Inici BENICARLÓ Entrevista al Cor Gregorià

Entrevista al Cor Gregorià

726

 

És per tantes coses que destaca Benicarló, culturalment, que de no existir el Cor Gregorià, hi hauria que inventar-ho. Aquest està format per autèntics apassionats de la música, com escolto de primera mà per José María Añó i Paco Gallego, els dos membres d’aquesta associació que es van presentar a aquesta entrevista per donar bon compte de la història d’aquest grup de un cant coral tan inusual i que tants èxits ha aconseguit al llarg de la seua història.

Ara, preparen el proper concert, que serà el diumenge 18 de juny, i que interpretaran junt al cor femení de Veus Blanques i la Orquestra Clàssica de Benicarló, al Magatzem de la Mar.

-7 Dies: Com va nàixer el cor?

-Cor Gregorià: Va nàixer gràcies a una idea que va tindre José María Añó, perquè a Benicarló existien cors i corals, però la part gregoriana, religiosa, litúrgica no existia. Així que, l’hi ho va comentar a Antonio Redorat, que dirigia el Cor Parroquial. Es van animar i van començar a buscar gent que cantava en altres corals, alguns ex seminaristes i alguns enamorats del cant gregorià; es va anar incorporant gent amb més coneixements musicals, que coneixien molt el gregorià, com per exemple Manolo Royo, que va dirigir un temps el cor, abans que Paco Gallego. Com és un cant que avui dia no té actualitat, tornar a recordar-ho va ser una espècie de gust, de plaer, perquè alguns membres, cantaven en la coral o el cor parroquial i gaudien cantant misses i motets a l’església.

La primera intervenció va ser el 4 d’abril de 2009, el dia de l’obertura de la Setmana Santa en la Parròquia de Sant Bartomeu; vam interpretem diverses cançons, totes gregorianes.

-Perquè ara ja no feu només gregorià, no?

Sí, hem evolucionat molt en aquest cant, que a Benicarló agrada molt, perquè cada vegada que cantem s’omplen els locals, però a poc a poc, vam començar amb polifonia religiosa i vam anar aparcant una miqueta el gregorià, perquè per al públic era massa intens i vam anar avançant en polifonia religiosa.

Quan escoltes un disc de gregorià, totes les cançons pareixen iguals, no obstant això, cadascuna és diferent, però no pots cantar una cosa que aclapare al públic, i avui dia, pràcticament, en els concerts fiquem un mínim de gregorià; ho deixem per a les intervencions a les esglésies, al llarg de l’any litúrgic.

-A més, sou un cor de veterans.

I de vegades es converteix en un problema el ser tot gent gran. Cal ressaltar, per exemple, que ens han faltat dos persones molt importants com Paco Coll i Marcos Solano. Pèrdues que sentim moltíssim. Ara han vingut diversos joves a reforçar-nos i estem agraïts per això, perquè hem de renovar. Per això, aprofitem des d’aquí, a convidar a qui li agrade la música i vulga cantar amb natros. Som com una família i la gent nova està contentíssima, perquè gaudeixen i veuen que en el cor no mana ningú, tots som iguals.

-El cor ha sortit de Benicarló?

El Cor Gregorià, va començar sobretot, amb intervencions en totes les parròquies de Benicarló i després, hem estat en altres de Tortosa, Llíria, Sant Feliu de Llobregat, Sant Mateu, Vinaròs, Castelló… La setmana passada vam estar a Paterna, convidats per la seua Associació d’Antics Alumnes de La Salle. Hem estat un parell de vegades a Morella, en una festa que fan tots els anys per abril l’Ordre dels Templaris, on integren a nous membres, amb una missa solemne i clar, el “Te Deum” en gregorià, queda molt medieval i els agrada molt. També a Sant Mateu tenim molta relació perquè sempre ens espera l’església plena. Però, com diem, col·laborem molt, és amb les esglésies locals. Estem compromesos amb el novenari del Crist del Mar i en la parròquia de Santa María quan és el novenari de la Mare de Déu. En la Inmaculada i vam cantar també diverses vegades en l’antic convent de les Mares Franciscanes.

-Quins concerts ressalteu d’aquests anys?

