Inici BENICARLÓ (Galería) L’Estel del Collet, Nadal a Benicarló

(Galería) L’Estel del Collet, Nadal a Benicarló

471

La XXII edició de L’Estel del Collet, Nadal a Benicarló, ha deixat un rastre d’alegrança nadalenca a la ciutat. L’escenari de l’Auditori Municipal Pedro Mercader de Benicarló s’ha omplert un any més de les paraules de Jaume Rolíndez, per anunciar l’arribada del Nadal a la ciutat. Més de tres-centes persones han participat de la representació, que ha contat al públic el naixement de Jesús a la sènia de Pau, en la partida del Collet. L’humil llaurador va acollir a María i Josep quan voltaven el terme buscant allotjament una freda nit de desembre, segons va imaginar Rolíndez. I així va ser com a la seua sènia va néixer el Nen Jesús, fent el miracle de que son fill recuperés la vista. A la segona part, personatges típics de la ciutat, capitanejats pels sants, van adorar al Fill de Déu a la sènia.

Enguany, la representació va tindre un toc tecnològic gràcies als telèfons mòbils, que van jugar un paper destacat dalt i baix de l’escenari. Les mateixes narradores van jugar amb ells durant la seua aparició, guiant els seus passos. Alexa, el popular assistent virtual creat per una marca comercial, es va convertir en un personatge més de la representació. Integrat en els diàlegs i les accions dels actors, va ajudar a donar un toc de modernitat a L’Estel del Collet. No va faltar tampoc la complicitat amb els més joves, que es passen el dia fent-se fotos o gravant les seues actuacions amb el mòbil. I fins i tot els sants van utilitzar-lo, al llegir Sant Antoni les seues lloes directament del mòbil.

Va ser precisament gràcies a les seues paraules on la representació va connectar amb l’actualitat de Benicarló, ja que va fer referència a diferents punts, com les recents votacions. I com a fermall d’or, L’Estel del Collet va voler retre homenatge en forma de personatge sorpresa a l’associació de discapacitats intel·lectuals Fenòmens, de recent creació en la ciutat. Ells van reclamar, dalt de l’escenari, la seua inclusió en la societat, rebutjant qualsevol forma de marginació cap a ells.

L’Estel del Collet vol agrair un any més la col·laboració de les diferents entitat que enguany han participat en la representació: Coral Polifònica Benicarlanda, Grup de Danses La Sotà, Colla de Gegants i cabuts de Benicarló, Associació Musical Ciutat de Benicarló, Colla de Dolçainers de Benicarló, Grup de Bombos i tambors Santíssim  Crist de la Mar, Grup de Bombos i Tabals de Benicarló, i la Banda de Bombos i Tambors de l’Associació d’Ex-alumnes La Salle. Agrair també a la Fundació Caixa Benicarló  i Ajuntament de Benicarló el seu recolzament al nostre projecte. I als artistes benicarlandos Fernando Foix i José Ávila el disseny del cartell anunciador d’enguany.