visitar a la capella del Mucbe després de les Falles, una vegada finalitze l’exposició de ninots indultats que encara estaran exposats fins a mitjans de març.
Una donació procedent de la Casa del Marqués
Les dos peces restaurades van ser donades a l’Ajuntament per l’actual propietari de la Casa del Marqués, l’arquitecte Santiago Espinosa.
La pintura de la Mare de Déu dels Desemparats és un oli sobre tela de 68 x 86 cm, superposat a una altra tela, que possiblement s’utilitzava a mode de penó. Es tracta d’una obra de temàtica religiosa de la qual es desconeix l’autoria, el títol, el valor que poguera tenir i la datació, tot i que al tractar-se d’un element decoratiu de la capella de la Casa del Marqués, podria pertànyer al segle XVIII.
Pel que fa a l’estat de conservació, aquesta obra també es trobava bruta i ennegrida pel pas del temps i per no trobar-se en les òptimes condicions de conservació. A més, la peça tenia sis fissures, amb la tela desfilagarxada i amb absència de policromia. Per la forma i la rectitud en què es trobaven els talls, pareixien fets a propòsit amb objectes punxants, per la qual cosa també podrien ser originaris dels saquejos produïts durant la Guerra Civil.
Pel que fa a la pintura-paisatge, és un oli sobre llenç de 38,4 x 50,3 cm, en la qual es pot observar un paisatge neerlandès amb una església i un campanar, amb una façana d’estil gòtic. Tot i que la data exacta de la peça és desconeguda, podria tractar-se d’una pintura del segle XVIII, coincidint amb l’època de reconstrucció de la Casa del Marqués.
L’obra es trobava ennegrida pels propis vernissos de la pintura i tenia un forat de 10 x 10 cm en la zona central. Aquest dany era anterior a l’inventari que es va realitzar en l’època de la Guerra Civil, moment en què es va inventariar l’obra i es va anotar el desperfecte, que molt possiblement es va produir durant els saquejos de la Guerra.