Sobretot, els que hem fet en el Col·legi de la Consolació. Fa dos anys, amb un arranjament de Josvi sobre música del Mestre Feliu i l’any passat, per inaugurar el nou auditori del col·legi, al costat d’instrumentistes de l’Orquestra Clàssica de Benicarló i el Cor de Veus Blanques. Aquesta ha estat l’única vegada que no només hem interpretat música religiosa, perquè la part important va ser dedicada a cors d’òpera. Vam haver de fer dos sessions, perquè la primera ja estava plena abans de començar i la segona, quasi es va omplir també i l’èxit va ser bestial.

És que, últimament, des que ens dirigeix Josvi Arnau, que és un professional enorme de la música, ens ha elevat el nivell i cada any són concerts més atrevits, més interessants i la veritat, amb molt èxit, perquè ja no estem sols, si no que estem recolzats per les veus femenines i l’orquestra.

-I actualment, per a quin concert assageu?

Natros tenim el compromís de donar dos concerts a l’any, un en Nadal i un altre a la primavera, que sol ser al voltant del Corpus Christi. Aquest any, precisament, el concert serà el mateix dia del Corpus, el 18 de juny, perquè és l’únic dia que podem ajuntar a seixanta persones damunt de l’escenari, perquè clar, l’orquestra i les xiques, són gent jove que treballen i estudien, i és difícil coincidir tots. Serà després de la processó, a les nou de la nit en el Magatzem de la Mar. La veritat, és que estem molt agraïts que vinguen a ajudar-nos, perquè els assajos són molt intensos i això que assajar tots junts és dificilíssim, només podem assajar un dia, la resta, amb les xiques per separat, amb el piano altre dia… El concert tindrà una primera part de música religiosa, que fonamentalment només la cantarà el Cor Gregorià i una segona part entre tots, on interpretarem el “Glòria” de Vivaldi, que té dotze parts i és meravellós.

Creiem que serà una vetllada musical extraordinària. Hi ha moltes vetllades a Benicarló fantàstiques, gràcies a aquests músics joves que ho donen tot. Com a cor, estem molt agraïts a Josvi que ho fa possible; sap moltíssim, és molt exigent i molt perfeccionista, és una meravella. Exigent, però molt agradable.

-Quina relació teniu amb l’ajuntament?

No és directa, perquè les relacions són a través de l’Associació d’Antics Alumnes de La Salle, perquè el Cor Gregorià som una de les vuit seccions que hi ha dins d’ella, al costat de Proyde, Sant Luis Gonzaga o la Confraria de l’Oració en l’Hort de les Oliveres. A través d’això, tenim una xicoteta subvenció a l’any, amb el que paguem les poques despeses que tenim. L’associació també ens cedeix el local per assajar, que és magnífic i caben les Veus Blanques o la OCB i tot.

La relació amb l’ajuntament bé, de cara a La Salle, sempre bé. A més, sempre que fem concerts, si no tots, ve una bona representació del govern local, així que també tenim aquest suport indirecte.

-I la relació amb la gent, ja heu dit que teniu seguidors fidels?

Sí, des del principi, tenim seguidors molt apassionats i això a poc a poc s’ha anat incrementant en els últims anys. La veritat és que tenim uns concerts meravellosos, sempre plens. Els de Nadal sempre estan fins dalt i els de primavera, sobretot aquests dos últims anys, han estat extraordinaris. Les crítiques sempre han estat molt positives i sempre hem rebut ànims. És molt gratificant el suport del públic.

Natros gaudim molt amb el que fem. Molts assajos són duríssims. Per cantar la mitja horeta de el “Gloria” de Vivaldi, per exemple, són quatre mesos d’assaig. Però estem molt agraïts amb els que vénen a ajudar-nos i en general, amb tot el poble, perquè la resposta és sempre positiva i vénen tots molt a gust.

*Text: Hugo del Arco

*Fotos: CGS

-Nom oficial: Cor Gregorià “La Salle”

-Any de fundació: 2009

-Número de membres: 30

-Descripció: Promoció del cant coral i gregorià.

-Contacte: Hogar “La Salle”, dilluns i dimecres de 17:30 a 19:00

(publicada al 7dies actualitat de Benicarló, núm. 646)

Article anteriorCentenari@s
Article següentVinaròs i Benicarló acullen el 3r Fòrum de Mercats de la Comunitat Valenciana