Inici BENICARLÓ Els sanitaris treballen per a la detecció precoç i el rastreig dels...

Els sanitaris treballen per a la detecció precoç i el rastreig dels casos de coronavirus

357

• Sanitat contracta a 1.210 professionals per a reforçar la labor de seguiment dels casos amb la finalitat d’interrompre la cadena de contagis

• Davant la sospita d’un cas positiu se li realitza la PCR en el centre de salut i s’activa l’estudi de tots els contactes estrets

València (25.05.20).- Els professionals dels centres de salut de la Comunitat Valenciana estan duent a terme la labor de rastreig dels casos de coronavirus. D’aquesta manera, juguen un paper fonamental en la detecció precoç d’un cas i en la posada en marxa de l’estudi i seguiment dels contactes estrets d’un cas positiu amb la finalitat de poder interrompre la cadena de contagis.

Per a dur a terme aquesta tasca, la Conselleria de Sanitat ha decidit contractar a 1.210 professionals per a reforçar la labor de seguiment de casos positius de coronavirus des d’Atenció Primària. En concret, s’incorporen 600 infermeres, 334 auxiliars administratius, 185 zeladors i 91 Tècnics en Cures Auxiliars d’Infermeria.
El procés consisteix en la detecció d’un cas sospitós, que pot ser localitzat de manera presencial perquè el pacient va al centre pel fet que troba malament, perquè té símptomes i ha telefonat o perquè haja contactat a través de les aplicacions de la Conselleria de Sanitat.

A partir d’un cas sospitós, els professionals es posen en contacte amb aqueixa persona i se li realitza la prova PCR. En aquest sentit, si el pacient ha acudit al centre se li realitza allí mateix, i si ha sigut per contacte telefònic se li dóna cita en 24-48 hores.

D’altra banda, els professionals del centre de salut s’encarreguen de realitzar un llistat dels seus contactes estrets que són incorporats en la història clínica electrònica del pacient. Es consideren contactes estrets les persones amb les quals ha conviscut o amb les quals ha mantingut un contacte de 15 minuts a una distància inferior de dos metres sense una protecció adequada. Aquesta informació és traslladada de manera automàtica als equips dels Centres de Salut Pública els qui acaben de caracteritzar a tots els contactes dels casos.

Des d’aqueix moment, els equips d’Atenció Primària realitzen un seguiment de tots els contactes durant 14 dies i, en el cas que un d’aquests contactes presentara algun símptoma, deixa de ser un contacte i passa a ser un cas sospitós. Aquest seguiment es fa cada tres dies, sempre amb la possibilitat que si presenta símptomes es pose en contacte amb el seu metge d’atenció primària.

Estudi dels casos per a evitar contagis
L’objectiu d’aquest procediment és aconseguir la major traçabilitat de tots els contagis que es produïsquen al llarg del procés de desescalada. La tasca de rastreig de contactes és una labor que es realitza a través de la col·laboració entre els professionals d’Atenció Primària (medicina i infermeria), de Salut Pública i els serveis de prevenció de riscos laborals per als contactes que poden produir-se en el treball.

Durant la fase de desescalada, un component estratègic essencial per al control de l’epidèmia és la detecció precoç de tots els casos i la identificació dels seus contactes estrets, de manera que a totes aquestes persones, els casos i els contactes, se’ls puga aïllar i donar el seguiment necessari interrompent així la cadena de contagi.

Així mateix, s’empren mecanismes informàtics, de manera que els sistemes d’informació d’Atenció Primària i de Vigilància Epidemiològica es comuniquen entre si. D’aquesta manera, quan es detecta un cas, des de Salut Pública es realitza l’enquesta epidemiològica i es completa la revisió i caracterització dels seus contactes. Això permet monitorar les fonts de risc per a la població general i també per a grups específics.

Article anteriorFACSA analitzarà la presència del coronavirus a les aigües residuals de Vinaròs
Article següentEls nous casos de coronavirus se situen en nivells de la primera setmana de març