Inici COMARQUES La Diputació de Castelló invertirà 2 milions d’euros en el nou parc...

La Diputació de Castelló invertirà 2 milions d’euros en el nou parc de bombers d’Oropesa que estarà operatiu en 2024

28

El president José Martí ha presentat el projecte durant l’última sessió de ‘La Diputació al teu costat’, en la qual l’equip de govern s’ha desplegat per la Plana Alta per a conéixer in situ el sentir de la població

Al llarg del present mandat l’equip de govern progressista de la corporació provincial ha incrementat les inversions en els municipis d’aquesta comarca en més de 12 milions d’euros, en passar dels 8,5 milions d’euros de 2019 als 20,7 milions d’euros de 2022

El president de la Diputació de Castelló, José Martí; el diputat de Bombers, Abel Ibáñez; la diputada provincial de Medi Natural i primera tinienta d’alcaldessa d’Orpesa, María Jiménez, i l’alcaldessa de la localitat, Araceli De Moya, han assistit hui a la presentació del projecte del nou parc de bombers de la Plana Alta a Orpesa, obra que amb l’increment del preu registrat pels materials suposarà una inversió de més de 2 milions d’euros. Ja han eixit a licitació la redacció del projecte i la direcció d’obra, que contempla un termini de dos mesos per al lliurament del projecte constructiu. També han sigut presents la diputada de Cultura, Ruth Sanz; el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, i el diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando.

La futura instal·lació se situarà sobre un solar de 6.000 metres quadrats, en els quals la superfície a construir serà de 1.500 metres quadrats. Segons el full de ruta previst, les obres tindran un termini d’execució d’entre 10 i 12 mesos i el seu començament està previst al voltant del segon o tercer trimestre de 2023. En conseqüència, la finalització es produirà en el tercer trimestre de 2024.

Parc de referència
D’aquesta manera, les noves instal·lacions de Bombers Diputació Castelló a Orpesa, que substituiran a les actuals que ja estan deteriorades i desfasades, albergaran al que serà parc de referència en la costa, en estar situat en una àrea turística que a l’estiu incrementa la seua població de manera exponencial. Serà la seu d’una Unitat de Rescat Aquàtica del Consorci i tindrà capacitat per a albergar un camió escala de rescat.

Canviar la política forestal
El president Martí considera que «estem davant una inversió plenament justificada, com l’actualitat tristament s’ha encarregat de recordar-nos aquests dies». Assenyala que «el canvi climàtic i la falta d’activitat econòmica en àrees que abans es cultivaven han incrementat de manera considerable el risc d’incendis i hem de fer tot el que siga a les nostres mans per a protegir la població i, per descomptat, als nostres bombers, perquè puguen treballar amb les màximes condicions de seguretat».

I en paral·lel, recorda, «cal fer més coses, cal canviar la política forestal apostant per la saviesa de la gent que viu i treballa en el territori».

Trepitjar el carrer
La presentació del projecte del futur parc de bombers d’Orpesa s’ha realitzat en el context de l’octava i última edició de ‘La Diputació al teu costat’, un cicle de reunions itinerants per les diferents comarques, l’objectiu de les quals segons Martí «ha sigut el de trepitjar el terreny, estar en contacte amb la gent i escoltar-la per a saber què es pensa i necessita en cadascuna de les zones del nostre territori».

En aquesta ocasió, el president, les diputades i els diputats provincials s’han desplegat per municipis de la Plana Alta, celebrant una reunió final a Orpsa per a fer una posada en comú de les diferents trobades celebrades al llarg del matí amb representants municipals i de la societat civil.

12 milions més que en 2019
L’equip de govern també ha realitzat balanç de la seua gestió a la comarca al llarg del present mandat, un temps en el qual les inversions i transferències de recursos econòmics s’han multiplicat per 2,4 respecte a les efectuades per l’anterior equip de govern de la Diputació». En aquest sentit, cal destacar que mentre la suma de totes les quantitats que li van correspondre a les poblacions de la Plana Alta en 2019 es va situar en 8,5 milions d’euros, en 2022 els van aconseguir els 20,7 milions d’euros, la qual cosa, «en números absoluts significa un increment de més de 12 milions d’euros». Pel que respecta al municipi amfitrió, Orpesa, les inversions s’han triplicat en passar dels 261.767 euros de 2019 als 837.033 euros de 2022».

