Inici ALTRES NOTICIES Els Rens i el Nadal. Per què ells?

Els Rens i el Nadal. Per què ells?

154

Per Eva Remolina / AMIC
Tradicionalment eren només vuit els rens que acompanyaven a Santa Claus en la seva àrdua tasca de repartir regals la nit de Nadal: quatre femelles situades a l’esquerra (Cometa, Acròbata, Tro i Coratjosa i quatre mascles a la dreta (Cupido, Llampec, ballarí i Juganer). Rudolph, l’únic dels rens de color blanc i de nas vermell amb llum, no apareix fins a 1939, a partir d’un relat de Robert L.Mays, titulat “Crhistmas Story”. Aquests rens màgics i amb capacitat per a volar, són els altres herois de la vigília nadalenca. Però què sabem realment d’aquests animals?

Reindeers in natural environment, Tromso region, Northern Norway.

Els rens (Rangifer Tarandus) són de la família dels Cèrvids, encara que es diferencien d’aquests que tant les femelles com els mascles llueixen cornamentes, encara que les d’ells són més grans i ramificades. Aquest mamífer és conegut també amb el nom de Caribú en la zona d’Amèrica del Nord. Aquests exemplars mesuren entre 180 i 190 cm de llarg, de 110 a 140 cm d’alt i pesen prop dels 300 quilos. S’alimenten bàsicament de baies, bolets, herbes, i fins i tot de les mudes de les seves pròpies banyes. Habiten majoritàriament en el nord de Fennoscàndia, Groenlàndia, Rússia, Noruega, Suècia, el Canadà i Alaska. El seu pèl és espès i aspre, i les seves potes també estan cobertes de pèl, per a poder caminar sobre el gel i la neu. És un animal molt adaptat a les baixes temperatures i de fet, són de vital importància en les zones àrtiques com a mitjans de transport i altres múltiples tasques. Són animals que viuen en ramats i són migratoris, podent recórrer fins a 5000 km cada any, ja que quan la temperatura a l’hivern es torna impossible, es desplacen al sud, al bosc boreal i romanen allà fins a primavera.
La seva capacitat extraordinària d’adaptar-se fins a les condicions més adverses i en les quals a penes hi ha res per a menjar, i el fet que són els millors tiradors de càrrega (són menys veloces que els gossos, però no necessiten que els procurin aliment), són potser les raons per a ser els triats per a repartir la il·lusió arreu del món en aquestes dates.