Inici BENICARLÓ Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI...

Els germans Torres seran els protagonistes dels actes centrals de la XXVI Festa de la Carxofa

256

La Festa de la Carxofa de Benicarló arranca amb una programació carregada d’activitats gastronòmiques, esportives i culturals que s’allargaran fins al mes de març. L’últim cap de setmana de gener tindran lloc els actes centrals de la Festa, que estaran encapçalats pel showcooking dels germans Torres a la plaça de la Constitució. 

La Festa de la Carxofa de Benicarló arriba enguany amb un intens programa d’activitats que s’allargaran durant més de dos mesos i que inclouran espectaculars demostracions gastronòmiques, la tradicional torrada popular de carxofes, actes d’homenatge, activitats esportives i conferències, entre d’altres. 

Els dies grans de la Festa coincideixen amb el 25, 26 i 27 de gener. Serà el dia 26, a partir de les 12.30 hores, quan els cuiners amb dues estrelles Michelin, Sergio i Javier Torres, seran els encarregats de realitzar un showcooking obert al públic a la plaça de la Constitució. Aquests cuiners bessons, coneguts pel seu programa de cuina diari a TVE, «Torres en la cocina», cuinaran en directe amb el producte benicarlando per excel·lència: la carxofa. 

Durant la presentació del programa de la Festa de la Carxofa, l’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, ha explicat que «amb aquest conjunt d’actes es pretén, per una banda, exhibir el potencial gastronòmic de Benicarló i, per l’altra, combinar-la amb activitats culturals perquè la gent vinga i conega millor el nostre poble». 

Per la seua part, el regidor d’Agricultura, Domingo Roca, ha volgut destacar «la gran implicació de tots els sectors de la ciutat en aquesta festa en la qual els restauradors han aconseguit obtindre un nivell gastronòmic molt alt». També ha volgut convidar a tots a gaudir «d’aquesta festa en homenatge a la carxofa, una flor de la qual sempre aprenen coses noves, com per exemple, que es pot menjar crua». 

L’alcaldessa ha detallat el seguit d’actes que s’han programat per a aquesta XXVI Festa de la Carxofa, declarada l’any 2014 com a Festa d’Interès Turístic Autonòmic, i ha convidat a la gent a vindre i gaudir de la Festa «com a màxim exponent d’un producte de qualitat com la Carxofa de Benicarló que ja traspassa fronteres i és referent gastronòmic a la Comunitat Valenciana». 

Els actes centrals començaran el 25 de gener amb el sopar de gala de la Carxofa de Benicarló, que enguany entregarà la Carxofa d’Or als productors i comerciants que s’engloben dins del Consell Regulador de la Denominació d’Origen de la Carxofa de Benicarló, responsables de què la carxofa siga un producte de qualitat DO. Durant el sopar, també es retrà homenatge a Francisco Querol Foix, un agricultor que ha dedicat tota la vida a la terra.

El 26 de gener, a més del showcooking dels germans Torres, serà el torn d’un dels actes més esperats i multitudinaris, la gran torrada popular de carxofes, on es torraran 3.000 quilos de carxofes. Coincidint amb el dissabte de la torrada, la Regidoria de Turisme ha organitzat la IV Fira de Productes Gastronòmics de Proximitat, on es podran trobar alguns dels millors productes artesans de les nostres comarques. En el marc de la torrada es presentarà també la varietat del Vi de Carlon que un grup d’agricultors i empresaris de Benicarló han aconseguit recuperar a partir de l’històric Vi de Carlon. 

L’endemà diumenge, a partir de les 11.30 hores, tindrà lloc la tradicional Demostració Gastronòmica, amb la participació de restaurants i entitats que ompliran el centre de Benicarló de delicioses receptes de carxofa. En total, es calcula que es prepararan més de 18.000 racions per servir entre els milers de persones que acudeixen cada any a aquest acte.

Les Jornades Gastronòmiques als 18 restaurants participants de la localitat, tindran lloc del 27 de gener al 3 de març i inclouran tot tipus de menús elaborats a base de carxofa.

Paral·lelament als actes centrals i més purament gastronòmics, la Festa de la Carxofa ha anat creixent en altres tipus d’activitats relacionades amb el món de l’esport o la cultura. Avui dimarts 15 s’ha programat una conferència sobre les propietats medicinals de la carxofa a càrrec de la doctora Juana Crespo Simó, i enguany tornarà a organitzar-se la trobada de caravanes els dies 25,26 i 27 de gener. A més, es presentarà el llibre «Les detectives i el banquet de carxofa», de l’autora Aina Garcia Carbó.

També se celebrarà el festival de ritmes afroamericans i afrocaribenys Art&Xoc, el 25 de gener, i a l’Estació del Nord de València es podrà veure una exposició de fotografies i cartells de la Festa de la Carxofa. Cal recordar que durant aquests mesos hi hauran 16 línies de tren que connectaran Benicarló amb València.

Article anteriorEl Hogar del Pescador i Casa Golo, millors pinxos de Carxofa 2019
Article següentCaminada Popular Vinaròs el 3 de Febrer