Inici BENICARLÓ Entrevista a l’associació ‘Benicarló Bars i Cafeteries’

Entrevista a l’associació ‘Benicarló Bars i Cafeteries’

232

Després de la manifestació protagonitzada per hostalers i altres sectors, 7dies ha volgut recollir el balanç que es fa de la situació actual per part dels protagonistes. 

Entrevista publicada al 7dies actualitat de Benicarló / fotos: Juanvi G.

Quina va ser la sensació o “regust” que us va donar la manifestació?

L’empremta més gran que ha deixat la manifestació és la sensació d’unitat i suport entre tots els membres i companys de sector. Sentir-se acompanyat pels teus. Després de la manifestació és l’únic que tenim.

Un cop hem tornat als nostres negocis la rutina de passejar establiments buits a l’espera dels parroquians que igual vénen com potser no és absoluta. Són moments molt incerts que estem vivint diàriament tots per igual.

A més de les reivindicacions comunes al sector… demaneu solucions en concret per a Benicarló?

L’associació ‘Benicarló Bars i Cafeteries’ s’ha reunit innumerables vegades amb l’ajuntament, sempre amb l’ànim de millorar la situació econòmica tant del nostre sector com del comerç en general. Lamentablement l’ajuntament insisteix a ser aquest “monstre lent i maldestre” amb una capacitat de resposta calmada fins a l’extenuació.

Equip de govern darrere equip de govern, tant la nostra associació com la de Comerç o altres, han exposat les seues millores a aplicar. Totes les nostres propostes es porten a estudi, i passen els anys i allí segueixen, en estudi. Fa uns cinc anys, l’actual equip de govern va presentar l’estudi definitiu per reflotar el comerç, el turisme i la marca Benicarló, després de gastar-se un munt de diners en què uns tècnics o enginyers de fora els exposassen per escrit, les mateixes demandes que el sector els ha anat fent any rere any. De moment han fet uns logos molt ‘bonicos’ dels diferents sectors econòmics de la localitat, però això de què ens serveix?, per a constatar que no ens escolten…

Per contrastar un estudi previ de 2011, que prefixava el preu de les terrasses per sobre de la mitjana autonòmica, van trigar quatre anys. Quatre anys per adonar-se que un metre quadrat de sòl públic a Benicarló es pagava més car que a València, Castelló, Vinaròs, Alcossebre.

Per aquella època estaven començant a implementar les primeres smartcity; la proposta va ser ben rebuda pel consistori i ens van dir que anaven a posar-la en marxa el més ràpid possible. D’això ja fa sis anys.

Actualment els establiments d’hostaleria estem canviant l’ocupació o l’aforament de terrasses contínuament, les hores de tancament, les distàncies de seguretat i tot el que ens demanen des de la generalitat i el govern central. D’avui per ahir. Esperem que les demandes que vam realitzar a l’ajuntament no siguen d’avui per demà, però en la situació actual esperar quatre anys, sis, és impossible.

Des de Març s’han enviat cartes a l’ajuntament amb propostes als esculls que han anat sorgint, fins i tot un estudi sobre l’impacte que pot tenir en el nostre sector en particular. El 30 de Novembre ho segueixen estudiant. I ja no és moment d’això, és moment d’actuar.

“Recordeu aquestes festes de Nadal el vostre local favorit, recordeu les cures que us han atés sempre i tingueu per segur que aquestes festes, no trobareu un lloc més segur on celebrar amb els seus”

Penseu que l’ajuntament podrà fer alguna cosa?

L’ajuntament pot fer o podria haver fet moltes coses pels establiments. La primera escoltar els tècnics i professionals de l’hostaleria, i aquests som nosaltres. La segona comprendre’ns i el que representem per a Benicarló. Arribats a aquest punt i amb tota la informació que els hem transmés, representar-nos juntament amb la resta d’ajuntaments de la província, com de la comunitat, davant les mesures faltes de criteri que estem suportant actualment.

Com penseu que serà la situació per a Nadal?

És impossible predir la situació del pròxim cap de setmana, molt menys la situació de Nadal. Malgrat les restriccions que hi haja actualment o puga haver-hi a futur, només recordar que els establiments d’hostaleria -no només de Benicarló, sinó de tota Espanya- seguim les normes més estrictes dictades per l’Organització Mundial de la Salut. Som locals segurs que passem controls periòdics, estipulats pel Ministeri de Sanitat. La seguretat higiènic-sanitària que es dóna en un bar, en un restaurant o en un pub, compleix amb tots els requisits; en cas contrari, ens retirarien les llicències.

Malgrat les contradiccions que es donen en el ‘barull’ mediàtic generat entre autonomies i govern central, desajustos de normatives; una cosa ha de quedar clara. L’única norma higiènic-sanitària aplicada a la restauració, ha estat l’ús de la mascareta i la ventilació. Els gels hidroalcohòlics, la distància interpersonal, els aforaments i la resta de normativa, són normes a la conducta del client en els nostres establiments. La nostra responsabilitat és complir amb les mateixes normes de sempre, i posar-nos una simple mascareta, tan segurs érem abans de la pandèmia i tan segurs som ara.

Recordeu aquestes festes de Nadal el vostre local favorit, recordeu les cures que us han atés sempre i tingueu per segur que aquestes festes, no trobareu un lloc més segur on celebrar amb els seus. Deixeu cuidar-vos i ‘mimar’ pels professionals que han dedicat la seua vida a fer d’una vetllada familiar, un art. I sobretot recordeu que us esperem amb els braços oberts, perquè us necessitem més que mai.

Article anteriorEl Centre Geriàtric redueix els positius a 4 i al Collet continuen actius 19 casos
Article següentCel vinarossenc des de l’Amera (imatges)