Inici COMARQUES La Diputació de Castelló reuneix els ajuntaments de la província per a...

La Diputació de Castelló reuneix els ajuntaments de la província per a millorar la coordinació dels tractaments contra els mosquits

72

El diputat de Medi Natural de la institució provincial, José María Andrés, manifesta que “és molt important mantindre reunions junt amb tècnics municipals dels ajuntaments de la província per a atendre les seues demandes i anar tots de la mà en la lluita contra els mosquits”

La Diputació Provincial de Castelló ha celebrat una reunió amb els ajuntaments de la província per a millorar la coordinació de les actuacions contra els mosquits i combatre més eficaçment les plagues que es produïxen cada any a Castelló.

Així ho ha comunicat el diputat de Medi Natural, qui ha explicat que es tracta de la primera reunió tècnica del Servici de Control i Tractament de Mosquits i Simúlids de la Província que la institució provincial ha organitzat juntament amb els tècnics dels ajuntaments i que, a més, ha comptat amb l’assistència i participació de la unitat de Sanitat Ambiental de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana.

Durant la jornada, tal com ha explicat José María Andrés, “s’ha exposat als municipis qüestions fonamentals del funcionament prestat per la Diputació de Castelló amb la finalitat de millorar la coordinació de les actuacions contra els mosquits, atenent les principals demandes dels ajuntaments en esta matèria”.

“És molt important traslladar als ajuntaments la informació tècnica necessària perquè puguen conéixer els punts més crítics de proliferació d’estos insectes en els seus termes municipals i els possibles tractaments a l’hora de combatre’ls”, ha expressat el diputat de Medi Natural.

En este sentit, l’aspecte més destacat per tots els participants durant la reunió ha sigut la importància de la conscienciació ciutadana i bones pràctiques. És per això que el diputat provincial ha ressaltat la importància d’anar “tots els agents implicats de la mà en la lluita contra els mosquits”, perquè la Diputació, tal com ha comentat, “té limitades les seues accions en les propietats privades, bé per a eliminar focus privats o bé per a condicionar i netejar parcel·les o altres estructures privades, ja que el control de focus de cria necessita actuacions freqüents”.

Així mateix, un altre aspecte tractat en la reunió ha sigut la necessitat de coordinació i optimització entre els ajuntaments, la Diputació de Castelló i la Generalitat Valenciana, tenint com a objectiu principal “la “agilitació i dinamització de gestions administratives quant a sol·licituds de neteja i establiment de mesures estructurals que afavorisquen el control de mosquits”, ha recalcat el diputat de Medi Matural.

Conscienciació ciutadana

La Diputació de Castelló està organitzant, al costat dels ens municipals, jornades formatives dirigides a la població, per a “ajudar els ciutadans a previndre la proliferació del mosquit tigre”, ha assenyalat José María Andrés, qui ha insistit en que “la col·laboració de la població és fonamental per a evitar la presència dels mosquits en les nostres poblacions”.

En este sentit, el diputat ha subratllat que “els veïns han d’evitar acumulacions d’aigua durant més d’una setmana en les zones prives, que és on la Diputació no pot accedir, per a evitar la presència de mosquits en les seues zones”.

Així doncs, la institució provincial està duent a terme xarrades en col·legis, instituts i associacions veïnals. A més, té implantats estands en mercats municipals perquè els ciutadans s’acosten i s’informen a través dels tècnics de com evitar plagues de mosquits. “La nostra intenció és arribar a tot el públic, perquè este problema ens afecta a tots els ciutadans, independentment de les seues edats”, ha comentat el diputat.

De la mateixa manera, José María ha manifestat que “tenim planificades reunions amb agrupacions afectades per esta problemàtica”, i ha anunciat que la institució “potenciarà la comunicació a la població dotant als ajuntaments de material informatiu per a les xarxes socials”.

Cal ressaltar que el Servici de control de Mosquits es manté actiu duent a terme la vigilància i tractament en les zones naturals després de les recents pluges i les temperatures registrades les últimes setmanes, havent-se de realitzar ja, puntualment, tractaments larvicides en la zona litoral castellonenca davant la presència de nivells larvaris baixos.

D’esta manera “la Diputació continuarà oferint l’assessorament tècnic necessari a tots els municipis de la província, incidint la importància d’adequar o eliminar qualsevol tipus de potencial focus perquè les actuacions dutes a terme tinguen una major eficàcia”, ha finalitzat José María Andrés.