Segons assenyala Martí, «hem volgut que els nostres actes siguen conseqüents amb les nostres paraules, per això hem incrementat les transferències als ajuntaments perquè en l’exercici de la seua majoria d’edat i de la seua autonomia municipal decidisquen lliurement a què destinar-los, sense tuteles de cap mena per part de la Diputació».

Cooperativa San Antonio de Benicàssim
Durant la jornada de treball a la Plana Alta, el president de la Diputació també ha visitat la Cooperativa Sant Antoni de Benicàssim, on ha sigut rebut per la seua presidenta, Maribel Tárrega. El president ha estat acompanyat pel diputat de Promoció Econòmica, Pau Ferrando, la diputada provincial de Ciutadans, Cristina Fernández; l’alcaldessa de la localitat, Susana Marqués, i altres integrants de la corporació municipal.

Martí ha felicitat els responsables de la cooperativa per saber-se adaptar als temps, ja que ara, encara que es manté la venda de productes de proximitat com l’oli, a partir de l’oliva que es cultiva en La Parreta de Benicàssim, s’ha especialitzat en jardineria.

Tant el diputat Ferrando com l’alcaldessa Marqués han destacat la importància de la cooperativa «amb la qual pràcticament tota la gent del poble està vinculada, perquè va ser creada pels seus avantpassats».

Casa Abadia de Vilafamés
La diputada de Cultura, Ruth Sanz, i el diputat provincial i alcalde de Vilafamés, Abel Ibáñez, han visitat les obres de la Casa Abadia del municipi, que permetran adequar, restaurar i habilitar aquest edifici del segle XV. Una vegada finalitzada la remodelació, se cedirà perquè Museu d’Art Contemporani Vicent Aguilera i Cerni (Macvac) amplie les seues instal·lacions. Anteriorment l’immoble es trobava en desús i en un estat de conservació deficient. Amb aquest pla es pretén consolidar estructuralment els murs perimetrals de l’edifici; adequar els espais interiors; rehabilitar els elements protegits o de rellevància com l’escut heràldic i dotar de les instal·lacions necessàries per al seu ús. A més, amb aquest projecte pretén solucionar el problema de l’accessibilitat a l’immoble. Es preveu que les obres finalitzen sobre el mes de maig.

Sant Joan de Moró
La diputada Xaro Miralles i el diputat Ximo Huguet han visitat la localitat de Sant Joan de Moró, on han comprovat l’estat de les obres que es van fer amb càrrec al Pla 135 per a la millora de l’accés al poble.

També han visitat els terrenys en els quals es desenvoluparà una actuació per a ampliar aqueixa mateixa entrada amb càrrec al pla Castelló Avança, que ja estan adjudicades.

Han estat acompanyats per l’alcalde Vicente Pallarés.

Torreblanca
Les diputades Lluïsa Monferrer i Tania Baños han visitat el Parc de l’Arrossar de Torreblanca on s’ha habilitat un accés a través del qual poden accedir les màquines i facilita l’aplicació dels tractaments antimosquits. Les obres s’han realitzat a través d’una subvenció de la Diputació de Castelló d’uns 95.000 euros. A la visita també han assistit l’alcaldessa Josefa Tena i la regidora Rosana Villanueva. Tena ha destacat que, gràcies a la Diputació també s’han pogut asfaltar diversos camins que urgia la seua adequació.

Vilanova d’Alcolea
Els diputats Santi Pérez i Virginia Martí han visitat en a Vilanova d’Alcolea la Mansió Romana Ildum, al costat de la Via Augusta, rehabilitada per l’ajuntament amb recursos propis i de la Generaliat.

També ha visitat una de les set cadires instal·lades amb el Pla de Governança Turístiques de 2022 en el qual la Diputació de Castelló aporta el 33% del finançament.

Carretera Miravet
Santi Pérez i Virginia Martí també ha visitat la carretera de Miravet en el terme de Cabanes, que s’ha rehabilitat amb una inversió de 1,5 milions d’euros, dels quals la Diputació ha aportat 750.000 euros per a pavimentació del ferm i poda de cunetes.

Torre del Rei
Cal assenyalar que la Diputació de Castelló ha fet una modificació de crèdit de 100.000 euros que s’invertiran en la Torre del Rei d’Orpesa. Gràcies a aquesta partida es realitzarà la reparació d’humitats en la coberta, es millorarà la fusteria per a evitar que entre aire i humitat, es procedirà a la consolidació de la façana, es repararà la instal·lació elèctrica i es millorarà la seguretat.