Divendres 22 en vespra de Sant Jordi, es va presentar al saló Carles Santos de la Fundació Caixa Vinaròs l’últim llibre de Conxa Solans ‘El llarg camí del Sol’. L’obra havia sigut finalista al Premi Josep Pla 2021 i ha estat editada per Antinea i a més de l’èxit de públic a la presentació, ha sigut l’obra més venuda de l’editorial aquesta Fira del Llibre.
A l’acte van presentar Josefa Gondomar, presidenta de Caixa Vinaròs, Esther Forner del grup de recerca i debat Tràngol, del que també forma part l’autora i és fundadora, ella mateixa, i sa filla Montse Cateura Solans, historiadora d’Art, qui va iniciar un diàleg-entrevista amb Conxa per a donar a conéixer l’obra d’una forma molt amena i original i indagar en el procés creatiu i circumstàncies que l’havien portat a escriure-la.
Es va repassar també la seua trajectòria com a autora, ja que les seues cinc novel·les publicades sempre tenen com a protagonista a una dona i també forma part Vinaròs com a inspiració. Un exemple és que en aquesta en concret, la trama es desenvolupa en tres localitzacions: Barcelona, Beirut i Alaró, pseudònim de Vinaròs, ja que Conxa “sempre escric sobre el que conec” i canvia situacions i personatges per a crear ficció, però sempre amb una base real. La trama de Beirut de la novel·la s’inspira amb la visita de Conxa al Líban per a veure el seu amic Tomás Alcoverro, corresponsal i periodista, qui li va inspirar també.
En conjunt, una vetllada ideal, cultural i amical dins de l’espai de la Fundació Caixa Vinaròs i els nombrosos actes de la Fira del Llibre de Vinaròs.
Cal dir que Conxa Solans continua molt implicada en Tràngol i en la cultura vinarossenca i està finalitzant la primera seua novel·la en castellà “Razón de estado”, basada en l’època de Carlos V i fruit d’una etapa de convalescència per una operació.
El llibre es pot trobar o demanar ja a les llibreries, a Els Diaris o a la web editorialantinea.com